Millárdok fejlesztésre az atomerőmű közeli településeken
Legfrissebb

- Két héten belül megszűnhet a veszélyhelyzet

- Süli János: a vírus nem hátráltatott minket

- Pünkösd: az ünnepet már nagytemplomban tartják meg

- Megnyitnak az óvodák és bölcsődék

- Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

- Paks: 500 milliárd kilowattóra

- Visszatérhet lassan az egészségügyi ellátások köre

- Szabó Péter: hétfől újabb nyitás várható

- Lakásárak a virus idején

- Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

- A járványhelyzetben is jól teljesít a hazai erőműpark

- A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Millárdok fejlesztésre az atomerőmű közeli településeken

2019. április 30. 15:52:07  nyomtatási kép

 


(PAKS-PRESS) Dusnok, 2019. április 30., kedd - Egyre több településen látható a fejlődés a paksi atomerőmű térségében, a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány támogatásának köszönhetően – mondta Dr. Kovács Antal kuratóriumi elnök a Paks-Press Hírügynökségnek, a szervezet Dusnokon tartott ülése után, kedden.

 

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma 2019. április 30- án, Dusnokon tartotta ülését. - Az Alapítványhoz 155 pályázat érkezett be, amelyek közül a Kuratórium 139-et részesített támogatásban. - Ennek keretében lehetőség nyílik 16 gyermekintézmény, 14 művelődési ház, tájház és sportlétesítmény felújítására – foglalta össze Dr. Kovács Antal a két milliárd forint értékű 2018-as nyertes pályázatok eredményét.

 

A mai kuratóriumi ülés napirendjei között szerepelt az önkormányzatok számára kiírt, csaknem 2 milliárd forint összegértékű első pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése, az érintett körzet polgármestereinek jelenlétében. A kuratóriumi ülésen közzétették a második fordulós pályázati felhívást is, egy milliárd forintos támogatási összeggel.

 

Kováts Balázs a kuratórium szakértő munkatársa az ülés után azt mondta újságírók előtt, hogy a következő fordulóval együtt három milliárd forintot jelent a támogatások összege. Újszerű, hogy társulásban is pályázhatnak települések. Kiemelkedő a gyermekintézmények létesítésére, bővítésére, fejlesztésére kért összegek. Paks város a Szent Vendel kápolna rekonstrukciójára és a kamara mozi megmegvalósitára számíthat a támogatásokból.

 

Mint az korábbról ismeretes, 2018-ban a az alapítvány ismét pályázatot nyújtott be térségfejlesztési támogatásra a Miniszterelnökséghez, három milliárd forint összegre. A pályázat szakmai programjában bemutatásra kerültek a fejlesztési célok, amelyek a korábbiaknál szorosabban illeszkednek a Paksra tervezett új atomerőmű blokkok előkészítési és létesítési programjához. Prioritást élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek. Az Alapítvány pályázata pozitív elbírálásban részesült. Támogatási szerződést Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget irányító miniszter látta el kézjegyével.

 

A szekszárdi és a kalocsai kórház komoly eszközbeszerzéseket tud végrehajtani. 16 településen járda- és kerékpárút felújítási programok indulhatnak, 6 településen új szálláshelyek létesülnek. Az Alapítvány támogat 39 települési nagyrendezvényt (falunapok, fesztiválok), továbbá a helyi fejlesztések előkészítését szolgáló 24 tervezési munkát. A nyertes pályázatok között szerepel orvosi rendelők felújítása, kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, egyházi ingatlanok, temetők és ravatalozók felújítása is.

 

Az új kiírásban a kedvezményezett települések önkormányzatai pályázhatnak a már megvalósítás alatt álló, nagyobb léptékű pályázataik önrészének részleges kiváltására, továbbá az életminőség és az életbiztonság emelését szolgáló programokra.

 

Támogatási lehetőség nyílik a közösségi épületek energia-racionalizálására és a helyi építészeti értékek megóvására, valamint a szolgáltatási infrastruktúra elemek terveinek, megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítési támogatására. Egy önkormányzat 3 pályázatot nyújthat be. Továbbra is magasak a pályázati intenzitási szintek, azaz nagyon kevés önrészt kell vállalniuk az önkormányzatoknak a megpályázott projektjeikhez. A pályázatok beadási határideje 2019. június 28.

 

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk, így a nyertes pályázatok listája és az új Pályázati felhívás is megtalálhatók a www.jovonkenergiaja.hu oldalon. +++


Képünk: 

Eredményhirdetés és új pályázati kiírás a 2019-es évre 
(PAKS-PRESS) Dusnok, 2019. április 30., kedd - A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) kuratóriuma Dusnokon tartja ülését. Az alapítványt a paksi atomerőmű és a Miniszterelnökség támogatja. 
(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű