Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen
Legfrissebb

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

- Egy „CSEPP” a nevelésért

- A félévi bizonyítvány javítható

- Orosz asszonyok, Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen

2019. május 10. 14:37:18  nyomtatási kép


(PAKS-PRESS) Paks, 2019. május 10., péntek - Negyedik alkalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum a Teller Ede vetélkedőt. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) településeinek általános iskolái számára szervezett verseny fizikaismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt épít. A vetélkedő idén a tudományos örökség megőrzését helyezte középpontba.

 

Az intézmény edukációs programjába jól illeszkedik a fizikaverseny, amely kiegészíti, egyben pedig lezárja a tanév teljes időszakában zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeumi gyűjtemény megismerésére is. Az elmúlt évtizedek tudományos eredményeit kiemelve idén a vetélkedő tematikája is kapcsolódik a múzeum értékőrző tevékenységéhez.

 

A környék nyolc iskolájából, négy településről érkező háromfős csapatok az előzetesen elkészített videoanyagukat mutatták be a verseny első szakaszában.

 

Öveges József professzor, a természet-tudományos ismeretterjesztés hazai – talán legismertebb – alakjának munkáit, kísérleteit gondolták újra a diákok videoformátumban. A legjobbak az atomerőmű hivatalos csatornáin is megtekinthetők lesznek. A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kap-csolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, ame-lyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is. Tóth Pál fizikatanár látványos kísérletekkel oldotta a verseny feszültségét.

 

Az eredményeket összesítve a zsűritagok méltatták a résztvevők felkészültségét. A vetélkedőt végül a Paksi Vak Bottyán Gimnázium iskola diákjai nyerték: Horváth Kamilla, Jantner Enikő, Otterbein Petra. Az első három helyezett csapat lehetőséget kap az Ifjú fizikusok táborában való részvételre június második felében.

 

Az Atomenergetikai Múzeum a természettudományokkal összefüggő, élményközpontú ismeretát-adást kiemelten kezeli, ennek jegyében állította össze múzeumpedagógiai programját is. Mindez nagyban hozzájárul a jövő mérnökutánpótlásának orientálásához a műszaki pálya felé, de emellett a tudományos alaposságú gondolkodás fontosságát is hangsúlyozza a hétköznapi élet vonatkozásában.

 

           

Teller Ede vetélkedő a múzeumban

Díjkosztó

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. május 10., péntek - Otterbein Petra, Jantner Enikő, Horváth Kamilla (b.-j.) a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulói első helyezést, Blatt Zsombor, Kis-Szabó Tóbiás, Újhelyi Péter a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola második helyezést (balról) és Barna Gábor, Molnár Gábor és Nemes Tímea a Géderlaki Szent László Általános Iskola csapata harmadik helyezést ért el az Atomenergetikai Múzeum Teller Ede vetélkedőjén.

Képünkön: a helyezést elért csapatok a dobogón, és a vetélkedő résztvevői. 

Baloldalon: Enyedi Bernadett múzeumigazgató, Csanádi Zoltán az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium az igazgatója és Dr. Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója. (b.-j.).


(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű