Szabó Péter: biztonságos, fejlődő, békés életet Paksnak
Legfrissebb

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

- Egy „CSEPP” a nevelésért

- A félévi bizonyítvány javítható

- Orosz asszonyok, Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szabó Péter: biztonságos, fejlődő, békés életet Paksnak

2019. május 15. 20:37:26  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. május 15., szerda – „Jelenünk a múltban született, jövőnknek pedig most formáljuk maradandó arcát”. Konrád Adenauernek, egykori német politikusnak, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárjának, a legnagyobb hatású kereszténydemokrata politikusok egyikének szavait idézte Szabó Péter, Paks polgármestere a Város Hete programsorozat megnyitóján, szerdán.

 

Paks, várossá nyilvánításának negyvenedik évfordulója jegyében ezen a héten, a „Város Hete” programsorozattal emlékezik.

Szabó Péter a megnyitón tartott beszédében rövid történelmi áttekintés után szólt a mai Paks és környéke kedvező földrajzi adottságairól, és utalt arra is, hogy az 1871-es közigazgatási átszervezés után lett nagyközség a település. Paks a kiegyezés után dinamikusan fejlődött.  Kedvelt helye volt Paks, ismert történelmi személyiségeknek is, Deák Ferencet, Liszt Ferencet említette.

 

Szabó Péter beszédében utalt arra, hogy az 1966-ban meghozott kormánydöntés az atomerőmű megépítésére Paksot jelölte ki, majd a csatolt településrészekkel együtt válhatott várossá 1979-re.

 

Kiemelkedve a nagyközségi létből az ország egyik meghatározó és dinamikusan fejlődő városa lett. Másfél évtized leforgása alatt létrejött Paks lakótelepi városrésze, a művelődési ház, jelentős fejlesztések indultak az óvárosban, iskolák, óvodák, orvosi rendelők épültek. A város megteremtette a maga újkori szellemi, kulturális értékeit, melyben generációk nőhettek fel maradandó tudást, életszeméletet, biztos értékrendet nyerve. Pezsgő sportélet alakult ki országos és nemzetközi sikereket hozva városunknak. Persze nehézségek is adódtak, hiszen az ideérkező több ezer ember otthonra találása, befogadása egy új paksi identitás megtalálása nem ment egyik napról a másikra. 

Ma már csak viccesen említjük a “gyütt-maradt” kifejezést, de ez 40 éve karcos és bántó volt – mondta el a polgármester.

 

Szabó Péter hozzátette, hogy a város polgárainak erejét mutatja, hogy úrrá lettek ezen a nehéz emberi helyzeten és a város érdekeiért képesek voltak el és befogadni, új, közös értékrendet megteremteni. Mindezzel lehetővé téve, hogy mára Paks modern, számtalan értéket felmutató, családias légkörű, büszke kisvárosa legyen hazánknak

 

A polgármester köszönetet mondott a város egykori vezetőinek, tisztségviselőjének és mindenkinek, akik több mint 40 éve vállalták a változás nehézségeit. Napjaink aktualitására áttérve, úgy fogalmazott: ma újra azt a feladatot rója ránk a sors, hogy az erőmű új blokkjainak építése miatt vállaljuk a változást. A lakosságszám bővülésével járó kihívásokat, városunk infrastrukturális megújulásának napi nehézségeit, az egyéni vagy közösségi áldozatokat. Mindez félelemmel és indulatokkal is eltölthet bennünket.


- Én mégis azt kérem, hogy inkább örüljünk ennek a történelmi feladatnak, hiszen amit szüleink, nagyszüleink nekünk építettek az akkori kor színvonalán, mi most, mai harmincasok, negyvenesek, ötvenesek megépíthetjük saját elképzeléseink szerint gyermekeinek, unokáinknak a XXI. század színvonalán – tette hozzá.

 

Arra mutatott rá, hogy szeretnénk, ha Paks megmaradna családias kisvárosnak, miközben megújult utak, utcák és a legmodernebb eszközök segítik a környezetbarát tömegközlekedést, modern épületek az orvosi ellátást, oktatást, idősek ellátását, a szabadidő kulturált és hasznos eltöltését, vagy éppen a sportéletet.

Azért dolgozunk, hogy a város fejlődése, lakosságának bővülése lehetőséget adjon minden polgárunknak a gyarapodásra, a biztonságos élet és jövő megteremtésére – szögezte le Szabó Péter.

 

A polgármester együttműködést kért ahhoz, hogy az előttünk álló feladatok sikeres teljesítése hozzon városunk minden polgárának biztonságos, fejlődő, békés életet a következő 40 évben is.

- Formáljuk együtt Paks jövőbeni, maradandó arcát – fűzte hozzá Szabó Péter.

 

Képünkön: Szabó Péter polgármester (b.), Domonkos Dominika, Vass Napsugár, Takács Éva, dr. Hanol János a helyi értéktár bizottság pályázatának résztvevői (b-j.) a Város Hete programsorozat megnyitóján, a Csengey Dénes Kulturális Központban 2019. május 15-én. Szabó Péter köszönetét fejezte ki a résztvevőknek.

 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű