Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga
Legfrissebb

- Két héten belül megszűnhet a veszélyhelyzet

- Süli János: a vírus nem hátráltatott minket

- Pünkösd: az ünnepet már nagytemplomban tartják meg

- Megnyitnak az óvodák és bölcsődék

- Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

- Paks: 500 milliárd kilowattóra

- Visszatérhet lassan az egészségügyi ellátások köre

- Szabó Péter: hétfől újabb nyitás várható

- Lakásárak a virus idején

- Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

- A járványhelyzetben is jól teljesít a hazai erőműpark

- A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

2019. május 16. 19:22:11  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. május 16., csütörtök – Miloš Zeman cseh köztársasági elnök és Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter paksi egyeztetésük során megerősítették közös álláspontjukat, miszerint a klímavédelmi célok elérésének alapjaként tekintenek az atomenergia hosszú távú alkalmazására.

 

A cseh elnök 2019. május 16-án látogatást tett a Paksi Atomerőműben, ahol személyes megbeszélést folytatott a Paks II. beruházásért felelős miniszterrel.

 

Miloš Zeman és Süli János egyetértettek abban, hogy az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga, az ellátásbiztonság és a klímavédelmi célok elérésének megkerülhetetlen tényezője.

 

Ezért döntött mind a cseh, mind a magyar kormány az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett, amely mindkét állam esetében az áramszükséglet mintegy harmadát fedezi jelenleg is.

A cseh és a magyar lakossági és ipari áramigények kielégítéséhez szükséges energiapolitika kialakításakor mindkét állam arra a következtetésre jutott, hogy új nukleáris termelőegységek rendszerbe állítása szükséges ahhoz, hogy ne növekedjen az importkitettség, megfizethető szinten lehessen tartani a villamos energia árát, hogy a szükséges áram időjárási körülményektől függetlenül folyamatosan rendelkezésre álljon és az egyre nagyobb hangsúllyal bíró klímavédelmi célok tarthatók legyenek.

 

Süli János felidézte: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi kimutatása alapján az Európai Unióban egyedül Bulgáriában olcsóbb a villamos energia, mint Magyarországon.

A cseh áramár pedig továbbra is jóval kedvezőbb, mint az atomenergiát közismerten elutasító országokban: míg egy prágai lakos átlagosan 71 forintot fizetett egy kWh áramért, addig a németek 100, a dánok pedig 96 forintot. A magyarországi átlagár márciusban mindössze 38 forint volt. +++

 

Képünkön: Milos Zeman látogatása Pakson

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. május 16., csütörtök – Az MVM Paksi Atomerőmű ZRT. által közzétett képen Milos Zeman cseh államfő (k) és Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter látogatása a paksi atomerőműben 2019. május 16-án. Megbeszélésüket követően megerősítették közös álláspontjukat, amely szerint a klímavédelmi célok elérésének alapjaként tekintenek az atomenergia hosszú távú alkalmazására. Fotó: MTI/MVM/Bodajki Ákos. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű