Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában
Legfrissebb

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

- Átadták a felújított gyermekorvosi rendelőt

- Paks II: létesítési engedély

- Képviselő testületi ülés

- Indulnak az Erzsébet Napközis Táborok

- Gerjen a fejlődés útjára lépett

- Pályázatok szőlő- és bortermelőknek

- Betegszállító autók a kórháznak

- Megnyitott a PIP Nonprofit KFT Információs Központja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

2019. június 21. 11:21:05  nyomtatási kép

 

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019.- június 21., péntek – Az Atomenergetikai Múzeum 20 tehetséges diákot fogadott a környező településekről a szünidő első hetében. Idén a természettudományos programelemek mellett az ötven évvel ezelőtt indult atomerőmű-építkezés és az 1969-es év fontos eseményei alkották a múzeumi tábor tematikáját.

 

A bentlakásos táborba a Duna bal és jobb partjáról érkeztek kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok; idén is elsősorban azok, akik jó eredményeket értek el fizikaversenyeken. - A tematikában olyan 50 évvel ezelőtti, jelentős események köszöntek vissza, mint a holdra szállás, az űrkutatás és csillagászat témája vagy az atomerőmű-építés – mondta el Atomenergetikai Múzeum vezetője.

 

Enyedi Bernadett ismertetése szerint a tábor számos eleme kapcsolódott ismét a természettudományokhoz; a diákoknak az alsómocsoládi virtuális természettudományos térben csillagászati tematikájú szabaduló szobából kellett kijutniuk, a faluban kiépített tanösvényen pedig a Naprendszer arányait ismerhették meg.

 

Pécsen, a Zsolnay negyedben játéktér, varázsóra, planetárium várta a gyerekeket. Természetesen az atomerőműhöz kapcsolódó ismereteket is magukba szívhatták a kis fizikusok a múzeumban, illetve a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-nél tett látogatásukkor.

 

Meglepetésként Härtlein Károly mesteroktató tartott látványos kísérlet-bemutatót. A megfigyelési módszerek és az összefüggések felfedezése mellett számháború, kirándulások és csapatok közötti vetélkedés tette emlékezetessé a hetet a diákok számára.

 

Az Atomenergetikai Múzeum egyre szélesedő, természettudományokat népszerűsítő múzeumpedagógiai programjának határozott célja, hogy minden lehetséges eszközzel segítse az edukációt, a tehetséggondozást, valamint az atomenergetika iránti érdeklődés felkeltését és fenntartását.

 

A természettudományi tárgyak népszerűsítése a tanév foglalkozásainak mindegyikén fontos szerepet kapott: az óvodapedagógiai rendezvények, általános és középiskolai fizikaórák, a Teller Ede vetélkedő mind alkalmat adott a múzeum élményközpontú programjának bemutatására, kiszélesítésére.

 

A múzeumi tábor koronázta meg az év eseményeinek sorát: rengeteg élmény és szórakoztató módon megszerezhető tudás várta a gyerekeket.

 

Csoportkép készül a Pécsen, a Zsolnay negyedben.

(Paks-Press Fotó: Juhász Luca.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű