Paks, nem Csernobil
Legfrissebb

- Két héten belül megszűnhet a veszélyhelyzet

- Süli János: a vírus nem hátráltatott minket

- Pünkösd: az ünnepet már nagytemplomban tartják meg

- Megnyitnak az óvodák és bölcsődék

- Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

- Paks: 500 milliárd kilowattóra

- Visszatérhet lassan az egészségügyi ellátások köre

- Szabó Péter: hétfől újabb nyitás várható

- Lakásárak a virus idején

- Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

- A járványhelyzetben is jól teljesít a hazai erőműpark

- A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks, nem Csernobil

2019. június 25. 14:42:31  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. június 25., kedd - Több mint harminc újságírónak mutatták be a paksi atomerőműben azokat a lényeges különbségeket, amelyek miatt Paks sohasem válhat Csernobillá. A hazai sajtó reprezentánsainak látogatására azt követően került sor, hogy az HBO GO a közelmúltban levetítette a "Csernobil" című ötrészes rövid sorozatát, amelyre Magyarországon is nagy figyelem hárult.

 

A minisorozat az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófa történetét, az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, illetve az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelmét dolgozza fel. 


A nézőkben felmerülő kérdés lehetett, hogy a Paks és az ország területének egy része, válhat, lehet-e a Csernobliban történtek replikája. Ezekből a gondolatokból azonban nemcsak a médiumok vettek át, de a zöld– és más atomerőmű ellenes tényezőknek is rögtön, a politikai haszonszerzés jutott az eszükbe.

 

Az analógia azonban nem terjedt tovább, az alma-alma, az az atomerőmű-atomerőmű párhuzamánál. Az ilyen vulgáris összevetések csak arra jók, hogy a tájékozatlan embereket minden lelkiismeret nélkül megtévesszék vagy megijesszék.

 

Dr. Kovács Antal a paksi atomerőmű kommunikációs igazgatója az atomerőműben tett újságírói látogatás után egy, egy oldalas anyagban is összefoglalta a párhuzamosságokat, különbségeket.

Ezek közül fontosabbak voltak, a reaktorbeli különbségek, Csernobilban RBMK, míg Pakson WER, 2. generációs reaktorok működtek, illetve működnek. Mindkettő vízhűtéssel működik, de a moderátor grafit, Pakson víz. A szabályozás: Csernobil nem önszabályozó, Paks, igen. Mélységi védelem Csernobilban nincs, Pakson van. A biztonsági rendszerek Pakson nem kapcsolhatók ki. Pakson, nem lehetséges hidrogénrobbanás és a kísérletezés sem.

 

Az újságírók a gyakorló központban saját szemükkel is láthatták a paksi működés elveit, többek között Cserháti András szakmai tájékoztatója is segített a jobb megértésben.


Dr. Kovács Antal azt is elmondta: ha valaki Pakson téved, nem jár érte büntetés, amitől félni kell, hibát  a közösség azonnal kijavítja. Nagyon fontos az ember lelkiismeretes, hozzáértő munkája, a folyamatos képzés és ellenőrzés. Ez utóbbi hármas szintje is jellemző Paksra, amikor az elvégzendő utasítás elhangzik, a végrehajtó megismétli, a parancsot kiadó személy újra elmondja.

 

A paksi atomerőműben a biztonsági kultúrának azonban nemcsak a fent említett, igen egyszerű példája hozható elő, hiszen rendszeresen ellenőriz, együttműködik az Országos Atomenergia Hivatal, továbbá egymás érik a nemzetközi ellenőrzések, például a NAÜ, vagy a WANO, azaz a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége részéről. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű