Hosszú távon szükség van az atomenergetikára
Legfrissebb

- Két héten belül megszűnhet a veszélyhelyzet

- Süli János: a vírus nem hátráltatott minket

- Pünkösd: az ünnepet már nagytemplomban tartják meg

- Megnyitnak az óvodák és bölcsődék

- Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

- Paks: 500 milliárd kilowattóra

- Visszatérhet lassan az egészségügyi ellátások köre

- Szabó Péter: hétfől újabb nyitás várható

- Lakásárak a virus idején

- Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

- A járványhelyzetben is jól teljesít a hazai erőműpark

- A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Hosszú távon szükség van az atomenergetikára

2019. szeptember 18. 11:48:07  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) 2019. szeptember 18., szerda - BÉCS – A nukleáris energia használata nagyban hozzájárul a közép-európai térség energiabiztonságához. Magyarország számára pedig kulcsfontosságú, hiszen az ország villamosenergia-szükségletének csaknem 50 százalékát nukleáris energiából fedezi – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) éves közgyűlésén, amelyet szeptember 16. és 20. között tartanak Bécsben.

 

Az eseményen a Paks II. projektet Süli János miniszter, Kovács Pál államtitkár és Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója képviselték.

A társaság kommunikációs igazgatója, Mittler István arról számolt be, hogy a felszólalók az atomenergia klímavédelmi szerepét hangsúlyozták.

 

– A nukleáris energetikára közép és hosszú távon is szükség van, ugyanis a klímavédelmi célokat egyetlen egy ország sem, vagy kontinens sem tudja megoldani atomenergetika nélkül. Tehát megújulók mellett az atomenergetikának is szerepet kell kapnia az energiamixben, hangsúlyozták az előadók, köztük a magyar képviselet vezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – fogalmazott Mittler István.

 

A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy hazánk, ezen belül a Paksi Atomerőmű és a Paks II. Zrt. régóta szoros szakmai kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Számos témában segítették már a hazai szakemberek munkáját és a közeljövőben is számítanak az ügynökségben dolgozók szakértelmére.

 

– A létesítési engedélykérelem dokumentációjának az ellenőrzése, engedélyeztetési folyamata során az Országos Atomenergia Hivatal őket is be fogja vonni az engedélyezési eljárásba szakértőként – húzta alá Mittler István.

Mint elmondta, a NAÜ bécsi közgyűlésén az is elhangzott, hogy Magyarország szeptembertől tagja lesz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Kormányzó Tanácsának, így fontos szerepet tölt majd be a nukleáris biztonság fejlesztésében.

 

Az eddigi törekvések elismerése, hogy hazánkat újabb egy évre megbízták a nukleáris biztonsági munkacsoport elnöki teendőinek ellátásával és a nukleáris terrorizmussal szembeni globális fellépés konferenciáját is Magyarországon rendezik majd 2021-ben. (x) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű