Paks nemzetközi kapcsolatai
Legfrissebb

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

- Egy „CSEPP” a nevelésért

- A félévi bizonyítvány javítható

- Orosz asszonyok, Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks nemzetközi kapcsolatai

2019. szeptember 24. 12:35:25  nyomtatási kép

Barnabás István alpolgármester tájékoztatója Paks nemzetközi, testvérvárosi kapcsolatairól

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. szeptember 24., kedd – Paks, ötéves cikluson átívelő, hat testvérvárosával fent tartott tapasztalatokat összegezte a nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármester a Városházán tartott sajtótájékoztatóján, kedden.

 

Reichertshofen, Kézdivásárhely, Galánta, Visk, Novovoronyezs és Loviisa testvérvárosi kapcsolatok közül elsősorban a határon túli magyar településekkel volt erőteljes az együttműködés, amelyet közös programok, látogatások, baráti hangulat és a fiatalok találkozási lehetőségei jellemezték.

 

Négy delegáció, Reichertshofenből, Kézdivásárhelyről, Galántáról, Viskről kereste fel Paksot és a paksi küldöttség is járt ezekben a városokban – mondta el Barnabás István. Emlékeztetett rá, hogy testvárvárosi szerződések újultak meg Reichertshofennel és Kézdivásárhellyel.

 

Az orosz kapcsolat, egy ideiglenes lejtmenet után ismét új erőre kaphat – folytatta az alpolgármester, szavai szerint Novovoronyezsben az ott történt helyhatósági választások után változott a város vezetőinek személye, a korábbi városvezető a megyében kapott irányítói feladatokat. Az új polgármester jelezte, hogy megújítják és megtöltik tartalommal a testvérvárosi szerződést, Paks ehhez egy programtervezettel is készül.  

 

Ennek részeként már az ősszel, október 9-e és 20-a között tíz diák és két kísérő érkezik Novovoronyezsből Paksra. Fogadásukban és a közös programokban közreműködik a Paksi Vak Bottyán Gimnázium és a Paksi Balogh Antal Katolikus Iskola és Gimnázium. A két oktatási intézményből tízfős csapat utazik Novovoronyezsbe, viszont-látogatásra.  

 

Visket továbbra is támogatják a paksiak. Mobillelátóhoz, 420 széket ad Paks és szintén paksi adományt ad a város a református templom orgonájának felújítására. Ezt október 20-án, ünnepi istentiszteleten avatják fel. Reichertshofenben, december közepén paksi fotókiállítás nyílik az adventi vásáron.  

 

A határon túli magyar diákok szép számmal érkeztek Cseresznyésbe és Sóstóra.  A kézdivásárhelyi cserediákprogram olyan népszerű, hogy a paksi fiataloknak csak egy része tud benne részt venni – fűzte hozzá Barnabás István.

 

Az alpolgármester az elmúlt öt év hivatali munkáját összegezve elmondta, a Városházán egy szűk kis csapat dolgozik a nemzetközi kapcsolatok fenntartásáért és egyúttal köszönetét fejezte ki Csapó Ágnes nemzetközi referensnek és Molnár Tibornak.  

 

A Paks-Press Hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy a nemzetközi kapcsolatok hasznosság tekintetében hozták-e a megfogalmazott célkitűzéseket, úgy válaszolt, hogy az előnyök kölcsönösek, miután ezek által kinyílik a világ, a határon túli magyarság jobb megismerése révén valóban testvéri összetartozás érzése alakulhat ki. Szavai szerint ugyanakkor a gazdasági kapcsolatokban rejlő előnyök még elmaradnak a várakozástól.  

 

- Hasznos lenne városvezetési tapasztalatok átvétele, a pénzfelhasználás területén a jó megoldások átvétele akár kölcsönös is lehetne – fűzte hozzá Barnabás István. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű