Klimavédelem – atomenergiával
Legfrissebb

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

- A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Klimavédelem – atomenergiával

2019. november 08. 07:50:58  nyomtatási kép


Süli János: az atomenergiának meghatározó szerepe van a klímavédelemben

 

A Paks II. projekt is bemutatkozott a Roszatom által szervezett AtomÖko nemzetközi fórumon és kiállításon, Pécsett. A Paks II. Zrt. itt debütáló új standja előtt tartott sajtótájékoztatót Süli János miniszter, aki elmondta, hogy az atomenergiának, a Paks II. projektnek fontos szerepe van a klímavédelemben.

 

Pécs adott otthont az AtomÖko 2019. Nemzetközi Társadalmi Fórum és Kiállításnak, amelyet tizenharmadik alkalommal rendeztek meg atomenergetikai szakemberek, civil szervezeti és önkormányzati vezetők részvételével.

 

A program keretében Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tartott. Itt mondta el, hogy a következő hónapok fontos feladata a létesítési engedélykérelem elkészítése és benyújtása.  Kiemelte, hogy már több mint 400 engedéllyel rendelkezik a projekt, köztük a telephely-, illetve környezetvédelmi engedéllyel. Emlékeztetett rá, hogy az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága kimondta: az engedélyezés során alkalmazott magyar eljárás példaértékű.

 

Idén nyártól már zajlik az építkezés a felvonulási területen, összesen mintegy nyolcvan épület kivitelezésére lesz szükség – számolt be a projekt helyzetéről hozzátéve, hogy az orosz fél már jelezte, hogy az épületek megépítésében a lehető legtöbb magyar beszállítót szeretné igénybe venni.

–Az atomerőművek állítják elő a legtöbb karbonmentes villamos energiát Európában. A magyar kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít atomenergiára – húzta alá Süli János.

 

 A nemzetközi fórumon az atomenergetikához kapcsolódó társadalmi párbeszéd, a biztonság, az új technológiák kerültek terítékre, valamint az, hogy miként járul hozzá az atomenergia és a többi, karbonmentes vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás a globális klímavédelmi célok teljesüléséhez.

A rendezvény négyszáz meghívott vendége négy szekcióban, illetve a nap szakmai programját záró plenáris ülésen osztotta meg egymással tapasztalatait, véleményét. A Paks II. projekt képviseletében Süli János miniszter mellett Kovács Pál és dr. Becskeházi Attila államtitkárok vettek részt a szakmai párbeszédben.

 

Kovács Gábor, a Paks II. Zrt. műszaki igazgatója a biztonsági témakörrel foglalkozó szekcióban ismertette a Pakson épülő VVER 1200-as blokktípusoknál alkalmazott innovatív megoldásokat. Bognár Péter humánerőforrás igazgató pedig a Kodály Központban rendezett fórummal párhuzamosan zajló szakkiállításon beszélt a projekt szakemberigényéről és a cég képzési programjairól.

 

A kiállításon mutatkozott be a Paks II. Zrt. új standja, amely hasonlóan az interaktív kamionhoz, illetve az információs sátorhoz, a két új blokk építésével és az atomenergiával kapcsolatos széleskörű tájékoztatást szolgálja.

 

A Társaság állásbörzéken, tudományos kiállításokon, konferenciákon, energetikai expókon tervez megjelenni az egyedi formavilágú, modern technikával felszerelt standdal, amely több modulból áll, így mérete igazítható a különböző rendezvények adottságaihoz. (x) +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű