Süli: világszínvonalú blokkokat építünk
Legfrissebb

- A klímavédelmi célok atomerőmű nélkül nem teljesíthetők

- Paks FM néven, egy éves a helyi rádió

- Testületi maraton – sajtótájékoztató

- Képviselő-testületi ülés – személyi döntések

- Képviselő-testületi ülés – közmeghallgatás

- Karácsonyi ajándék nyugdíjasoknak

- A tavasz végére kinyithat a bölcsőde

- Szívesen jótékonykodnak a Paks II. munkavállalói

- Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

- Az Európai Unió kiáll az atomenergia mellett

- Karácsonyi cipősdoboz adománygyűjtés

- A gázvezetékek javítására várnak a Táncsics utcában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Süli: világszínvonalú blokkokat építünk

2019. november 18. 15:16:39  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2019. november 18., hétfő – Abban a több mint egy évben, amikor utolsó alkalommal Pakson járt az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, két jelentős előrelépés történt,  az első két irodaépület építése már látható a létesítés helyén, szeptember végétől pedig megkaptuk az orosz féltől a teljes dokumentációt – mondta el Süli János miniszter meghallgatása után újságíróknak, a Parlamentben, hétfőn.

 

A paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a bizottság előtt felidézte, hogy az első kiszolgáló létesítmények már épülnek, továbbá elmondta azt is, hogy szeptember végétől a projekt az orosz féltől megkapta a teljes dokumentációt, amely lehetővé teszi, hogy az engedélykérelmet összeállítsák.

- A jövő év középtől beadjuk az engedélyező hatóságnak – fűzte hozzá.

 

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának tagjait Süli János részletesen tájékoztatta a projekt előrehaladásáról. A miniszter részletesen is válaszolt Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Székely Sándor (független), Riz Gábor (Fidesz), és Csárdi Antal (LMP) képviselők kérdéseire, amelyek többségében már korábban megválaszolt felvetések voltak. Süli János válaszaiban felidézte, hogy csak olyan blokkokat tervezhetnek, amely az előírásoknak megfelel.

 

Hozzátette, ebből nem engedünk, azt képviseljük, amit a hatóság engedélyez, olyan blokkokat éptünk, amely hatvan évig üzemel, és kihasználtságukban eléri a 92 százalék feletti értékeket. Süli János szavai szerint biztonságosan, hatékonyan működtethető blokkok készülnek, és minden esély megvan arra, hogy a világ élvonalába kerüljenek, mint a most működő paksi blokkok.

 

- Világszínvonalú blokkokat építünk Pakson, nemzetközi kooperációban folytatta Süli János. Mint azt részletezte, ami a nemzetközi gyártást jellemzi, hogy csak bizonyos részeket gyárt az orosz partner. A szekunder kört, majd egy milliárd euróért a General Electric-Alstom, a reaktorvédelmet, turbinákat pedig ez az amerikai-francia konzorcium készíti. A négy dízel-generátort, a sugárkapukat, és más járulékos készüléket, szintén nyugati beszállítóktól várják.


Eredményesen zárult az irányítástechnikai tender, amelynek nyertese a francia-német Framatome-Siemens konzorcium, a turbinákat pedig az amerikai-francia General Electric-Alstom gyártja.


Az orosz fél például a primerköri épületszerkezetet állítja elő, de ismert, hogy ebben az orosz gyártás a legjobb, jelenleg is harminc blokkot gyártanak, a paksi tenderek kiírása is folyamatos, az orosz fél választja ki a beszállítókat, amelyet minősítenek – fűzte hozzá Süli János. 


Szólt arról is, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Paks 2 projekt finanszírozási szerződésének módosítása, mellyel egyidejűleg a beruházás befejezésének határideje is módosul.


Magyarország a végtörlesztés határidejét szeretné kitolni, ennek értelmében a magyar állam nem 2026-ban kezdené a 10 milliárd eurós hitel törlesztőrészletének és a kamatának a visszafizetését, hanem akkor, amikor a blokkokat üzembe helyezték - jelezte a tárca nélküli miniszter.


Hozzátette, a módosítás a törlesztési határidőket érinti, a finanszírozási szerződés egyéb feltételeit nem.


Süli János kitért arra is, hogy az ENSZ Aarhus Megfelelési Bizottsága elutasította a Greenpeace ENERGY és társai Paks 2 ügyében benyújtott panaszát. A genfi testület döntésével megerősítést nyert, hogy Magyarország a környezetvédelmi engedélyezési eljárás során az Aarhusi Egyezménynek megfelelően járt el, illetve a magyar jogszabályok összhangban vannak az egyezmény előírásaival - közölte.

 

Képünkön:

Süli János a parlament gazdasági bizottsága előtt

(PAKS-PRESS) Budapest, 2019. november 18., hétfő - Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter meghallgatása a Parlament Gazdasági bizottság ülésén, 2019. november 18-án.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű