Közel száz település várja a Paks II. beruházást

Közel száz település várja a Paks II. beruházást

2020. január 11. 15:10:36  nyomtatási kép

 

Biztonságos, megfizethető áramellátás az országnak, fejlődő gazdaság a térségben

 

(PAKS-PRESS) Balatonfüred, 2020. január 11., szombat – Az elmúlt év tapasztalatainak összegzésére, az újév feladatainak tervezésére és meghatározására összeült a Paks környéki települések polgármestereinek közös szervezete, a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT), a paksi atomerőmű rekreációs központjában Balatonfüreden, pénteken.

 

Előadást tartottak Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Dr. Becskeházi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár, Csuka László a PIP Nonprofit KFT ügyvezetője, dr. Mikulás Brigitta a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkárság Infrastruktúra-fejlesztési Főosztály főosztályvezetője, dr. Filvig Géza Kalocsa polgármestere, a TEIT elnöke.

Jelen voltak még Kováts Balázs társadalmi kapcsolatok szakértő és Dohóczki Csaba PIP Nonprofit KFT kommunikációs vezetője.

 

Dr. Kovács Antal köszöntőjében arról beszélt, hogy évtizedes hagyomány, hogy a TEIT vezetőit az újév elején konzultációra hívják, a hagyományos ismertetőkön túl a Paks II. projekt aktualitásai is terítékre kerülnek. 

 

A 2019-es évben a termelési és a gazdasági adatok jól alakultak, most is a nyíltság és az őszinteség jegyében tájékoztattuk a polgármestereket – összegzett a paksi atomerőmű vezérigazgatója a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) évértékelő és egyben évindító ülése után újságíróknak a balatonfüredi rekreációs központban.

 

Pekárik Géza szavai szerint a Társaságnál fontosnak tartják, hogy az atomerőmű környezetében élők számára nyitott és látható legyen az, hogy hogyan működik, és mi történik az atomerőműben.

 

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, hogy a TEIT és az atomerőmű viszonya nem változott az eltelt években, azonban új helyzet alakul ki azzal, hogy egy hatalmas beruházás kezdődik a területen, és ez új feladatokat ad. - A meglévő blokkok öregszenek, fiatalításra van szükség, ez izgalmas feladatot vetít elénk – fűzte hozzá.

 

Mint fogalmazott, ennek okán az atomerőmű jelenlegi területén is folyik az előkészítő munka. Hozzátette, a leendő blokkok üzemi -és felvonulási területén azon dolgozunk, hogy az érdemi munka elkezdődhessék, várhatóan ez az év végéig befejeződik, bizonyos részek már átadható állapotba kerülnek.

 

Dr. Filvig Géza a Társulás Elnöke a tanácskozás jelentőségét méltatva azt emelete ki, hogy az atomerőmű, és a kapacitás fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkárság vezetőivel tartott konzultáció alapján, nagy valószínűség szerint, szükség lesz egy megállapodásra.

Ennek tartalmát erősíti az a tény, hogy a tizenhét települést magában foglaló közel 65-70 ezer embert tájékoztassák az aktuális feladatokról. Ezt a kommunikációt segíti a szervezet, a lakosság felé időszerű üzeneteket juttatnak el. A társulási szervezet éves programját ezek alapján rövidesen összeállítják.  

 

Szabó Péter Paks polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az új atomerőművi blokkokat befogadó Paks város és a térség számára fontos az elfogadottsága a jelenleg is működő atomerőműnek, és a Paks II. projektnek is. A kommunikációs és térségfejlesztési feladatok tekintetében most határoznak az érintett polgármesterek.

Aláhúzta, hogy szükség mutatkozik a települések közötti arányos teherelosztásra, miután várhatóan 12.500 ember érkezik a csúcsidőszakban az építkezés helyszínére.

 

– Az előzetes felmérések szerint összesen közel száz település érintett, az atomerőmű kapacitásfenntartását a települések támogatják – fogalmazott Szabó Péter. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, a lakosság elvárása, hogy részesülni szeretnének a bővítés folyamán nemcsak a terhekből, hanem jelenjenek meg az előnyök is a járulékos beruházásokban. Ezek között sorolta fel, hogy nem csak a városban, hanem a térségben is erősödik majd a helyi gazdaság.

 

A Paks környezetében található települések önkormányzataival jó kapcsolat alakult ki, folyamatos kapcsolattartás, államtitkárság segíti a lakhatás és infrastrukturális hálózat bővítését – tette hozzá Szabó Péter.  +++

 

A Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) ülése Balatonfüreden

(PAKS-PRESS) Balatonfüred, 2020. január 10., péntek – Dr. Becskeházi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár tart előadást a TEIT évindító tanácskozásán a város környék polgármesterei előtt, az atomerőmű rekreációs központjában, 2020. január 10-én. Balról, Pekárik Géza a paksi atomerőmű vezérigazgatója, jobb oldalon dr. Kovács Antal az atomerőmű kommunikációs igazgatója.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű