Testületi ülés – sajtótájékoztató
Legfrissebb

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

- „Atomkor - 75 év az emberek szolgálatában”

- A Duna Aszfalt az új paksi híd kivitelezője

- Süli János: világszínvonalú blokkokat építünk

- A hazai energiaforrások megléte a legbiztonságosabb

- Lakossági névadó szavazásra kérik a paksiakat

- Babazászló a Városházán

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

- Okosbútort nyerhetnek az iskolások

- Főépítészi sajtótájékoztató

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Testületi ülés – sajtótájékoztató

2020. február 13. 13:14:58  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. február 13., csütörtök - A város ez évi költségvetését elfogadó testületi ülésről tartottak sajtótájékoztatót Szabó Péter polgármester valamint az ellenzéki Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDE) képviselői a Városházán, csütörtökön.

 

A polgármester a napirenden kívüli előzményekből felidézte Donáth Anna közelmúltban tett paksi látogatása alkalmával a helyi sajtónak adott interjújának egyik elemét. Ebben a Momentum politikai párt irányelveiben is fellelhető paksi bővítés elvetése olvasható ki, ezzel kapcsolatban a jogi- és ügyrendi bizottság vezetőjét, Heringes Anitát, Szabó Péter polgármester, Szántó Zoltán és Leber Ferenc alpolgármester kérdezték a testületi ülésen, hogy egyetért-e ezzel a felvetéssel. Mint ismeretes, Barnabás István, a PDE Momentum pártjának megyei képviselője, paksi önkormányzati képviselője látta vendégül Pakson pártjának alelnökét, valamint jelen volt a PDE – MSZP (Magyar Szocialista Párt) színeiben is jegyzett Mezősi Árpád képviselő.

 

Szabó Péter annak a véleményének adott hangot, hogy Donáth Anna megnyilvánulása súlyosan érinti a helyi és régió lakosságát és Paks további fejlődésének lehetőségét, a beruházás elmaradása valószínűleg Ózd vagy Komló sorsára juttathatja a várost. – Sérti az itt élők érdekeit az ilyen beszéd – fűzte hozzá.

 

A testületi ülésen bemutatkozott Végh Lajos Paks január elsejétől kinevezett rendőrkapitánya. Szabó Péter szavai szerint az új vezető megfelel majd az elvárásoknak.

 

Ugyancsak az önkormányzati ülés témája volt a Mezőföldvíz Kft. pénzügyi helyzetének rendezése. A szükségesnek látott, a veszteségeket pótló több, mint ötvenmilliós, kétrészletű tőkeemelés összegét megszavazta a testület. A paksi Gyógyászati Központ két munkavállalója, a főigazgató és a gazdasági igazgató munkaviszonyát rendezendő, éves szintű, tíz százalékos célprémiumban részesülhetnek.

 

A költségvetés mintegy háromórás tárgyalásáról is szólt a polgármester a sajtótájékoztatón, a többségi Fidesz-KDNP frakció hét igen szavazattal, az ellenzéki Paksi Deák Ferenc Egyesület öt nem szavazatával Paks Város Önkormányzata elfogadta a város 2020-ra szóló, megközelítőleg 25,7 MRD összegű, egyensúlyban tartandó költségvetését.

 

A pénzügyi háztartás irányelveiben lefektetett idei éves tervezési időszak után következhet a megvalósítás, valamint az összeállítás része volt a már megkezdett beruházások folytatása illetve befejezése, a kötelezettség-vállalások teljesítése. Hozzátette, hogy az államtól kapott támogatási-fejlesztési összegeket is tartalmazza a főösszeg.

 

Megjegyezte, hogy a támogatások tekintetében, országosan is jól teljesít a város, hiszen egy milliárdot fordít például a sportegyesületek és más közösségi, civil szervezetek, újszülött gyermekek életkezdése, fiatalok letelepedési támogatása, Tűzvirág Együttes, Gastroblues, védett épületek finanszírozására. Az egészségügyben, a nem kötelező teljesítésű pénzekben 1,6 MRD forint van az OEP támogatásokon felül.  

 

Ezt a költségvetést nem fogadta el az ellenzék – fűzte hozzá Szabó Péter. Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki politikai narráció rendszeresen visszatérő része, hogy a többségi koalíció „kisemmizi” a kisebbségben lévő képviselőket, úgy válaszolt, ebben a kérdésben konkrét tárgyalásokat folytattak az ellenzékkel, és számos olyan felvetésüket tartalmazza a költségvetés, amelyeket ők terjesztettek elő. Az „ellenzéki körzetekben” példaként említette a lakótelepi tömbbelsőket, a Kurcsatov utcai, a Gesztenyés, az Árnyas utcai rekonstrukciót, vagy a lakótelepi központi park felújítását is.

 

A polgármester sajtótájékoztatóján résztvevő Barnabás István a megszólalás lehetőségét kérte az újságíróktól, jóllehet előzetesen kijelentette, hogy a Paks-Press Hírügynökségnek nem nyilatkozik, ezért szerkesztőségünk képviselője nem tett fel kérdéseket. A képviselő „sértődöttsége” nyilván összefügg a Donáth Anna interjúval, amiért egyébként a megjelenés után több alkalommal is a közösségi oldalon inzultálta a szerkesztőséget a párt érdekeit szélsőségesen védő Bóka Tamás.

 

Barnabás István a sajtótájékoztatón azt mondta, a helyi többség „politikai támadást intézett a párt egyik vezetője ellen”. A költségvetés tárgyalásával kapcsolatban arról beszélt, hogy aggódnak a közlekedési kft okán, hiszen számos feltétel hiányzik, és mint fogalmazott, a helyi közlekedés „összeomolhat”. - A költségvetés összeállításából minket kihagytak – állította, azért egy–két tétel azért van benne, amit mi is javasoltunk – fogalmazott. Aggasztó, hogy a működési költségek „elszálltak” – mondta, fejlesztésre kevesebb jut az idén, és „eljuthatunk oda, hogy nem lesz fejlesztés, felélik a forrásokat” – fogalmazott.  

 

A Balogh Antal Katolikus iskola fejlesztési elképzeléséhez azt tette hozzá, hogy a Gazdag Erzsi iskola gyermekeinek étkeztetésére majd oda kell figyelni, hatalmas feladat lesz ez, miután az étkeztetés gondja a továbbiakban az egyházé lesz.  

 

A testületi ülésen az ellenzéket vezető Heringes Anita egy ötpontos petíciót adott át a polgármesternek, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy – idézzük - Paks városának kell a legfontosabbnak lennie, az itt lakók érdekeit kell védeni, amikor a jövő fejlesztéseiről döntünk, tartalmazza azt is, hogy támogatjuk a jelenlegi paksi atomerőmű működését és ugyancsak támogatjuk az új beruházást is.

 

E petíciót erősítette meg a sajtónak a képviselő, annak ellenére, hogy pártja, a Momentum országos pártprogramjában foglaltak szerint – ha tehetik – felmondják a beruházás szerződéseit. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű