Testületi döntések
Legfrissebb

- Az Unióban termelt áram több mint fele karbonsemleges

- Két héten belül megszűnhet a veszélyhelyzet

- Süli János: a vírus nem hátráltatott minket

- Pünkösd: az ünnepet már nagytemplomban tartják meg

- Megnyitnak az óvodák és bölcsődék

- Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

- Paks: 500 milliárd kilowattóra

- Visszatérhet lassan az egészségügyi ellátások köre

- Szabó Péter: hétfől újabb nyitás várható

- Lakásárak a virus idején

- Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

- A járványhelyzetben is jól teljesít a hazai erőműpark

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Testületi döntések

2020. március 12. 12:33:58  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. március 12., csütörtök – Sajtótájékoztatón számolt be a szerdai testületi ülésen meghozott jelentősebb döntésekről Szabó Péter polgármester (Fidesz-KDNP), valamint az ellenzék két képviselője, Mezősi Árpád és Barnabás István (PDF) akik az önkormányzat egyes határozatait bírálták.  

 

A mintegy ötven percen keresztül tartott közös sajtótájékoztatón Szabó Péter elsősorban a testület döntéseinek hátteréről beszélt. Több, mint húsz napirendi pontot tárgyaltak meg, egyebek között a szervezeti és működési szabályzat most átvezetendő változásait.

 

Kiegészül a szabályozásban, hogy elkezdheti működését a polgármesteri tanácsadó testület, továbbá a költségvetési rendelet és a szervezeti szabályzat további változásaira tett javaslatokat a jövőben csak két nappal előbb, írásban lehet benyújtani. Az ellenzéki képviselők, képviselői jogaik csorbításaként élték meg a változásokat, és sérelmezték azt is, hogy frakció-alakítási szándékaikat nem támogatták, jóllehet a frakció-véleményeket fontosnak tartották volna.

 

Változások lesznek a lakásrendeletben, az önkormányzati döntések értelmében a szociális és előtakarékossági lakások között átjárást teremtettek. A lakások bérleti összes ideje, közel három évvel csökken. Kiírták a pályázatot a lakásfelújítások támogatására, a jövőben egységes keretből igényelhetők a támogatások, felújítási –és energiatakarékosságot elősegítő pénzeszközök.

 

Az önkormányzat hétéves gazdasági programja továbbra is stratégiai célokat fogalmaz meg, felújításra huszonegy közterületet jelöltek meg. Vita volt arról is, hogy a program nem írta elő kellő részletességgel az elkövetkezendő években az utcafelújítások sorát, csupán a legfontosabbak felsorolására hagyatkozott. Céljaik között szerepelt a beruházások évenkénti, prioritás szerinti tárgyalása is.

 

A Paksi Települési Értéktár Bizottság összetétele megváltozott. Kilépett a bizottságból Tell Edit, Takács Gyula vállalta az elnöki tisztet, a tagok száma háromról, ötre emelkedett.

 

A koronavírus önkormányzatot érintő részleteiről Szabó Péter elmondta, hogy a fertőtlenítésre továbbra is nagy figyelmet fordítanak. Az intézményekbe az információs táblák mellett megtörténik majd a közeli napokban a fertőtlenítő szerek kiszállítása.

 

Új információnak számít, hogy még szerdán a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a koronavírus miatt nem zárják be az iskolákat. Egy szerda éjjel megjelent rendeletben viszont meg is tiltották, hogy az igazgatók szembemenjenek velük. A kötelező házi karanténba kerülőkről a polgármesterek kötelesek gondoskodni.

 

További módosítások között szerepelt a köztisztasági rendeletben bekövetkezett változás, a külterületen lehetőség lesz az avar –és más kerti hulladék elégetésére. A közműfejlesztések esetében lesz lehetőség önkormányzati források felhasználására, 35 millió forintot különítettek el, erre első sorban a Vácika utcai lakosok figyelmét hívta fel.

 

A közbeszerzések ügyében Barnabás István szóvá tette, hogy a szabályzat, véleménye szerint lehetővé teszi a manipulációt, ennek értelmében az ellenzékből semmit nem szavaznak meg ezekben az előterjesztésekben. Kifogásolta az általános működési költségek magas tételeit, a Protheus Zrt. munkáját figyelemmel tartva elmondta, közösen megszavazták a szerződés módosítását a szerdai testületi ülésen. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű