Szabó Péter sajtótájékoztatója
Legfrissebb

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

- „Atomkor - 75 év az emberek szolgálatában”

- A Duna Aszfalt az új paksi híd kivitelezője

- Süli János: világszínvonalú blokkokat építünk

- A hazai energiaforrások megléte a legbiztonságosabb

- Lakossági névadó szavazásra kérik a paksiakat

- Babazászló a Városházán

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

- Okosbútort nyerhetnek az iskolások

- Főépítészi sajtótájékoztató

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szabó Péter sajtótájékoztatója

2020. május 06. 14:57:40  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. május 6., szerda – Tizenhét, a várost érintő döntést ismertetett Szabó Péter polgármester a Városházán tartott sajtótájékoztatóján, 2020. május 6-án.

 

Ezek között kiemelt jelentőséggel bír a Paksi Ipari Park Nonprofit KFT. (PIP KFT) üzleti és fejlesztési ajánlatai. A Társaság vételi ajánlatot terjesztett elő 220 milliós értékben egy PIP Kft. közelében található területre, a Deák Ferenc utca 7. szám alatti épületre, utak vásárlására.

- A Deák utcai rendelőintézetre tett, mintegy 365 milliós ajánlat nagyobb összegű, mint az előzetes értékbecslés - mondta el Szabó Péter. Hozzátette, az épület átadására csak akkor kerülhet sor, ha a Táncsics utcai Gyógyászati Központ harmadik üteme elkészül.

 

A polgármester tájékoztatása szerint a Paksi Ipari Park Nonprofit KFT. vételi szándékát jelentette be egy „kivett ipari park” megjelölésű önkormányzati tulajdonú ingatlan megvásárlására, az értékbecslések után tett 220 milliós ajánlat történt.

 

A Deák Ferenc utca 7. szám alatti épületre is ajánlatot tett a Társaság. A most még rendelőként működő ház, a város egyik emblematikus épülete, amelyről úgy tudjuk, hogy a város korábbi hivatali helye is volt. A rendelő intézetet, több más egészségügyi épületével együtt a közel eltelt két évben a város felújítatta. Az elvégzett kétoldali értékbecslések tartalmazzák a felújítások költségeit is.

 

A nyílt licitet követően, csak úgy kötnek a felek szerződést, hogy kikötik, csak akkor adják át az épületet, ha elkészül a gyógyászati központ harmadik üteme, a szakrendelés és alapellátás, valamint a védőnői szervezet már az új, modern épületbe tud majd beköltözni. Az adás-vétel után az önkormányzat nem fizet majd bérleti díjat a bent tartózkodásért.

Az épület mellett továbbra megmarad a parkoló használati joga is. Szabó Péter szólt arról is, hogy a vásárlónak az egész városrésszel átfogó megújító tervei vannak. Az még most nem tudható, hogy a gyógyászati központ harmadik üteme mikor készül el, tehát a költözés szempontjából mindenképp több év távlati terveiről beszélhetünk.

Ugyancsak szempont lehet, hogy a Deák Ferenc utcai rendelő például a lakótelepről érkezőknek viszonylagosan távol van. A hosszútávú cél lehet, hogy az alapellátások és szakellátások egy helyre, a város centrumába kerüljenek. A polgármester a fentiek alapján mindkét ingatlant értékesítésre kijelölte.  

 

További érv lehet, hogy a városok értékes épületeit akkor lehet megvédeni igazán, ha azok élő, üzleti-gazdasági szerephez jutnak, hiszen akkor karbantartásuk, amortizációs költségük is folyamatosan biztosított marad.

 

Ugyancsak vételi ajánlatot tett a Paksi Ipari Park Nonprofit KFT belterületi cég hozzá közeli közutak megvásárlására. A közutak esetében az átminősítésére, HÉSZ módosításra is szükség lesz. Új, kiemelt fejlesztési terület kijelölés és településfejlesztési döntés is napirenden van, miután szállás-jellegű épületeket kívánnak kialakítani a hulladékudvar és a napelem park közötti területen. 

Ezzel egyidőben a szükséges tanulmánytervek készítése mellett, folyamatban van újabb kiemelt fejlesztési területek kijelölése is. Erre azért kerül sor, mert a Duna-part azon részét, amely az OMV-kúttól a Molnár–árokig tart, rekreációs célokra használnák. Erre készült tanulmányterv is, itt helyeznék el a két közös látogató központot és egy szabadidő központot is. További tervek között szerepel, hogy egy északi lakhatási projekt is készüljön.   

 

Szabó Péter az aktuális elismerésekről is szólt. Előzetesen elmondta, hogy a kitüntetések odaítélésében az ellenzéki PDE képviselők a felkérés ellenére sem vettek részt, jóllehet a javaslatokat ismerték. A döntések így a várost vezető Fidesz-KDNP kezében maradtak.

Ezek alapján Erdei Judit és Péterné Lengyel Judit a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusai nyerték el ebben az évben a Gyermekeinkért kitüntetést. Hasonló módon született döntés arról, hogy a Pongrácz Sándor kitüntetést dr. Fodor Ágnes és dr. Farkas Edina Éva kapja, a hivatali dolgozók közül, a Deák Ferenc kitüntetést pedig Vasadi Andrásné veheti át. Az átadó ünnepséget várhatóan szeptember 12-én, a Város Napján tartják meg.  

 

Szabó Péter további tájékoztatásban szólt még arról is, hogy önkormányzati tulajdonú cégek beszámolóit saját hatáskörében fogadta el, csak úgy, mint a rendőrkapitányság, vagy a belső ellenőrzés beszámolóját is.

 

A 2020 évre szóló közbeszerzési tervet módosították. Erre azért volt szükség, mert a Liget utca rekonstrukciója ebben az évben elkészülhet, további beruházások folytatásaként ígérte a Búzavirág utca és a csámpai közösségi ház térkőburkolatának felújítását is. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű