Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

2020. május 20. 11:11:34  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. május 20., szerda – A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 17 787 főt választott be az országos H-UNCOVER szűrésbe, ebből mintegy 10 600 fő vett részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton. Paks és a városkörnyék alacsonyabb számú részvételi adatai mellett is - az eredmény reprezentatív lett.

 

Mintegy 10 600 fő vett részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, melynek eredménye így reprezentatív lett. A legmagasabb, 75 százalék feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 százaléka jelent meg - írja a Semmelweis Hírek egyetemi portál.

 

A paksi Gyógyászati Központ, bőrgyógyászati szakrendelőjében 2020. május 4-én kezdődött el a pécsi egyetem kétnapos, a H-UNCOVER klinikai vizsgálata. A vizsgálatra a behívottak alig közel a fele jelent meg, míg május 13-án, összesen már csak négyen mentek el. Az országos, reprezentatív vizsgálat célja volt, hogy pontos képet kapjanak a szakemberek a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, dinamikájáról.

 

A paksi, az országos legjobb eredményektől eltérő, viszonylag alacsonyabb részvételi szám nem csupán a szimpla érdektelenségnek tudható be, hanem feltételezhetően annak is, hogy a Tolna megyei fertőzöttség adatai szerint már huzamosabb ideje az országos harmadik helyen állunk - a legkisebb veszélyeztetettség tekintetében. Jóllehet, elbizakodásra nincs továbbra sem ok, hiszen az országban jelen van a vírus, és bármikor bármilyen területre még átterjedhet. Az elérhetetlen, időközben elhunyt, vagy külföldön élő személyek távolmaradása is csökkentette a ténylegesen elérhető, tesztelendő személyek számát.

 

A paksi részvételről részletes, pontos adatok jóllehet még nem állnak rendelkezésre, de feltűnő abban a tekintetben, hogy a közösségi oldalakon sokan hiányolták a helyi lakosság teljes leszűrését. Ennek mondanak ellent a részvételi adatok, tehát szép számmal akadtak olyanok is, akik a hívás ellenére nem tartották fontosnak, hogy szűrésüket elvégezzék. Nyilván azonban lettek volna olyanok, akik szívesen elmentek volna, de nem kaptak meghívást. Többen a – közösségi oldalon történt megnyilatkozásuk alapján abban a hiedelemben voltak, hogy „csak a gazdagok, vagy a Fideszhez közelállókat” hívták meg. Mára ezek a vélemények elnémultak.

 

Az adatok feldolgozása továbbra is tart, a fertőzöttek végső száma és az átfertőzöttek adatai május végére várhatóak, ugyanakkor az eddigi összesítések alapján a korábban ismertetett részeredményekkel összhangban van a végeredmény.

 

A jövőben várhatóan legalább két alkalommal megismétlik majd a szűréseket. Két mérés között legalább egy hónapnak kell eltelnie – a jelenlegi adatok alapján várhatóan szeptemberben kerülhet sor a következő országos vizsgálatra.

 

Képünk: Egy vizsgálósátrat állítanak fel a Paksi Gyógyászati Központ hátsó udvarán, 2020. május 11-én. Itt végzik el a Központ munkatársai azok tesztvizsgálatát, akiknél úgy ítélik meg, hogy ellátásuk feltételeként erre szükség mutatkozik. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű