Az Unióban termelt áram több mint fele karbonsemleges
Legfrissebb

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

- Átadták a felújított gyermekorvosi rendelőt

- Paks II: létesítési engedély

- Képviselő testületi ülés

- Indulnak az Erzsébet Napközis Táborok

- Gerjen a fejlődés útjára lépett

- Pályázatok szőlő- és bortermelőknek

- Betegszállító autók a kórháznak

- Megnyitott a PIP Nonprofit KFT Információs Központja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az Unióban termelt áram több mint fele karbonsemleges

2020. május 27. 14:40:59  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. május 27., szerda - Egyre jobban teljesít az Európai Unió a klímabarát villamosenergia-termelés terén. Tavaly a CO₂-mentes termelés megközelítette a 60 százalékot.

 

Az Európai Unió tagállamai egységesen arra törekednek, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását és az egyes iparágakban olyan termelési módokra váltsanak, amelyek ezt a folyamatot pozitívan befolyásolják. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának legnagyobb mértékű csökkentése az Európai Bizottság dekarbonizációs stratégiája szerint a villamosenergia-iparban prognosztizálható. A tagállamok energiapolitikája ehhez alkalmazkodik.

 

Az Európai Unió 28 tagállamában a karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya 2019-ben 57 százalék, és a legnagyobb karbonsemleges villamosenergia-forrás a nukleáris energia volt: a tisztán termelt áram 49 százaléka származott atomerőművekből – mondta el a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. Mittler István aláhúzta: a teljes villamosenergia-termelésből a nukleáris energia 28 százalékkal vette ki a részét.

- Érdekesség, hogy az atomerőművet üzemeltető Magyarország a nukleáris villamosenergia-termelést nem alkalmazó Dániával közel azonos szinten teljesített a karbonsemlegesség arányát illetően - ismertette a kommunikációs igazgató.  

 

Hozzátette: a környezet- és klímavédelmi szempontból is örömteli, hogy tavaly a Magyarországon megtermelt villamos energia 56 százaléka karbonsemleges forrásból származott, ebből több mint 50 százalékpontnyit a Paksi Atomerőmű termelt. Idén áprilisban a karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya egyes időszakokban megközelítette a 85 százalékot, míg a teljes hónapot vizsgálva ez az arány 70,6 százalék volt.

 

Az unió tagállamai közül Németországban van a legtöbb szél és napenergia-kapacitás, ám az időjárásfüggő energiahordozók ingadozó termelése miatt nagyon gyakran fosszilis erőművek gondoskodnak az ellátás folyamatosságáról. Így fordulhat elő az, hogy egy megawattóra villany megtermeléséhez Németországban 2019-ben 40 százalékkel több CO₂-kibocsátás társult, mint hazánkban.

 

Az Európai Unió 28 tagállamát az egy megawattóra villamos energia megtermeléséhez tartozó CO₂-kibocsátás alapján (a legszennyezőbbel kezdve) sorba állítva tavaly Németország a nem túl előkelő 8. helyet érte el, míg Franciaország – ahol a villamos energia csaknem 70 százalékát karbonmentes módon atomerőművekben termelik meg – Svédországgal holtversenyben a lista végén foglal helyet.

 

- Ők a „legtisztább” termelők, azaz a villamosenergia-termelés során egy megawattórára vetítve ez a két ország bocsátja ki a legkevesebb szén-dioxidot – tette hozzá Mittler István. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű