Összetartozunk
Legfrissebb

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

- Átadták a felújított gyermekorvosi rendelőt

- Paks II: létesítési engedély

- Képviselő testületi ülés

- Indulnak az Erzsébet Napközis Táborok

- Gerjen a fejlődés útjára lépett

- Pályázatok szőlő- és bortermelőknek

- Betegszállító autók a kórháznak

- Megnyitott a PIP Nonprofit KFT Információs Központja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Összetartozunk

2020. június 03. 19:40:12  nyomtatási kép

 

TRIANON 100 MEGEMLÉKEZÉS – ÁLLJON MEG AZ ÉLET EGY PERCRE PAKSON!

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. június 3., szerda - Holnap lesz százéves évfordulója annak, hogy az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést aláirták. A 100. évfordulón, a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Városházán is arra kérik a paksiakat, hogy a megemlékezés ideje alatt egy percre álljon meg a város a trianoni döntés századik évfordulóján, 2020. június 4-én (csütörtök), 16 óra 30 perckor.

 

A történelmi egyházak templomaiból felhangzó ökumenikus harangzúgás közepette csatlakozzanak a néma tiszteletadáshoz és szolidaritáshoz. 

Ha tehetik, álljanak meg ebben a néhány másodpercben, és csendben emlékezzenek meg a békediktátum által elszakított országrészekről, az ott élő magyar emberekről. A helyi rádiót és televízió-csatornát felhívják, hogy függesszék fel műsorszolgáltatásaikat és a magyarság néma tiszteletadásához csatlakozva, pontban 16 óra 30 perckor sugározzák a magyar Himnuszt. 

A templomok díszkivilágítását ezen a napon lekapcsolják.

 

2020. június 4-én (csütörtök) – jelképesen az aláírás időpontjához kötött kezdéssel – 16 óra 32 perckor kezdődő városi megemlékezésre várják az érdeklődőket a Városháza előtti téren. A szervezők ezúttal is kérnek mindenkit, hogy a szükséges óvintézkedéseket, a védőtávolságot tartsa be. Az emlékező műsort a TelePaks Televízió a facebookon élőben közvetíti.

 

Emlékező beszédet mond Szabó Péter polgármester, majd emlékműsor következik az alábbi fellépők előadásában: Weller P. Hanna (Áprily Lajos: Tetőn), Kovács Aliz (Varga Miklós: Európa), Szabó Dávid (Ismerős Arcok: Nélküled), Tábori Emese (Oláh Ibolya: Magyarország), PistiEst zenekar tagjai (PistiEst: Örökségünk).

 

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.

Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". +++

 

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű