TRIANON 100
Legfrissebb

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

- Átadták a felújított gyermekorvosi rendelőt

- Paks II: létesítési engedély

- Képviselő testületi ülés

- Indulnak az Erzsébet Napközis Táborok

- Gerjen a fejlődés útjára lépett

- Pályázatok szőlő- és bortermelőknek

- Betegszállító autók a kórháznak

- Megnyitott a PIP Nonprofit KFT Információs Központja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


TRIANON 100

2020. június 04. 18:23:10  nyomtatási kép


Szabó Péter: nemzetünk nyelvi, kulturális, szellemi és lelki összetartozását senki és semmi nem veheti el tőlünk

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. június 4., csütörtök – A kiélezett helyzetekben, kritikus időkben megtanultunk összefogni és fegyelmezettek lenni, fegyelemmel, türelemmel, józan elfogadással és áldozatos összefogással részben túl vagyunk az elmúlt évtizedek legkritikusabb időszakán. Köszönöm újra minden paksi embernek, amit munkájával, szolgálatával, türelmével tett azért, hogy városunk működőképes és biztonságos tudott maradni ebben a nehéz időszakban is - mondta Paks polgármestere az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést aláírásának 100. évfordulóján, a Városháza előtt tartott megemlékezésen.

 

Szabó Péter a 2020. június 4-én, jelképesen az aláírás időpontjához kötött kezdéssel – 16 óra 32 perckor, a századik évfordulón, a nemzeti összetartozás napján beszélt.

 

Beszédének bevezető részében emlékeztetett, hogy percre pontosan éppen száz éve, hogy aláírták a Trianoni béke-diktátumot, azt a szerződést, melyben sosem jelent meg a két fél egyenlősége, hiszen a magyar javaslatok figyelembevétele nélkül, pusztán a nagyhatalmak akaratának megfelelő szöveg elfogadását kényszerítették az akkori Magyarország képviselőire.

 

Felidézte, hogy elvették országunk területének kétharmadát, és 18 milliós lakosságunk alig több mint hét és félmillióra olvadt. Elveszítettük alapvető társadalmi, gazdasági, közlekedési struktúránkat. Olyan veszteséget mértek ránk, mely a világtörténelmében a mai napig is szinte egyedülálló. A területi és gazdasági veszteségek mellett pedig az etnikai problémákkal is meg kellett küzdeni, hiszen a saját hazájukban idegenné váló magyaroknak rengeteg nehézséggel, hazugsággal nem egyszer erőszakkal is szembe kellett nézniük.

 

- Hiszem, - folytatta Szabó Péter-, hogy mi magyarok, a legtöbben nem hisszük el, és őseink sem hitték el, hogy vesztesek vagyunk. Ezért is lehetett az, hogy minden nehézség, fájdalom, belső politikai zűrzavar ellenére, az 1920-as évek közepétől kezdett magához térni a megcsonkított Magyarország. Mindennek egyik alapja az összefogás és a lelki erő mozgósítása volt. S bár elvett területeinket nem sikerült visszaszereznünk, a tudat és a hit megmaradt, hogy nemzetünk nyelvi, kulturális, szellemi és lelki összetartozását senki, és semmi nem veheti el tőlünk.

 

Az utóbbi évtizedekre is utalt akkor, amikor rámutatott: egyesek sokat tettek, és még ma is tesznek azért itthon és külföldön, hogy a nemzeti összetartozásnak tudatát kivegyék a magyar emberek szívéből. Elég csak a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazásra gondolni, ahol az itthoni baloldal, valójában megtagadta a határainkon túl élő magyarokat.

- De a vesztesek gondolkodása helyett, az összefogás ereje 2010-től új korszakot indított a nemzet újra egyesítésében, a nemzeti összetartozás megélésben – fűzte hozzá.

 

A polgármester a továbbiakban kijelentette: ha szívünkben el nem is fogadjuk, de eszünkkel tudjuk, hogy a Trianoni határok nem lesznek visszaállíthatók, majd feltette a kérdést: - A mérhetetlen veszteség ellenére mégis mi az, amivel többek lettünk és lehetünk Trianon kapcsán?

A válaszokat keresve úgy fogalmazott, először is azzal a tapasztalattal: hogy mindig legyünk éberek és bátrak. Mert a nagyhatalmak ma is szívesen tekintenek ránk úgy, mint akiket önző gazdasági érdekeik szerint ki lehet használni. Ezért nemzeti önfeladásnak is felfogható a hazai baloldal „merjünk, kicsik lenni” politikája. Éppen tíz éve tapasztalhatjuk, hogy éber bölcsességgel, bátor kiállással képesek lehetünk újra és újra megvédeni magunkat, nemzeti érdekeinket.

 

Aztán azzal is, hogy a kiélezett helyzetekben, kritikus időkben megtanultunk összefogni és fegyelmezettek lenni. Mindezt megerősíti az elmúlt hónapok tapasztalata is. Fegyelemmel, türelemmel, józan elfogadással és áldozatos összefogással részben túl vagyunk, az elmúlt évtizedek legkritikusabb időszakán. Köszönöm újra minden paksi embernek, amit munkájával, szolgálatával, türelmével tett azért, hogy városunk működőképes és biztonságos tudott maradni ebben a nehéz időszakban is.

Harmadszor pedig azzal a felelősséggel is többek vagyunk, mely az emlékezés kötelességét rója ránk.

Igen, évről évre emlékeznünk és emlékeztetnünk kell önmagunkat a trianoni veszteségre.

 

Kötelességünk átadni a tényeket és az igazságot minden felnövekvő, ránk bízott nemzedék számára ugyanúgy, mint a lelket is a remény, az összefogás és az országhatárokon átívelő nemzeti összetartozás erőt és büszkeséget adó lelkét.

- Isten áldja és védelmezze magyar nemzetünket – zárta szavait Szabó Péter polgármester a trianoni békeszerződést aláírásának 100. évfordulóján, a Városháza előtt tartott megemlékezésen. +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű