Az együttműködésről és az élhető városról
Legfrissebb

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

- „Atomkor - 75 év az emberek szolgálatában”

- A Duna Aszfalt az új paksi híd kivitelezője

- Süli János: világszínvonalú blokkokat építünk

- A hazai energiaforrások megléte a legbiztonságosabb

- Lakossági névadó szavazásra kérik a paksiakat

- Babazászló a Városházán

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

- Okosbútort nyerhetnek az iskolások

- Főépítészi sajtótájékoztató

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az együttműködésről és az élhető városról

2020. június 16. 06:37:21  nyomtatási kép

 

Az erőműfejlesztéssel együtt jár a város- és a térségfejlesztés, ebből is következik, hogy a beruházás Paksnak a lehető legtöbb hasznot hozza és a legkevesebb kárt okozza – jelentette ki Süli János a Paks II. beruházásért felelős tárcanélküli miniszter, a helyi rádió műsorában.

Süli János miniszter, országgyűlési képviselő és Szabó Péter polgármester volt a vendége a Paks FM Rádiónak vasárnap délelőtt. A stúdióbeszélgetést Somodi – Solymos Eszter vezette.  

 

Mint az a felvezetőben is elhangzott, Paks lakosságának közel egy évtizeden keresztül kell elviselnie a megnövekedett létszámot és forgalmat, ez mellett szükséges, hogy a város a lakosság megelégedettségére, gyarapodjon és szépüljön.

 

Süli János szavai szerint a negyedik átdolgozása tart annak a térség- városfejlesztési dolgozatnak, aminek az első példányát még polgármestersége idejében készítettek. 

- Ezt a kormány elé szeretnénk most bevinni, túl vagyunk az egyeztetésen az önkormányzattal, összefoglaltuk a szükséges pénzügyi eszközöket, terveket, ami minderről szól: a lakótelepről, elkerülő útról, iskoláról, óvodákról, színházról – mondta el a miniszter.

 

Szabó Péter hozzátette: 2016-ban készült el ez a tanulmányterv, Paks város önkormányzata, másrészt az államtitkárság, a minisztérium, illetve a PIP Nonprofit Kft. között, hogy számszerűsíteni kellene ennek az együttműködésnek az eredményét, akkor jóval 10 milliárd forint feletti beruházásokról van szó. Ezek között szerepel a lakótelep központi parknak a teljes körű rehabilitációja, vagy a Kömlődi utcának a teljes körű felújítása az Anna utca, a Gesztenyés útnak a felújítása és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a fejlesztése. Ez utóbbi szolgálhat majd az ide érkező egyrészt orosz munkavállalók gyermekeinek, illetve az ide érkező magyar munkavállalók gyermekeinek az oktatására. Az iskola környezetében található óvodák felújítása is folyamatban van – fűzte hozzá.

 

A stúdióbeszélgetésben szóba került, hogy egy kimutatás szerint a legélhetőbb városok közé tartozik Paks. Szabó Péter erről azt mondta, hogy a Hétfa Kutatóintézet által elvégzett országos felmérésben 151 járási székhelyet vizsgáltak és Tolna megyében Paks, Szekszárdot is megelőzve - toronymagasan első helyezést ért el, így Paks az ötödik legélhetőbb város az országban. Egyedül Győr, Székesfehérvár, Gödöllő, illetve Szentendre előzi meg a várost.

 

Paks további fejlesztési terveiről szólva Süli János elmondta, hogy a tárca az OMW kúttól a Molnár árokig lévő területet megvásárolja, az új erőmű helyéről kitermelt földet is hasznosítják. A 6-os út fölött egy széles, gyalogos átjáró készül. A Duna-part gyalogosan sétálva megközelíthető lesz, készül az erőmű látogatóközpontja; a múzeum és a vendéglátóhelyek, sportberuházások és a korszerűsített úthálózat – sorolta. 

 

Szabó Péter arról beszélt, hogy a Paks II-es beruházás okán városi ingatlanok kerülhetnek át új tulajdonba. Mint fogalmazott, a változások a városkép szépségéhez hozzájárulnak, az értékét növelik. - Jó példa erre az Erzsébet Szállónak az akkori 2007-es - 2008-as értékesítése és felújítása is – húzta alá. Süli János megerősítette, hogy semmit nem visznek el a városból, ahogy a rendelőintézetet is azzal a feltétellel veszik át, hogy előbb elkészül a harmadik üteme a rendelőintézetnek. - Egy külső festés állapotában lévő épületet vettünk mindössze – állapította meg.

 

A miniszter szólt arról is, hogy a kormány elé kerül az integrált irányítási központ megvalósítása is Pakson, ami rendőrség, tűzoltóság, bíróság, ügyészség, terrorelhárítási Központnak a négy épületegyüttesből álló épülete lesz, közel 20 milliárd forint, értékben. A felmérések szerint kórház nem épül, miután jó közlekedési, és jó környékbeli kórház lehetőséggel rendelkezünk. - A pécsi egyetemmel napi kapcsolatban vagyunk. Lesz Szekszárdon helikopterbázis, lesz új integrált irányítású mentőállomás bővítés is – tette hozzá Süli János, azzal, hogy Pakson az egynapos sebészetet bővítik.

Elmondta azt is, hogy napokon belül például a könyvtár melletti épületünkben megnyílik majd egy tájékoztató központ, aki az ideérkező munkásokat, de turistát és bármit, programokról felvilágosítást, információt tud adni, hogy egyáltalán mit hol kell keresni.

 

Szabó Péter a helyi vállalkozások, vállalkozói kedvének megerősítését is szorgalmazta. - Ahhoz valóban a vállalkozó szellemű fiatalok, de nem csak fiatalok, mindenki, akinek van jó ötlete, jó elképzelése, az én azt gondolom, hogy meg tudja itt valósítani Pakson – mondta el. 

- Meg tudom nyugtatni a vállalkozókat abban, hogy lesz atomerőmű, érdemes belevágni egy-egy új vállalkozásba is… elérhetjük azt a szintet, azt a minőséget, hogy már nem egy kisváros leszünk, hanem egy középváros, és meg kell tartanunk azt, hogy a legélhetőbb város maradjunk majd az elkövetkezendő időkben is – fogalmazott a polgármester. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű