Paks II: létesítési engedély
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2020. december 4.

- Összefoglaló, 2020. december 3.

- Zárt Gastroblues

- Munkaerő átcsoportosítások az idősek otthonába

- A paksi beruházás ütemterv szerint halad

- Összefoglaló, 2020. december 2.

- Összefoglaló, 2020. december 1.

- Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

- Együttműködési megállapodás

- Gerjen: a vírus nem állíthatja le a kapcsolatokat

- Összefoglaló, 2020. november 30.

- Koronavírus: intézménybezárások Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Paks II: létesítési engedély

2020. június 30. 13:34:05  nyomtatási kép


A Paks II Zrt. benyújtotta az új paksi blokkok létesítési engedély-kérelmét


(PAKS-PRESS) Paks, 2020. június 30., kedd – Június 30-án benyújtotta Paks II Zrt. az új atomerőmű engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH), amelyet a nukleáris hatóság a mai napon befogadott. A 283 ezer oldalnyi, 1,4 tonna súlyú és 84 kilométernyi dokumentációt 15 hónap alatt bírálják el.

 

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter 47 település polgármesterét tájékoztatta a Társadalmi tanács ülésén, majd az ezt követő, hatalmas sajtóérdeklődés mellett hangsúlyozta, hogy az elmúlt három és fél évben minden vállalt határidőt betartottak. Közölte, hogy a Zrt. a műszaki mellékletekkel együtt 283 ezer oldalnyi dokumentációt adott át az OAH-nak.

A hatóságnak 15 hónapja van arra, hogy a kérelmet elbírálja, ha nem tár fel hiányosságot, a társaság 2021 szeptemberében kapja meg a főépület létesítési engedélyét.

 

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság áprilisban hozzájárult ahhoz, hogy a földmunkákat már a főépület engedélyének megérkezése előtt, 2021 év elején elkezdjék. A felvonulási területen jelenleg négy épület készül. Az előzetes földmunkák nem térnek el a várható valóságos helytől, ugyanakkor a talaj előkészítő munkák között nem szerepel az alaplemez betonozása, ez utóbbi majd a hatósági-létesítési engedély birtokában kezdődhet el. A tervek szerint nyolc millió köbméter földet mozgatnak meg, 2517 méter lesz a résfal hossza.  

 

Süli János a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az orosz féllel való 2018. szeptember 18-án történt megegyezésnek megfelelően a mai napon adják át dokumentációt, amely a mellékletekkel együtt 300 ezer oldal terjedelmű. A szöveg eredetileg a tervezői orosz nyelven született meg, a munkanyelve angol, a hatóság magyar nyelvű anyagot vett át. A beadást a pandémia – járvány sem hátráltatta – fűzte hozzá a miniszter.

 

Szeptembertől a Társaság folytatja a Társadalmi Tanács 47 településén a tájékoztató munkát. Ennek elemeihez tartozik, hogy a lakosság tudja, ismerje, hogy az új blokkok eredményesen termelnek majd olcsón is biztonságosan hatvan éven keresztül villamosenergiát. Kiadványok és tájékoztatók is készültek a lakosság számára.

 

Újságírói kérdésre válaszolva a továbbiakban a miniszter elmondta, hogy a világszínvonalú új blokkok garanciája, hogy a projektbe nemzetközi cégeket vontak be. 2021-ben elkezdődhet az építkezés, a Társaság már 256 engedéllyel rendelkezik és a kereskedelmi üzem megkezdése 2029-30-ra várható.

 

Képünkön:

A Paks II Zrt. benyújtotta az új paksi blokkok létesítésiengedély-kérelmét

Sajtótájékoztató

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. június 30., kedd – Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter (j.) és Mittler István, a Társaság kommunikációs igazgatója tájékoztatják az újságírókat az új paksi blokkok létesítésiengedély-kérelmének benyújtásáról Pakson, az Erzsébet Nagy Szálloda Teller termében, 2020. június 30-án.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

x

Paksi Atomerőmű