Biztonságra tervezve
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. július 28.

- Tájékoztató a Szent István Napokról és a Város Napjáról

- A Paks II. beruházás a térség fellendülését szolgálja

- Összefoglaló, 2021. július 26.

- Új szolgálatvállalási lehetőség a honvédségnél

- Pupp Réka ötödik cselgáncsban

- Összefoglaló, 2021. július 23.

- Pupp Réka: ez életem egyik legjobb éve

- Összefoglaló, 2021. július 21.

- Összefoglaló, 2021. július 19.

- Hétvégi programkínálat Pakson - összefoglaló

- Összefoglaló, 2021. július 15.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Biztonságra tervezve

2020. július 16. 13:23:03  nyomtatási kép

 


Csúcstechnológiás atomerőmű épül Pakson

 

A tiszta és biztonságosan előállított villamos energiára minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik. Az Európai Unióban a karbonsemleges villamosenergia-termelés csaknem fele származott atomerőművekből. Ezek nemcsak környezetbarát energiatermelők, de biztonságosak is. Magyarországon csúcstechnológiát képviselő VVER-1200 típusú blokkok épülnek.

 

Magyarország azért kombinálja energia-mixében a megújuló energiaforrásokat az atomenergiával, mert így biztosítható a hazai fogyasztók stabil, klímabarát áramellátása. A Pakson jelenleg üzemelő négy blokk üzemideje végén, a 2030-as években leáll.

Az egységeket a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200 atomerőművi blokkok váltják. A Roszatom több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a VVER típusú blokkok fejlesztése, üzemeltetése terén: jelenleg 62 VVER blokk működik a világ különböző országaiban, és 11 ilyen új egység építése zajlik. 

A Paksra tervezett atomerőmű egy továbbfejlesztett harmadik generációs blokktípus, amelynek tervezésekor a biztonságnövelés kiemelt szerepet kapott.

 

A harmadik generációs blokkok közös jellemzője, hogy a biztonság növelését a gazdasági versenyképesség fenntartása mellett biztosítják. Tervezésüknél az alapvető cél a biztonság fokozása volt, de a gazdaságos blokkméret kialakítása, a hatékony építési módszerek alkalmazása, a jobb rendelkezésre állás és a hosszabb üzemidő is fontos szempont volt a versenyképes áramtermelés érdekében.

 

Az új paksi blokkoknál alkalmazott biztonságnövelő műszaki megoldások egyike a kettősfalú konténment, amelyen belül helyezkedik el a reaktor és a primer kör. A külső vasbeton épület akár egy utasszállító repülőgép rázuhanása esetén is képes ellátni a belső konténment védelmét. A belső konténment egy felül félgömbbel lezárt hengeres, szintén hermetikus épület, amely elzárja a környezettől a radioaktív anyagokat tartalmazó primer kört és pihentetőmedencét.

 

Aktív, energiabetáplálást igénylő, valamint passzív, funkciójukat emberi közreműködés nélkül, fizikai törvényszerűségek alapján ellátni képes biztonsági rendszerek szavatolják a biztonságot. A passzív biztonsági rendszerek működését természeti törvények (pl. gravitáció) garantálják, így nincs szükség külső energiaforrásra.

 

A blokktípusnál alkalmazott biztonsági filozófia – összhangban a nemzetközi nukleáris biztonsági ajánlásokkal – a mélységben tagolt védelem elvén alapul, azaz egymástól független védelmi szintek biztosítják, hogy rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező lehetséges meghibásodások, normál üzemtől való eltérések is észlelhetők, ellensúlyozhatók és kezelhetők legyenek.

 

A VVER-1200-as reaktor tehát nemcsak a villamosenergia-termelésben megbízható, hanem biztonságos is. Finnország és Törökország mellett rövidesen Magyarországon is ilyen blokk épül. (x)


Képünkön: A VVER-1200 blokk sematikus kialakítása.


x

Paksi Atomerőmű