A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. július 28.

- Tájékoztató a Szent István Napokról és a Város Napjáról

- A Paks II. beruházás a térség fellendülését szolgálja

- Összefoglaló, 2021. július 26.

- Új szolgálatvállalási lehetőség a honvédségnél

- Pupp Réka ötödik cselgáncsban

- Összefoglaló, 2021. július 23.

- Pupp Réka: ez életem egyik legjobb éve

- Összefoglaló, 2021. július 21.

- Összefoglaló, 2021. július 19.

- Hétvégi programkínálat Pakson - összefoglaló

- Összefoglaló, 2021. július 15.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

2020. július 20. 13:59:03  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Budapest, 2020. július 20., hétfő - Önvezető, szenzoros játékbusz, asztaltörlő robot, egyedi erősítő, a büntetőírást egyszerűsítő megoldás, házi légkondicionáló, PET-palackból készült hajó, kartondobozból készült templommodell, érzékenyítő hatású legófilmek, homokozóból készült veteményes, illetve régi tárgyaknak új életet adó ötletek is szerepelnek a 6–14 éves gyerekek innovatív ötleteit kereső MVM EDISON Junior ötletpályázat díjazott alkotásai között.

 

Három kategóriában kilenc helyezettet és három különdíjas ötletet ismert el az MVM EDISON Junior ötletpályázat zsűrije. A pályázatra, melynek célja, hogy a 6-14 éves gyermekek saját megoldást teremtsenek az általuk érzékelt nehézségekre, problémákra, összesen közel 230 kreatív pályamű érkezett három kategóriában.  

 

A „Hozd létre!” kategóriában egy, meglévő eszközök felhasználásával új tárgyat vagy ötletet létrehozó koncepciók nevezhettek. A „Tedd jobbá!” kategóriája a tárgyak továbbfejlesztésről szólt, míg az „Alakítsd át!” keretében már létező tárgyak, a szokottól eltérő használatát kellett bemutatniuk a pályázóknak. A legnépszerűbb kategória a „Hozd létre!” volt, amit a pályázók közel fele választott.

Minden magyarországi megyéből, összesen 89 településről érkeztek pályázatok, de az országhatárokon túlról is érkeztek pályaművek.

 

A beérkezett ötleteket szakmai zsűri értékelte, amelynek tagja volt Jákó Eszter, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója, Márton István a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, Tóth Zsófia, az MVM EDISON startup versenyen győztes Volteum társalapító-vezérigazgatója, illetve Székely Martin nyelvtanár és online tartalomgyártó.

A pályamunkák értékelésekor kiemelt szempont volt, hogy az adott ötlet milyen egyedi élethelyzet szülte problémára nyújthat megoldást, mennyire tekinthető a pályázó saját ötletének, valamint mennyire kreatív választ jelent a megszokott logikához, gondolkodásmódhoz képest.

 

Az MVM számára kiemelt érték a jövő tehetségeinek támogatása, akár már a legfiatalabb korosztályból is. A gyermeki kreativitásnak ráadásul nincs határa, az MVM EDISON Junior pályázatra beküldött alkotások mindegyike különleges és egyedi megoldás volt. A felnőtteknek szóló startup verseny sikerein felbuzdulva a kezdeményezést azzal a céllal indítottuk el, hogy a fiatalabb korosztály körében is lehetőséget biztosítsunk a kreatív, a szokványos keretekből kilépő gondolkodásnak, látásmódnak, melynek vállalatcsoportunk továbbra is elsőszámú támogatója kíván lenni  – mondta Jákó Eszter, az MVM kommunikációs igazgatója.

 

A „Hozd létre!” kategória első helyezettje egy (black-and-white) szenzorokkal szerelt önvezető játékbusz, amely az aszfalton az adott járathoz rendelt színű vonalat képes követni. A második egy régi tárgyakból – egy vázából és préselt kőlapból – készült éjjeliszekrény, a harmadik pedig egy kidobásra ítélt tárgyakból összerakott, akkumulátoros „megalámpa” lett.

A „Tedd jobbá!” jegyében született ötletek közül egy Lego-alapú asztaltörlő robot bizonyult a legjobbnak, a kategória ezüstérmese egy SD-kártyát és USB-csatlakozást is kezelő, két hangszóróból egy áramkörből, egy telefonakkumulátorból és egy teásdobozból készült erősítő, harmadik pedig egy, a büntetőírást egyszerűsítő, három ceruzából készült alkotás szerepel.  

 

Az „Alakítsd át!” kategóriában az első helyet egy ventillátorokat felhasználó házi légkondicionáló, a második díjat egy favázra helyezett, PET-palackokból készült hajó, a harmadik helyet pedig egy, másként kidobásra ítélt kartondobozokból készült templommakett kapta meg. A különdíjasok közül a „Legőrültebb” elismerését érzékenyítő Lego-filmek, a „Legzöldebb” minősítését egy használaton kívüli homokozóból készült veteményes, a „Legkönnyebb” különdíját pedig egy, képtartóból és farmernadrágból megalkotott írószertartóval szerelt jegyzettábla kapta.

 

További részletek: https://mvmedison.hu/junior

Az MVM EDISON Junior 2020 nyertesei

 

„Hozd létre!”

1. Lennert János – önvezető, szenzoros buszok

2. Tóth Hanga Katalin – éjjeli szekrény régi tárgyakból

3. Csajbók Martin – „megalámpa”

 

„Alakítsd át!”

1. Béla Barnabás – ventilátorokból készített légkondi

2. Kelemen Lőrinc – PET-palack hajó

3. Derzsényi Gergő – templommakett dobozból

 

„Tedd jobbá!”

1. Járomi Levente – asztaltörlő robot

2. Nagy Boldizsár – erősítő kicsit másképp

3. Peresztegi Mirkó – büntetőírás

 

Különdíjak

„Legőrültebb” – Molnár Benjámin Sámuel – „Lego Cinema”

„Legzöldebb” – Szivajev Viki – veteményeskert homokozóból

„Legkönnyebb” – Babka Alexandra – jegyzettábla.

 

Képünkön:

Belső kép, Peresztegi Mirkó, „Büntetőírás”, külső kép, Nagy Boldizsár – erősítő kicsit másképp című munkája”. +++

x

Paksi Atomerőmű