Rendkívüli képviselő-testületi ülés
Legfrissebb

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

- „Atomkor - 75 év az emberek szolgálatában”

- A Duna Aszfalt az új paksi híd kivitelezője

- Süli János: világszínvonalú blokkokat építünk

- A hazai energiaforrások megléte a legbiztonságosabb

- Lakossági névadó szavazásra kérik a paksiakat

- Babazászló a Városházán

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

- Okosbútort nyerhetnek az iskolások

- Főépítészi sajtótájékoztató

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Rendkívüli képviselő-testületi ülés

2020. július 31. 15:34:56  nyomtatási kép

 


(PAKS-PRESS) Paks, 2020. július 31., péntek - A 2020. április 1-je óta eltelt időszak hulladékszállítási tapasztalatairól tárgyaltak bővebben a képviselő-testület rendkívüli ülésén, pénteken. A testület összehívását a Deák Ferenc Egyesület képviselői kezdeményezték, miután úgy látják, hogy számos gond akad a városban azóta, amióta a szemétszállítással megbízott Vertikál Zrt. a terület gazdája. A szemétszállítás ügyében folytatott konzultáció és vita során azonban kiderült, hogy nem romlott a  helyzet a városban, az új eszközök beszerzése pedig napirenden van.

 

A téma előadója, Heringes Anita, Jogi, Ügyrendi és Pénzügyi Bizottság elnöke a testületi ülést követő sajtótájékoztatón újságírók előtt azt mondta, hogy a városban hallottak alapján az mondható el, hogy rendszeres a kukák törése, emelkedtek a szemétszállítási díjak. A testületi ülés jó részét ennek a témának a részletes tárgyalása töltötte ki.

 

A tanácskozás, kérdésekkel és közérdekű bejelentéssel kezdődött. Szó esett a létesítendő új kutyamenhely és a Kömlődi utca állapotáról és a hulladék-hasznosítás gazdasági kérdéseiről. A testület kilenc napirendi pontot és egyéb ügyet tárgyalt.

 

A szemétszállítás ügyében folytatott konzultáció és vita során azonban kiderült, hogy nem romlott a szemétszállítás színvonala a városban, a szolgáltató igyekezett megnyugtató válaszokat adni a felvetésre. Nézeteltérést okozott, hogy a napirendi pont tárgyalására egyéni képviselői előterjesztés útján úgy került sor, hogy az a testület szervezeti –és működési szabályzatának nem felelt meg, ezért a képviselők többsége és az érintett Vertikál Zrt. vezetője, Ferenc Kornél érdemben nem tudott felkészülni. 

Az érvényes szabályozás (SZMSZ) szerint a tárgyalási javaslatot előzetesen írásban és határozati javaslattal együtt kellett volna benyújtani. A testület ennek ellenére felvette a napirendre a téma tárgyalását, határozathozatal azonban nem történt.

 

Mint az elhangzott, a 2013-ban kihelyezett és ingyenesen átadott kukák elöregedtek, de már olyan beruházások indulnak meg az ősszel, amelyek során a kukákat kicserélik, új, részben elektromos gyűjtőautókat szereznek be. A hulladéktárolók közül a négy köbméteres kukák bérleti díja emelkedett, de ezekből már egyre kevesebb van, a lakosság körében már ezeket nem használják. A kisebb méretű kukákat azonban gazdaságossági szempontok szerint érdemes megvásárolni. A szelektív hulladékgyűjtők vásárlására a kistérségi társulás útján kerül sor. Felmérik az igényeket, majd megtörténik a beszerzés.

 

Alapítványi támogatásokról is döntöttek, ezeket az ellenzéki képviselők is támogatták. Szabó Péter polgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a táborozást segítik fogyatékkal élő gyermekeknek, valamint Etessy Anett, egy 12 éves paksi kislány gyógykezelését is támogatják, a polgármesteri, alpolgármester keretből, közel egy millió forinttal.

 

A testület döntött arról is, hogy amikor a hatos utat a déli bejáróig szélesítik, a csomópontoknál egyes részek önkormányzati tulajdonba, illetve városi fenntartásba kerülnek.

 

A testületi döntések között szerepelt még, hogy az Ovifoci pályázat keretében Dunakömlődre, a sporttelep közelébe kerülhet majd egy pálya, a PIP Nonprofit Kft. kérésére közutakat sorolnak át olyan magánúttá, amelyet azonban közforgalom elől nem zárnak el.

 

Képünkön:

Testületi ülés

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. július 31., péntek – Az önkormányzat képviselő-testületi rendkívüli ülése a Polgármesteri Hivatal nagytermében, 2020. július 31-én. (Paks-Press Fotó: Nagy Marcell.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű