„1000 fát Paksra!”
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

- Az ünnepnapokon is oltanak Pakson

- Használt sütőolaj begyűjtő rendszer épül ki Pakson

- Összefoglaló, 2021. március 31.

- Összefoglaló, 2021. március 30.

- Összefoglaló, 2021. március 29.

- Összefoglaló, 2021. március 26.

- Összefoglaló, 2021. március 25.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

„1000 fát Paksra!”

2020. szeptember 11. 14:16:39  nyomtatási kép

Őszi lakossági, faültetési akció

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. szeptember 11., péntek – Süli János miniszter, Szabó Péter Paks polgármestere, Gyöngyösi Csaba, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit KFT ügyvezetője a  Duna-korzó-Gesztenyefasoron jelentették be, hogy Paks Város Önkormányzata és a PIP Nonprofit KFT, a DC Dunakom Zrt. közreműködésével „1000 fát Paksra!” címmel, nagyszabású őszi lakossági faültetési akciót hirdetnek.

 

Ötszáz fát telepítenek Paks központi belterületének, illetve külső településrészeinek közterületein, valamint ötszáz facsemetét a lakosság között osztanak ki pályázat keretében, ingyenesen.

A gyümölcsfák között van cseresznye, meggy, szilva és kajszibarack, a díszfák között ezüsthárs, páfrányfenyő és juharfa.

 

Süli János miniszter, a paksi térség országgyűlési képviselője a faültetési akció sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, elkötelezett törekvése a Paks II. szervezeteinek hogy az erőműépítés ne csupán az atomenergiáról szóljon, hanem arról is, hogy a karbonmentes eneriga zöld és zöld lehet a környezete is. A megvalósulás útján halad ez a gondolat a helyi közlekedésben, buszok, taxik, kerékpárok már érkeztek a városba. - Ugyancsak itt működik az egyik legnagyobb naperőmű, mindez azt mutatja, hogy a megújuló energia az élet meghatározó szereplője - tette hozzá.

 

Szabó Péter Paks polgármestere elmondta, hogy a városban a zöld területek megújítása, további fejlesztése a lakosság életminőségén javít, kiemelt feladat. Ismertette: a pályázati felhívás és adatlap hétfőtől elérhető a www.paks.hu weboldalon, valamint személyesen a Paksi Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, a Dózsa György út 55-61. címen. Az igények benyújtására 2020. szeptember 14-től legkésőbb 2020. szeptember 30-ig, hétfőtől csütörtökig 8.00-tól 16.00-ig, péntekenként 8.00 12.00 óráig van lehetőség.

 

Mint az a tájékoztatón még elhangzott, a pályázatot egy eredeti példányban „Lakossági gyümölcs- és díszfaigénylés” felirattal ellátott zárt borítékban a Paksi Polgármesteri Hivatal földszinti ügyfélszolgálatán személyesen lehet leadni, vagy e-mailben, az 1000fatpaksra@paks.hu címre elküldve kell benyújtani. Telefonon történő jelentkezést nem fogadnak el, további információ azonban kérhető a Hivatal központi vonalán.

 

A lakossági akcióban igényelhető fák pályázati feltételei között van, hogy a pályázaton minden paksi lakóingatlannal rendelkező vagy paksi lakóingatlanban élő személy részt vehet. Egy lakóingatlanból csak egy személy pályázhat. Egy pályázó egy ingatlanjára legfeljebb két fát igényelhet. Több meglévő ingatlan esetén is csak legfeljebb két fa kérhető. Az igényelhető fajták közül a készlet erejéig választhatnak a pályázók, de a szervezők fenntartják a jogot a változtatásra.

 

A jelentkezések iktatása a jelentkezés sorrendjében történik mindaddig, amíg a közel 500 darabos keret ki nem merül. A keret kimerülése esetén a jelentkezés lehetősége lezárul. Az elszállításnál és az ültetésnél figyelemmel kell lenni arra, hogy a gyümölcsfacsemeték átlagos mérete két méter, a nehezebb földlabdás díszfáké várhatóan 3.5 méter lesz. A szállítás és az ültetés a pályázó feladata, melyet a szállítás napján köteles elvégezni. A fák elhelyezése csak magánterületen lehetséges.

 

Az Önkormányzat a pályázatokat október folyamán ellenőrzi, hogy megfelelnek-e az akció feltételeinek, majd írásban értesíti a jelentkezőket a döntésről. A facsemeték átvételére a lombhullás után, október végén, november elején a fagyok beállta előtt kerül sor, melyről a résztvevőket előzetesen a megadott elérhetőségeken értesítik. +++

x

Paksi Atomerőmű