GMF Közgyűlés és Szeminárium
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. május 10.

- Összefoglaló, 2021. május 7.

- Összefoglaló, 2021. május 6.

- A paksi Hahn János is tagja a magyar válogatott keretnek

- Ingyenes járatokat javasol a PDF frakció

- Összefoglaló, 2021. május 5.

- Összefoglaló, 2021. május 4.

- Sportoló paksiak – közösségi oldalon

- Összefoglaló, 2021. május 3.

- Szeged, Győr: kajak-kenu erőpróba

- Generációk együttműködése a Paks II. projektben

- Összefoglaló, 2021. április 30.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

GMF Közgyűlés és Szeminárium

2020. október 09. 13:23:34  nyomtatási kép

 


(PAKS-PRESS) Paks, 2020. október 9., péntek - A pandémiás helyzetre való tekintettel nemzetközi videókonferencián keresztül tartotta meg 2020. évi közgyűlését a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF), 2020. október 6-án.

 

A GMF tag önkormányzatai közül tíz ország polgármesterei, önkormányzati képviselői vettek részt az on-line közgyűlésen. A magyarországi önkormányzati társulások vezetői Pakson találkoztak és együttesen vettek részt az eseményen – közölte Dohóczki Csaba, a GMF magyar alelnöke.

 

A TEIT társulás képviseletében Gáncs István alelnök, a TETT társulás részéről Krachun Szilárd elnök, a NymTIT társulástól Kovács Győző elnök, az ITET társulás képviseletében Lovas Szilvia volt jelen – ismertette az alenök.

 

Dohóczki Csaba tájékoztatása szerint a közgyűlést a GMF elnöke nyitotta meg. Pia Almström elmondta, hogy a 2020. évi tervezett szakmai programok többségét törölni kellett a koronavírus járvány miatt. Ugyanakkor a GMF elnöksége folyamatosan tartotta a kapcsolatot. A múlt év novemberében megválasztott elnökség az év során kérdőívben kérte ki a tagtársulások véleményét a szervezet munkájával és jövőbeli tevékenységével kapcsolatban.

 

 A GMF új honlapot indított az elmúlt hónapokban és bevonta a tagtársulások véleményvezéreit a jövőbeli stratégia kialakításába. A GMF tovább bővült. A múlt évvégén csatlakozott a szervezethez az orosz nukleáris létesítmények körüli önkormányzati társulásokat tömörítő ANPPT Fund, az idei évben pedig a finnországi Eurajoki önkormányzata döntött hasonlóképp. A GMF gazdasági helyzete stabil, a tagdíjakból befolyó összegek biztosítják a csoport jövőbeli működését.

 

Merirtxell Martell főtitkár ismertette a GMF éves jelentését és részletezte a jövő évre vonatkozó stratégiai terveket. Amennyiben a járványügyi helyzet engedi, akkor jövő év tavaszán a tagok a szlovéniai Krskoba látogatnak, ahol a radioaktív hulladék elhelyezése lesz a fókuszban.

A jövő évi közgyűlés tervezett helyszíne Brüsszel, ahol lehetőség nyílik az EU Energiaügyi Főigazgatóság illetékeseivel való találkozásra. Szakmai programként pedig a hollandiai Borsele atomerőmű és önkormányzat meglátogatása szerepel a tervekben.

A közgyűlést követő szeminárium fő témája a radioaktív hulladékok elhelyezése és az atomerőművek leszerelése volt.

 

Az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának képviseletében Jean Philippe Guisset az atomerőművek leállítása utáni leszerelési szervezet vezetője előadásában az Európai Bizottságnak a folyamatban betöltött szerepéről beszélt, emellett ismertette az EU-s tagállamokban a radioaktív hulladék elhelyezésének és a leszerelésének jelenlegi állapotát.

Elmondta, hogy a tagállamok nagy erőket mozgósítanak a felmerülő feladatok megoldására, ezen kívül az Európai Unió Nukleáris Leszerelési Támogató Programot hozott létre a tagországok részére.

 

A szeminárium második részében a GMF tagok számoltak a témát érintően országaik aktuális helyzetéről, valamint beszéltek az önkormányzatok és a nukleáris létesítmények közötti kapcsolatról. Magyarország esetében Dohóczki Csaba a GMF alelnöke elmondta, hogy hazánk az atomenergia hosszútávú alkalmazása mellett tette le a voksát. A Paksi Atomerőmű négy blokkja évtizedek óta megbízható és meghatározó szereplője a hazai villamosenergia-termelésnek.

A Paks II. beruházás pedig szavatolni fogja a biztonságos, gazdaságos és környezetkímélő villamosenergia-ellátást a jövőben is.

 

A radioaktív hulladékok kezelését, tárolását és végleges elhelyezését kiemelten fontosnak tartja Magyarország és ennek megfelelően a lehető legnagyobb körültekintéssel, legmagasabb biztonsági színvonalon a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően végzi ezt a feladatot.

 

A nukleáris létesítményeket érintően megkerülhetetlen a lakossággal való folyamatos kapcsolattartás és kommunikáció. Magyarország ezen a területen is jól teljesít. A tervezett, illetve a már üzemelő nukleáris létesítmények közelében található önkormányzati társulásokkal való kapcsolattartás több évtizedes múltra tekint vissza. A kapcsolat alapja az őszinte párbeszéd, ahol az érintettek partnerként tekintenek egymásra és a kialakult kölcsönös bizalom segíti a feleket az együttműködésben.

 

A rendezvény végén Pia Almström megköszönte a tagok aktív részvételét és bizakodását fejezte ki a tekintetben, hogy 2021-ben már személyesen is találkozhatnak egymással a szakmai programokon. +++

               

x

Paksi Atomerőmű