Összefoglaló, 2020. november 30.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

- Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből

- Évértékelő - újévköszöntő

- Összefoglaló, 2021. január 8.

- Összefoglaló, 2021. január 7.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2020. november 30.

2020. november 30. 21:30:13  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

KORONAVÍRUS

- Rendőrségi intézkedések, számokban 

(PAKS-PRESS) 2020. november 30. – Hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 683 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes közölte: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 9677 intézkedés történt a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt.

A rendőrök a hétvégén a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 585 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 9, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 89 emberrel szemben, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. A hétvégén nyolc üzletet, vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen szabálytalanságok miatt. A jogszabály hatálybalépése óta 85 létesítményt, üzletet, szolgáltatóegységet zártak már be a rendőrök és 514 emberrel szemben intézkedtek a korlátozott nyitvatartásra, egyes üzletek nyitvatartásának tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt: 138-an üzemeltetők, tulajdonosok voltak, 376-an pedig a bent tartózkodás tilalmát szegték meg. A hétvégén 1293 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárás és a csoportosulás tilalmának megsértése miatt, közülük 1258-an ténylegesen megszegték a kijárási korlátozást, kilenc ember nem tartotta be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt, 26-an pedig a közterületi csoportosulás tilalmát sértették meg. 

A november 4-én hatályba lépett kijárási korlátozás és a november 10-étől érvénybe lépett kijárási tilalom ellenőrzése óta 8079 emberrel szemben intézkedtek, 19 826 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 48 796-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 3782-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 58 208 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél a hétvégén. +++

 

- Intézménybezárások Pakson

(PAKS-PRESS) 2020. november 30. - A járványügyi helyzet aktuális paksi vonatkozásairól Paks polgármestere online videóban tájékoztatta a helyi sajtót, 2020. november 30-án. Ismertetése szerint az Életfa Idősek Otthonában valamennyi lakót újra tesztelték, ennek során negyven gondozott esetében pozitív eredmények születtek.

- Állapotuk stabil, de tizenkét gondozottnál enyhe tünetek jelentkeztek, az érintett lakók hozzátartozóit tájékoztatták állapotukról – közölte Szabó Péter. Hozzátette, a dolgozók körében a teszt során kiderült, hogy közülük hatan szintén megfertőződtek. További hat munkavállaló szintén érintett, így tizenkét dolgozót kell egyelőre nélkülözni a feladatellátásban, ennek ellenére a lakók ellátása biztosított.

- A védőeszközöket biztosítja az önkormányzat – húzta alá a polgármester.

További döntés szerint a Fogyatékkal élők nappali ellátóját, a járvány terjedésére való hivatkozással holnaptól, bezárják. A bölcsőde munkavállalóinak teszteredménye jó, viszont három pozitív eset van: a Munkácsy utcai óvodát szintén bezárják, miután minden csoportban pozitív munkavállalót találtak. Az óvódások házi karanténba kerültek. A szülők értesítése megtörtént. - Az Eötvös utcában is egy munkavállaló pozitív, míg a Kishegyi, a Mesevár, valamint a kömlődi óvodában nem regisztráltak pozitív eseteket – tájékoztatott Paks polgármestere, hétfőn. +++

 

Gazdaság - közel 9,5 millió forint a plusz a foglalkoztatásra

(PAKS-PRESS) 2020. november 30. – A megyei önkormányzat 9 436 942 forint átadását kezdeményezte a kormányhivatal részére, hogy ezzel az összeggel is segítsék Tolna megye munkaügyi helyzetét, a Tolna Megyei Foglalkoztatási Paktum projekt keretében.

A programot az együttműködő felek konzorciumban valósítják meg, ezért is gyűltek össze ősszel és döntöttek a vállalkozások markánsabb megsegítéséről.

Az ülésen született elhatározást kidolgozták, és a – Magyar Államkincstár által elfogadott – forrásátcsoportosítással immár újabb összegek állnak rendelkezésre a célcsoport támogatására. A konzorciumot vezető megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke, Fehérvári Tamás úgy érvelt a döntés mellett, hogy nehéz időszakot élünk, ami különösen sújtja a gazdaság szereplőit, ezért eszközöket kell találni a megsegítésükre. +++

 

Paks, Vácika út – közműépítés, műszaki átadás – átvétel

(PAKS-PRESS) 2020. november 30. – Készre jelentés után megkezdődött a Vácika utcai út-és közműépítés munkáinak műszaki átadás-átvételi eljárása, 2020. november 30-án. A nagyszabású, hétszázmilliós nagyságrendű rekonstrukcióról szóló önkormányzati megrendelést Szabó Péter polgármester és az S-Útvonal Építőipari Fővállalkozó Zrt. vezérigazgatója, Vasaji László 2020. január 17-én irta alá.

Kreiter Ádám, S-Útvonal Zrt., projektvezetője az átadás-átvételi eljárás első fordulója után a helyi média kérdéseire válaszolva egyebek között elmondta, új aszfalt burkolatot öntöttek, közműfelújítás történt, csapadékvíz-elvezetőket és közműcsatlakozásokat építettek, megújították a közvilágítást, ez utóbbit negyvenhat kandeláber telepítése igazolja. Az út rekonstrukciós hossza 1280 méter.

A vezető azt is közölte, hogy a hétfői eljárásban a megrendelő képviselőjével végigjárják a teljes nyomvonalat, az estleges észrevételeket megjelölik, majd öt napon belül erről listát adnak át, a kivitelező cégnek pedig tizenöt nap alatt a javításokat el kell végeznie. Ezt követően sor kerülhet egy második műszaki átadás-átvételi eljárásra. +++

 

Paks: advent első vasárnapja

(PAKS-PRESS) 2020. november 30. - Számos látogató kereste fel advent első vasárnapjának estéjén a Városháza teret, hogy megtekintsék az ünnepvárás ikonjait.

Szabó Péter polgármester az „Adventi Szobaszerviz” című műsorban közzétett online üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepi előkészületek lehetőséget adnak arra, hogy „mi magunk legyünk az a segítő kéz, mely remény és biztonság a ránk bízott emberek számára… figyeljünk szeretteinkre és az idősekre, beteg hozzátartozóinkra.”

Az újkor adventi szimbólumának számít az adventi koszorú. A fenyőágakból font koszorúra elhelyezett négy gyertya az adventi időszak négy vasárnapjára utal. A gyertyák színe lila (a bűnbánat színe), egyet kivéve (ami rózsaszín): ezek együttesen szimbolikusan azt jelzik, hogy a bűnbánati időszak harmadik vasárnapján van okunk az örvendezésre is, mert az Úr eljövetele már közel van. +++

 

Sport –

Elbúcsúztatták Sziklenka Lászlót

(PAKS-PRESS) 2020. november 30. - Szűk családi, és sporttársi körben búcsúztatták el a 85 éves korában elhunyt kiváló mesteredzőt, a sportág Arany Érdemérmesét. A búcsúztatón beszédet mondott Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Laci bácsi egykori tanítványa, a kétszeres olimpiai bronzérmes Kozmann György is. A két szövetség megállapodott abban, hogy a Fadd-Dombori versenypálya mellett jövőre emléktáblát avatnak, azon az eseményen Sziklenka László minden korábbi tanítványa és tisztelője is leróhatja majd kegyeletét – tájékoztatott a szövetség honlapján, hétfőn. +++

 

Férfi kosárlabda NB I - Közel járt a 120 ponthoz az éllovas Paks

(PAKS-PRESS) 2020. november 30. - Az Atomerőmű SE 117 pontot dobva aratott fölényes győzelmet vendége, a Jászberény fölött a férfi kosárlabda NB I alapszakaszának hétfői játéknapján. Eilingsfeld János 27 ponttal járult hozzá a magabiztos sikerhez.

Atomerőmű SE-Jászberényi KSE 117-63 (30-16, 25-18, 27-17, 35-12) +++

 

PAKS-PRESS 2020. november 30., hétfő 21:30.

 

 

 

x

Paksi Atomerőmű