Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

- Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből

- Évértékelő - újévköszöntő

- Összefoglaló, 2021. január 8.

- Összefoglaló, 2021. január 7.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

2020. december 01. 19:17:00  nyomtatási kép


Kulcsfontosságú lépések történtek a Paks II. projekt engedélyezése során. A Paks II. Zrt. az év derekán benyújtotta a létesítésiengedély-kérelmet, ősz végén pedig megszerezte a villamos létesítési engedélyt. Mittler István kommunikációs igazgató kiemelte, 2021 is mozgalmas időszaknak ígérkezik.

 

– A rövidesen véget érő esztendőben elértünk a Paks II. projekt egy fontos állomásához: benyújtottuk a létesítési engedély iránti kérelmet. Ezen felül összeállítottunk még egy sor szintén fontos dokumentációt, kérelmet, megszereztünk több engedélyt, felhúztuk a felvonulási terület első épületeit és elkezdődött az Erőmű-beruházási Központ kivitelezése is.

 

Történt mindez úgy, hogy közben feje tetejére állt a világ: a világjárvány és a megállítására, lassítására hozott intézkedések az egész életünket és a munkánkat is erőteljesen befolyásolták. Munkatársaink tavasszal is és jelenleg is távmunkában dolgoznak és hatékonyan látják el feladataikat – foglalta össze a 2020-as év legfontosabb momentumait Mittler István.

A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a létesítésiengedély-kérelem beadását követő három hónapon belül, tehát szeptember 30-ig kellett benyújtani a létesítményi szintű fizikai védelmi engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Ez szeptember 24-én megtörtént.

Október 9-én pedig a társaság beadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) is a villamos létesítésiengedély-kérelmet is, miután teljesítette az elvi engedélyben rögzített feladatokat. A hivatal november 19-én kiadta az engedélyt.

– A MEKH engedélye kiemelt jelentőséggel bír az új blokkok mint villamosenergia-termelő egységek létesítésének megkezdése kapcsán, és olyan fajsúlyos engedélyek sorát gyarapítja, mint a környezetvédelmi engedély és a telephelyengedély – mutatott rá Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója.

Az Országos Atomenergia Hivataltól novemberben a felvonulási terület több épületének megvalósítására is engedélyt adott, előbb a betonkeverő üzem létesítménykomplexuma, majd az acélszerelvények összeszerelési és raktározási területe kapta meg az építési engedélyt. Az eddig megszerzett engedélyek száma közelít az ötszázhoz.

 

– Várakozással és bizakodással nézünk az újesztendő elé. Bizakodásra ad okot, hogy nagyon felkészült, fiatalos, lendületes csapattal dolgozunk. Cégünknél az átlagéletkor nem éri el a 40 évet.

A csapat összetételét vizsgálva azt is elmondhatjuk, hogy csaknem kétszáz 24-35 év közötti munkatársunk mintegy fele paksi, de nagyon sok a környékbeli is.

Ez jelzi számunkra, hogy az itt élő fiatalok perspektívát látnak abban, hogy a Paks II.-nél dolgozzanak – összegezte Mittler István. Mint kiemelte, nem mindennapi feladat atomerőművet építeni.

 

– Pakson valósul meg az évszázad hazai beruházása. Szeretnénk ezt minél több hazai szakemberrel együtt dolgozva megvalósítani, ezért szükségünk van mind a nagy tapasztalattal bíró szakemberekre, mind a fiatalokra – foglalta össze a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. (x) +++

x

Paksi Atomerőmű