Összefoglaló, 2020. december 23.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

- Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből

- Évértékelő - újévköszöntő

- Összefoglaló, 2021. január 8.

- Összefoglaló, 2021. január 7.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2020. december 23.

2020. december 23. 21:30:59  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

KORONAVÍRUS - JÁRVÁNY

Három nap múlva megérkezik az első adag vakcina

(PAKS-PRESS) 2020. december 23. – Három nap múlva megérkezik a koronavírus elleni első adag oltóanyag Magyarországra - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai ülése után a Facebookon megjelent videójában. Elmondta, az operatív törzs tanácskozásán még egyszer áttekintették és jóváhagyták az oltási tervet. Az első vakcinákból először az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő, intenzív osztályon dolgozók kapnak oltási lehetőséget - közölte Orbán Viktor. Jelezte: később tömeges oltás is kezdődik Magyarországon, ám ennek pontos időpontját még nem tudni, az pedig, hogy milyen vakcinával történik majd, az, az EU, illetve a magyar hatóságok által lefolytatott engedélyeztetési eljárásoktól függ. A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a tömeges oltás önkéntes és ingyenes lesz, egyúttal kérte, hogy aki be akarja oltatni magát, az regisztráljon.

Az operatív törzs ülésén megnézték a vakcinaigazolás digitális verzióját is, amelyet a Belügyminisztérium fejlesztett ki.

- A kormány ugyanis arra készül, hogy azoknak, akik már védettek, mert beoltatták magukat vagy átestek korábban a fertőzésen, legyen erről egy igazolványuk - fejtette ki Orbán Viktor, megjegyezve, hogy ez összhangban van a digitális útlevél létrehozására vonatkozó uniós törekvéssel. +++

 

Az ünnepek alatt az operatív törzs készül a vakcina érkezésére

(PAKS-PRESS) 2020. december 23. – Huszonöt helyen történik első körben a védőoltások beadása. A 26-án érkező jelképes Pfizer-vakcinával az első körben, az egészségügyi dolgozókkal kezdik az oltást. Az érdeklődés nagy az oltás iránt, már több mint 300 ezren jelentkeztek. Új hír, hogy megérkezett a vakcinának a leirata is, ami rengeteg információt tartalmaz. Ez tartalmazza az oltási technika leírását, mindent, amit az oltakozónak és a beoltó orvosnak tudnia kell. +++

 

Az oltás menete

(PAKS-PRESS) 2020. december 23. – Aki kéri az oltást, először is egy teljes körű felvilágosítást kap, ezt követően kérdőívet kell kitöltenie a kórelőzmények megismerése érdekében. Nem javallott a beadása, ha az oltóanyag valamely összetevőjével szemben allergiás reakció léphetne fel, ezért fontos, hogy ez kiderüljön. Beleegyező nyilatkozatot kell aláírni, majd megtörténik az oltás beadása. Ezt követően kb. 20 percig megfigyelés alatt tartják az oltottat. Az oltást követően mindenki kap egy oltási kártyát, amin a személyes adatok szerepelnek majd, egy oltási számot és a második védőoltás beadásának időpontját tüntetik fel. Ha bármi tünetet észlel ezután az ember, akkor a házi orvosnak kell jelezni. Helyi reakciók léphetnek fel a bőrőn a leírás szerint. Előfordulhat nyirokcsomó duzzadás, izomfájdalom, néhány esetben láz is az oltás után.

- Nem ajánlják az oltást várandós nőknek és azoknak, akik a közeljövőben terveznek gyereket vállalni - jelentette ki az országos tisztifőorovos. Csak 2-3 hónap után legyen a fogamzás – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy nagyon sok a kérdés még a vakcina hatásaival kapcsolatban, ezek megválaszolására még több idő kell, hogy elteljen. A vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy folyamatosan érkeznek majd a készletek az ünnepek után is. Az oltási terv szerint mindenkinek lehetősége lesz beadatni a vakcinát. Január 2-3-án ingyen tesztelik a köznevelési dolgozókat, jelentkezni online lehet majd. December 30-a délig, időpontkéréssel regisztráljanak. Aki szeretne ezzel élni, január 2-án és 3-án tesztelheti magát. +++

 

A járványnak akkor lesz vége, ha az oltóanyag rendelkezésre áll

(PAKS-PRESS) 2020. december 23. – Gulyás Gergely az online kormányinfón tartott tájékoztatójában emlékeztetett, a jelenlegi veszélyhelyzet február 7-én jár le, meghosszabbításáról pedig 15 napra szólóan a kormány, azt követően pedig az Országgyűlés dönthet majd.

- A járványnak akkor lesz vége, ha az oltóanyag rendelkezésre áll - erősítette meg a miniszter, hozzátette: a kormány 16 millió adag oltóanyagot kötött le az Európai Unión keresztül, ami 8 millió ember beoltásához elegendő, a társadalom 60-65 százalékának beoltásával pedig már elérhető az úgynevezett "nyájimmunitás".

Arra a kérdésre, a kormány lehetségesnek tartja-e, hogy különbséget tegyenek azok között, akik beoltatták magukat, és akik nem, azt felelte: szinte biztosan lesznek ilyen szabályok, például a légitársaságoknál. Úgy fogalmazott, az oltási könyv - az útlevél és a személyi igazolvány mellett - fontos okirat lesz a tömeges oltás után.

Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy legalább 60 százalékos átoltottságra van szükség a társadalomban ahhoz, hogy az úgynevezett “nyájimmunitás” kialakuljon - azaz, hogy a vírust le lehessen győzni, és visszatérhessünk a korábbi életünkhöz.

 

Új gyógyszer - bamlanivimab

(PAKS-PRESS) 2020. december 23. – Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint új gyógymódot találtak a koronavírus okozta betegségek ellen. A Magyar Kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó megállapodást írt alá több ezer magyar COVID-19 fertőzött beteg bamlanivimab antitest-terápiával történő gyógyításáról.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte a bamlanivimab nevű készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását Magyarországon az enyhe és a közepesen súlyos COVID-betegek kezelésére olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kg vagy annál nagyobb testtömegű serdülőknél, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy a COVID-19 betegség súlyos stádiumába kerüljenek.

A bamlanivimab antitest-terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, mely a betegek gyorsabb gyógyulásán túl enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is.

A bamlanivimab az első monoklonális antitest-terápia, amely veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában. A gyógyszert a Lilly az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztette ki. +++

 

Fotó: az MTVA hiradója számol be arról, hogy a 26-án érkező jelképes Pfizer-vakcinával az egészségügyi dolgozó körében kezdik meg az oltást.

 

PAKS-PRESS 2020. december 23., szerda 21:30.

x

Paksi Atomerőmű