Összefoglaló, 2021. január 7.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. július 28.

- Tájékoztató a Szent István Napokról és a Város Napjáról

- A Paks II. beruházás a térség fellendülését szolgálja

- Összefoglaló, 2021. július 26.

- Új szolgálatvállalási lehetőség a honvédségnél

- Pupp Réka ötödik cselgáncsban

- Összefoglaló, 2021. július 23.

- Pupp Réka: ez életem egyik legjobb éve

- Összefoglaló, 2021. július 21.

- Összefoglaló, 2021. július 19.

- Hétvégi programkínálat Pakson - összefoglaló

- Összefoglaló, 2021. július 15.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. január 7.

2021. január 07. 21:30:38  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

KORONAVÍRUS - JÁRVÁNY

Már 31 500 egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát, és az idősotthonokban is elkezdődött az oltás

(PAKS-PRESS) 2021. január 7. – Már 31 500 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást és az idősotthonokban is elkezdődött a dolgozók és a lakók beoltása - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília tisztifőorvos közlése szerint Budapesten a Pesti úti és egy újpalotai, továbbá Miskolcon és Pécsett egy-egy idősotthonban kezdték el az oltást: összesen 1226-an jelentkeztek, 779 gondozott és 447 dolgozó.  Az egészségügyi dolgozók oltása a tervek szerint folytatódik, szerda estig 31 500-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. A 25 oltóponton túl már városi kórházakban is oltják az egészségügyi dolgozókat, ahogy érkeznek az újabb oltóanyag-szállítmányok, a kör fokozatosan bővül a szakellátókkal és a háziorvosokkal.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az amerikai Moderna cég koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájának alkalmazását

Ebből a vakcinából az Európai Unió tagállamai 80-80 millió adagot kötöttek le, Magyarországra 1 millió 744 ezer adagot szállítanak majd, ami 872 ezer ember oltására elég.

A háziorvosi rendelők alkalmasak az oltások tömeges beadására, hiszen minden feltétel adott; tudják hűteni az oltóanyagot és a sürgősségi ellátásra is fel vannak készülve.

 

Indokolt még a közterületen elrendelt maszkhasználat

 "A járvány továbbra is velünk van", így a maszkhasználat és az egyéb, higiéniai szabályok betartása is fontos a vírussal szemben, mondta Müller Cecília. Mint fogalmazott, messze nem vagyunk a járvány végén, az elmúlt napon 3068 új fertőzöttet regisztráltak, és 127 beteg meghalt. Magyarországon 144 977 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és a gyógyultak száma is növekszik. Kórházban 5387 embert ápolnak a vírus szövődményei miatt, közülük 367-en szorulnak lélegeztetésre.

 

Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, január 11. után is maradjon az online oktatás a középiskolákban

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán államtitkár beszélt az iskolák, óvodák helyzetéről. Azt is elmondta, hogy a középiskolák esetében az óvatosság mellett döntöttek, így azt javasolják, maradjon a digitális oktatás. A középiskolákban jelenleg digitális tanrend van érvényben.

A járványügyi helyzet javulásával elemezték, hogy fenntartsák-e a digitális oktatást. Ez egy komoly dilemma, mert jobb az oktatás minősége, ha jelen vannak a diákok az iskolában. A diákok is megosztottak a témában, sokaknak hiányzik a közösség, sokan szívesen maradnának otthon.

Befolyásolták a döntést az angliai vírusmutáció miatti európai szigorítások is, illetve az, hogy az év végén csökkentek az esetszámok, igaz, kevesebb tesztelés mellett.

Ezért az óvatosság mellett döntöttek: az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy a január 11-én lejáró számos intézkedés közül a középiskolákra vonatkozó digitális tanrendet hosszabbítsa meg. Erről a kormány dönt, amiről holnap adnak részletes tájékoztatást. A diákok, tanárok nincsenek kitiltva a középiskolákból, így, ha például a félév zárásához szükséges a személyes jelenlét, akkor erre biztosított a lehetőség – mondta Maruzsa Zoltán. +++

 

GAZDASÁG – KÖZLEKEDÉS

Töretlen lendülettel folytatódnak a közútfejlesztések

(PAKS-PRESS) 2021. január 7. – Országszerte tart a közútfejlesztés programja, a kormány célja, hogy az ország bármely településéről 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos szakasz, megtörténjen a megyei jogú városok gyorsforgalmi bekötése és az autópályák elvezetése az országhatárokig - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtökön. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. idén célba érő beruházásaiban mintegy 140 kilométeren létesülnek vagy újulnak meg útszakaszok összesen nettó 350 milliárd forintból. A 2021-ben megkezdődő fejlesztések közé tartozik - mások mellett -, a Kalocsa-Paks Duna-híd és a kapcsolódó közutak megépítése és az M6 elvezetése az országhatárig. +++

 

ITTHON

Turisztikai fejlesztések Dunakömlődön

(PAKS-PRESS) 2021. január 7. - Szabó Péter polgármester és Kiszli László, a Soltút Kft. ügyvezetője a Dunakömlődön megvalósuló turisztikai fejlesztések részleteiről tájékoztattak csütörtökön. "Soltút" Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft-vel a mai napon írták alá a szerződéseket, a befejezési határidő 2021. június 30.

Az egyik szerződés a Béke utcában a MiniCOOP áruház mellett egy kerékpáros pihenő kialakításáról, a másik a Lussonium területén kialakítandó római játszótér és fűszerkert létrehozásáról rendelkezik.

Mint elhangzott, a kerékpárral idelátogató turisták, akik lent megpihenhetnek, letehetik a bicikliket és fölsétálhatnak Lussoniumba, ahol a fejlesztésnek köszönhetően már több időt tudnak eltölteni.

A projekt része egy római játszótér kialakítása, ahol egyedi - római kort idéző – játszóelemeket telepítenek, kiegészítve egy római fűszerkerttel, öntözőrendszerrel, térvilágítással és ivókúttal. +++

 

Képünk: A gerjeni kompkikötő közelében épül az új híd. A 2021-ben megkezdődő fejlesztések közé tartozik - mások mellett -, a Kalocsa-Paks Duna-híd és a kapcsolódó közutak megépítése.

 

PAKS-PRESS 2021. január 7., csütörtök 21:30.

x

Paksi Atomerőmű