Összefoglaló, 2021. január 12.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. január 12.

2021. január 12. 21:30:33  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

KORMÁNYHATÁROZAT

A vidéki Magyarország megújításáról határozott Orbán Viktor

(PAKS-PRESS) 2021. január 12. – A hétfő esti Magyar Közlönyben Orbán Viktor kormányfő aláírásával a vidéki Magyarország megújításáról, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, valamint a gazdák támogatási szintjének a 2021–2027-es időszakban történő megőrzéséről címmel jelent meg Kormányhatározat. A miniszterelnök által hétfőn kihirdetett határozat kimondja, hogy „a Kormány – a vidéki Magyarország megújítása, a vidék gazdasági és népességmegtartó erejének növelése, a magyar élelmiszer-önrendelkezés és exportpotenciál erősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének fejlesztése és a gazdálkodók számára kiszámítható agrártámogatások érdekében” döntést hozott. Olyan életkörülményeket alakít ki a kormány vidéken, hogy valós opció legyen a falvakban, kisebb településeken élők számára a helyben maradás, vagyis erősödjön a vidék megtartó ereje. +++

 

EGÉSZSÉG - JÁRVÁNY

A kedden érkezett vakcinákból további 51 ezer embert lehet beoltani

(PAKS-PRESS) 2021. január 12. – A kedden Magyarországra érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinaszállítmányok további 51 ezer ember oltását teszik lehetővé - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, kedden.

Hétfő estig 78.579 embert oltottak be, elsősorban az egészségügyben dolgozókat és szociális intézmények lakóit. A szociális intézményekben az oltócsoportok helyszínen oltanak, a magasabb létszámú idősotthonok lakói után a vakcina mennyiségétől függően bővítik az oltandók körét. Az intézményekben gondozott idősek és a dolgozók is megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

 

A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapellátásban - a gyermekjóléti alapellátásban, javítóintézetekben dolgozók, házi segítségnyújtást végzők, falugondnokok, családsegítők, szociális munkások - is élhetnek a tesztelési lehetőséggel. Ők január 16-án és 17-én 127 mintavételi ponton kérhetnek tesztelést, amelyre a vakcinainfo.gov.hu és a koronavirus.gov.hu oldalon lehet regisztrálni. 

 

Többnyire stagnáló a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján, a koronavirus.gov.hu kedden. Szekszárdon és Szolnokon azonban továbbra is az átlagosnál magasabb az új koronavírus koncentrációja a szennyvízben - tették hozzá.

 

Hétfőn 696-tal nőtt az azonosított új fertőzöttek száma Magyarországon. Folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma: 123 647-et tartanak nyilván, 5005 beteget ápolnak kórházban és 356-an szorulnak lélegeztetésre. Hétfőn 128, jellemzően szív- érrendszeri, különböző krónikus, anyagcsere-, cukorbetegségben szenvedő beteg halt meg. +++

 

Nem változnak az érettségi vizsgák szabályai és időpontjai

(PAKS-PRESS) 2021. január 12. – Az érettségi vizsgákig még csaknem négy hónap van hátra, de a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán kiemelte: az írásbeli és szóbeli vizsgákat egyaránt meg kívánják szervezni. Tájékoztatása szerint az érettségi vizsgákra - ahogy a felsőoktatási felvételikre is - a hagyományos február 15-ei időpontig lehet jelentkezni.

A középfokú felvételikről Maruzsa Zoltán kiemelte: azok szabályait és minden szükséges információt már december 4-én publikálták az Oktatási Hivatal honlapján. Hangsúlyozta: itt a felkészüléssel sem lehet probléma, mert a 8. osztályosok jelenléti oktatásban vesznek részt.

A köznevelésért felelős államtitkár közölte: a január 23-ai írásbeli felvételiken országosan mintegy 75 ezer tanuló vesz részt az eddiginél jóval több, 535 helyszínen, annak érdekében, hogy a tantermenkénti tízfős beosztást megvalósíthassák.

A köznevelésért felelős államtitkár különösen fontosnak nevezte az országos kompetenciamérés megszervezését, hiszen ebből pontos adatokat kapnának arról, hogy a digitális munkarendben mely területeken javult, és hol romlott a tanulók teljesítménye. Hozzátette: jelenleg azt látják, hogy mintegy 40 százalékkal csökkent az évismétlések száma tavaly év végén.

Maruzsa Zoltán elmondta: az óvodákban és az általános iskolákban a jelenléti oktatás az ősszel bevált módszer szerint történik, a járvány miatt kedden 42 óvodában van rendkívüli szünet. +++

 

Hősugárzókat helyez ki az MVM a leglátogatottabb irodái elé

(PAKS-PRESS) 2021. január 12. – Hőgombákat helyez ki az MVM Next Zrt. a leglátogatottabb irodái elé, mivel a személyes ügyintézés biztosított, de az ügyfelek a koronavírus-járvány miatt nem tartózkodhatnak a várókban. Januártól a budapesti és a nagyobb városokban elérhető állandó ügyfélszolgálati irodákban, valamint a társaság által üzemeltetett fiókirodákban a személyes ügyintézés csak előzetes időpont-egyeztetéssel lehetséges és a hőgombák mellett is tartani kell a távolságot egymástól. +++

 

ITTHON – PAKS

A helyhatósági bevételek változásairól szóló közlemény jelent meg

(PAKS-PRESS) 2021. január 12. - Az Önkormányzat adócsoportjának tájékoztatója olvasható a város honlapján. A helyi adókat érintő 2021-ben érvényes változások kiterjednek a belföldi gépjárművek adóztatására, a helyi iparűzési adóbevallás benyújtására és arra is, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozónak az iparűzési adóelőleg csökkentés lehetőségét nyilatkozat formájában kell kérni. Változnak az illetékfizetési kötelezettség és az idegenforgalmi adó szabályai is. +++

 

A Paksi Deák Ferenc Egyesület önkormányzati képviselőinek körzetei is fejlődtek az elmúlt évben 

(PAKS-PRESS) 2021. január 12. – Kudorné Szanyi Katalin további komfortjavító beszerzésekről számolt be sajtótájékoztatóján, kedden. Az átfogó zöldfelületi programban elsősorban az újabb utcabútorokat, asztalokat, további padok elhelyezését, valamint parkfelújítást szorgalmazott az 5. választókerület önkormányzati képviselője az ötmillió forintos, egyéni képviselői keretéből. 

 

Barnabás István szintén lakossági igényeket kiszolgáló fejlesztéseket szorgalmazott. A hatos választókerület jelentős fejlődésen ment keresztül a központi költségvetésből, de több, lakossági igényeket kiszolgáló fejlesztést sikerült az elmúlt évben is végrehajtani, mondta el a képviselő, az ötmilliós keretének felhasználásáról szóló tájékoztatóján. Ezek között említette az utcabútorok és kukák pótlását, padok kihelyezését és újabb szemétgyűjtő szigetek kialakítását. +++

 

PAKS-PRESS 2021. január 12., kedd 21:30. 

x

Paksi Atomerőmű