Összefoglaló, 2021. január 28.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

- Az ünnepnapokon is oltanak Pakson

- Használt sütőolaj begyűjtő rendszer épül ki Pakson

- Összefoglaló, 2021. március 31.

- Összefoglaló, 2021. március 30.

- Összefoglaló, 2021. március 29.

- Összefoglaló, 2021. március 26.

- Összefoglaló, 2021. március 25.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. január 28.

2021. január 28. 21:35:35  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

Egészség-járvány

Gulyás Gergely: maradnak a járványügyi szabályok

(PAKS-PRESS) 2021. január 28. – A jelenlegi szabályokat március 1-ig fenn kell tartani - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. - Az enyhítések nem indokoltak, további egy hónappal, március 1-ig a jelenlegi szabályokat fenntartják - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzati intézkedésekről. A Kormányinfo csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy enyhítés akkor lehet, ha a járvány terjedése csökken és kellő számú vakcina áll rendelkezésre.

 

Bármilyen enyhítés - oltás hiányában - a járvány újbóli felfutását és további szigorítást jelentene. Európában úgy tűnik a harmadik hullám megkezdődött, Magyarországon a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni és kordában tartani a járvány terjedését – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, a Kormány kéri az Országgyűléstől a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását.

 

Az EU-ból érkező vakcinák száma az érdemi védekezéshez kevés. Európa lemaradt, a közös beszerzéstől nem várhatjuk, hogy a tömeges oltáshoz elegendő legyen. A 70 százalékos oltottsági szint eléréséhez más vakcinára is szükség van – közölte. Elmondta azt is, hogy az orosz vakcinából várhatóan február végéig 300 ezer embernek elegendő érkezik. A kínai vakcina hatékonysága jó, több mint 15 millió embert oltottak be ezzel. Mivel az oltás önkéntes, mindenki eldöntheti, mivel oltatja be magát, de minél több vakcinának kell rendelkezésre állnia.

 

Minden olyan, a világban alkalmazott vakcinát, amivel több, mint 1 millió embert oltottak be és veszélyhelyzeti engedélyt kapott alkalmazunk, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ külön is ellenőrizni fogja ezeket a felhasználást megelőzően.

A zárás a vendéglátásban okozza a legnagyobb problémát, komoly veszteségekkel jár. Ezért a közigazgatási hivatalok mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének felgyorsítása érdekében, valamint amikor lazítás lesz, először a vendéglátóhelyeket nyitják ki, ehhez azonban vakcina kell.

 

A Magyar Falu Program keretében 45 milliárd forintot biztosítunk a falvakban működő kisboltok támogatására – fogalmazott a miniszter. A nagy élelmiszeripari multik megjelenésével a kisboltok bezárásra kényszerültek. Azt szeretnénk, ha a közszolgáltatások mindenhol elérhetőek lennének. A cél az, hogy olyan közösségi terek jöjjenek létre, ahol akár postai szolgáltatás vagy gyógyszertár is helyet kaphat. Ha van gyógyszertár a településen, akkor vény nélküli gyógyszereket is lehessen vásárolni ezeken a helyeken. - A pályázati rendszer rövidesen megismerhető lesz tette hozzá Gulyás Gergely.

 

Hamarosan már otthon is megállapíthatjuk, hogy koronavírusosak vagyunk-e?

(PAKS-PRESS) 2021. január 28. – A napokban kerül a hazai gyógyszertárakba az első, otthon is használható COVID gyorsteszt. A hazai gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz- szaküzletekben a napokban lesz kapható a termék, melynek segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott koronavírus fertőzések is azonosíthatóak – írja az Egészségkalauz. A Biosynex Autotest COVID-19 teszt egy immunokromatográfiás gyorsteszt, ami a SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM antitestek jelenlétét képes kimutatni egy csepp ujjbegyvérből. A gyorsteszt egy vizsgálat elvégzésére alkalmas eszközöket tartalmaz.

A teszteléshez a csomagban lévő eszközzel az ujjbegyből vett vért, valamint a reagens anyagot kell a mellékelt tesztkazetta megfelelő részébe juttatni. A teszt eredménye 10 perc alatt meglesz, ugyanakkor fontos, hogy a leolvasással nem szabad 20 percnél többet várni.

A Biosynex Autotest COVID-19 gyorstesztjének pontossága az elvégzett vizsgálatok alapján megközelíti a 100 százalékot. +++

               

GAZDASÁG – munkabér

Megjelent a rendelet a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről

(PAKS-PRESS) 2021. január 28. – Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forint, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forint - olvasható a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben. A rendelet szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havibére nem lehet kevesebb 167 400 forintnál (kötelező minimálbér), a hetibérnek legalább 38 490 forintnak kell lennie, a napibér minimális összege 7700 forint, az órabéré pedig 963 forint. Ettől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált havibérminimuma 219 ezer forint, a hetibér összege legalább 50 350 forint, a napibéré 10 070 forint, az órabéré pedig 1259 forint. A rendeletet első alkalommal a 2021. februárra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni. +++

 

Képükön: Gyerekek és az új játékok a Deák-iskola előtti játszótéren. A játszóterek korszerűsítésére tavaly mintegy 14 millió forintot költött az önkormányzat. 

 

PAKS-PRESS 2021. január 28., csütörtök 21:35.

x

Paksi Atomerőmű