Összefoglaló, 2021. január 29.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

- Az ünnepnapokon is oltanak Pakson

- Használt sütőolaj begyűjtő rendszer épül ki Pakson

- Összefoglaló, 2021. március 31.

- Összefoglaló, 2021. március 30.

- Összefoglaló, 2021. március 29.

- Összefoglaló, 2021. március 26.

- Összefoglaló, 2021. március 25.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. január 29.

2021. január 29. 21:40:06  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

Egészség-járvány

A jövő hét elejétől kezdődik a regisztráció alapú oltás

(PAKS-PRESS) 2021. január 29. – A jövő hét elejétől új szakasz indul, elkezdődik a regisztráció alapú oltás - jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban. Orbán Viktor azt mondta, az oltás jól halad, az egészségügyi dolgozók oltásával végeztek, most a szociális otthonokban élők és dolgozók vannak soron, és a hét végéig az ő oltásukkal is végeznek.  Arról is beszélt, hogy a nyitás kérdéseivel egyelőre nem lehet foglalkozni, most a vakcinabeszerzésre kell összpontosítani.

Kifejtette: mindenki szabadulna már a korlátozásoktól, de a szakemberek azt mondják, hogy Európában sok helyen inkább szigorítanak, és nem lehet feláldozni az eddig elért eredményeket, a vakcina beszerzésén kell dolgozni, ha lesz elég, akkor le lehet győzni a járványt - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes vendéglátóhelyek ki akarnak nyitni, a miniszterelnök közölte: azt kérte a hatóságoktól, hogy ne tartóztassanak le senkit, ha nincs törés-zúzás, erőszak, mint ahogy más országokban volt, akkor szabálysértési körben vannak. De arra kért mindenkit, hogy "ne tegyék", mert egy járványról van szó, és másoknak is átadhatják a betegséget. A kormány igyekszik segíteni, felgyorsítani a támogatások kifizetését a vendéglátósoknak, de az nem megoldás, hogy megsértik a szabályokat - közölte. Megjegyezte: egyértelműek a szankciók, 150 ezer és egymillió forint közötti bírságot szabhatnak ki a hatóságok, és a vendéglátóhelyeket legalább fél évre bezárják.


A kormányfő mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon, és oltassa be magát. Azt mondta, ő a kínai vakcinában bízik a legjobban, mert ezt a vírust Kína ismeri a legrégebben, és ott tudják róla a legtöbbet. Kitért rá: Szerbiában a kínai vakcinával is oltanak, és az ország jól áll oltási szempontból.

Orbán Viktor kiemelte: ha nem jön kínai vakcina, március elejéig 880 ezer embert tudnak beoltani, ha lesz kínai oltóanyag, ezt megkétszerezhetik, ha pedig lesz orosz vakcina is, még gyorsabb lesz az oltás.

Így más helyzet lesz húsvétkor, akkor már a nyitás bizonyos kérdései előkerülhetnek. +++

 

Megvan az engedély a Sinopharm kínai vakcinájára

(PAKS-PRESS) 2021. január 29. – Jelentősen emelkedik azok száma, akik fel tudják venni az első vagy akár a második védőoltásukat – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az OGYÉI engedélyének kiadása után megnyílt a lehetőség a kínai Sinopharm által gyártott oltóanyag megvásárlására és a szerződést is sikerült aláírni. Ennek értelmében hazánk két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag oltóanyagot vásárol a kínai Sinopharm vállalattól. A szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt valósul meg.

Az elmúlt 24 órában 83 elhunyt és 1459 új fertőzött volt, 3649-en vannak kórházban és 258-an lélegeztetőgépen. Most még az idősotthonokban, aztán pedig az otthonélő idősek körében történik az oltakozás. A tisztifőorvos elmondta, az egészségügyi dolgozók már megkapták a vakcinát, védettek a koronavírus ellen, így már mindenki bevonható a járvány elleni küzdelem utolsó fázisába. +++


Testőrök védik Müller Cecíliát

(PAKS-PRESS) 2021. január 29. – Testőröket kapott Müller Cecília. A hírt a Belügyminisztérium erősítette meg a 24.hu-nak. Mint írják: a rendelkezésre álló információk indokolttá tették az országos tisztifőorvos ideiglenes védelmének elrendelését. Hasonlóan magas színvonalú védelmet kaphat, mint a miniszterelnök, a miniszterek, a diplomaták, vagy a nemzetközileg védett személyek. +++

 

Idősek Otthona: megkapták a védőoltásokat a lakók

(PAKS-PRESS) 2021. január 29. – A Pfizer-BioNTech-vakcinával a nap folyamán beoltották a gondozottakat, a második oltás 21 napon belül történik meg, ezt követően a korlátozások is mérsékelhetők lesznek az idősek otthonában - ezt Szabó Péter polgármester jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján, pénteken.  Azt is elmondta, hogy a napokban további védőfelszereléseket adott át az önkormányzat, ezzel is támogatva a védekezés folyamatát. A látogatás továbbra is tilos az idősotthonban, az intézménynek nyolcvan három lakója van, új gondozottat továbbra sem tudnak fogadni. +++

 

Paks polgármestere meghosszabbította a maszkviselési rendeletet

(PAKS-PRESS) 2021. január 29. – Szabó Péter polgármester a Paks Város közigazgatási területén kötelező maszkviselés elrendeléséről szóló önkormányzati rendelet hatályát meghosszabbította 2021. március 1-ig - közölte a Polgármesteri Hivatal, pénteken. +++

 

PAKS-PRESS 2021. január 29., péntek 21:40.

x

Paksi Atomerőmű