Összefoglaló, 2021. február 10.
Legfrissebb

- Töretlen az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

- Csütörtökön kezdődik az oltás a Gyógyászati Központban

- Összefoglaló, 2021. március 2.

- Összefoglaló, 2021. március 1.

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. február 10.

2021. február 10. 21:45:44  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

Egészségügy-Járvány

Országos tisztifőorvos: túl korai lenne a szabályok enyhítése

(PAKS-PRESS) 2021. február 10. –  A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a szabályok enyhítése - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Több városban - így Kecskeméten és Miskolcon is - "foglalkoznak a gondolattal", hogy enyhítenek a szabályokon. Mint mondta, a város vezetésének hatásköre van, "de ez a hatáskör rendkívüli felelősséggel is jár". Az országos tisztifőorvos azt mondta: a járványügyi adatok alapján mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra int, kiemelve, hogy több ország példája is mutatja, "a korai nyitás sok veszélyt rejt magában". 

 

A járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a számítások szerint várhatóan a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet.

A napi adatokat ismertetve elmondta: kedden 1279-cel emelkedett a fertőzöttek száma, és 98-an haltak meg. Kórházban 3747 embert ápolnak, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen. Bár az aktív esetek száma napról napra mérséklődik, a kórházban ápoltak száma nem csökken jelentősen - hívta fel a figyelmet.

 

Kérdésre válaszolva Müller Cecília kiemelte: jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon, mindössze egy B típusú influenzatörzset tudtak kimutatni, ám a fertőzések száma messze a járványos küszöbérték alatt van. Ennek okát abban látja, hogy a higiénés szabályok betartásával nemcsak a koronavírus, hanem az összes cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen védekeznek.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy egy társasházban karanténban levő ember nem jelent veszélyt a többi lakóra, hiszen nem hagyhatja el a lakását, így nem tudja a közös tereken átadni a fertőzést. Azt mondta, reméli, hogy márciusban lesz már olyan nagy mennyiségben vakcina az országban, hogy mindenkinek - a nem krónikus betegeknek és a fiataloknak is - elérhetővé válhat az oltás. +++

 

Paks: napirenden a költségvetés

(PAKS-PRESS) 2021. február 10. –  Elfogadta Szabó Péter polgármester – rendelet alapján felhatalmazott, saját hatáskörben a 2021-es városi költségvetésének tervezetét, ezt közösségi oldalán jelentette be. Az adatok, számok olvashatók a Paks.hu portálon is, és az önkormányzati televízióban is beszélt erről. A közzétett adatok szerint 2021-ben 11 milliárd forint fordítható beruházásokra, ez az összeg tartalmaz áthúzódó részeket. Ezek közé tartozik a teljes víziközmű-hálózat tervezése, ami közel 1.9 milliárd forint és több önkormányzattal együtt valósul meg.

A leírt változatban az is szerepel, hogy a PIP Np. Kft.-vel decemberben kötöttek a szerződést öt beruházási célra, ez is áthúzódik erre az évre, ezek a Szentháromság tér rekonstrukciójára, az ebtelep első ütemére, járműtelep létesítésélre az elektromos buszoknak, az oda vezető út építésére, valamint a Villany, a Hajnal utcák, illetve a főutca harmadik ütemű felújításának tervezésére.

Felsorolják, hogy az önkormányzati forrásból megtörténik a Kápolna utca-Zsíros köz, út- és közműfelújítás tervezése, a Jókai utcában a csapadékvíz-elvezetés tervezése és kivitelezése, a Hunyadi utcai csapadékvízelvezető-rendszer bővítésének tervezése.

A Bartók Béla utca ivóvíz nyomásfokozásának tervezése és kivitelezés szerepel a városi büdzsében, de megtalálható a Kölcsey út hosszabbításával összefüggő közműépítés, az új uszoda és élményfürdő építéséhez szükséges engedélyezési terv elkészítése és a dunakömlődi tagóvoda mögötti partfal rekonstrukciója. Ez utóbbihoz, támogatásért a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz pályázott az önkormányzat. +++

 

Képünk: Éjszakai állapot a Fehérvári út - Péter utca kereszteződésében a vezeték csőhibája miatti útlezárásnál, 2021. február 10-én. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.)

 

PAKS-PRESS 2021. február 10., szerda 21:45.

x

Paksi Atomerőmű