Pénzügyek a napirenden
Legfrissebb

- Töretlen az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

- Csütörtökön kezdődik az oltás a Gyógyászati Központban

- Összefoglaló, 2021. március 2.

- Összefoglaló, 2021. március 1.

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Pénzügyek a napirenden

2021. február 11. 10:32:59  nyomtatási kép


Költségvetés, frakció-sértődöttség, belváros – kontra lakótelep

 

Ma aláírták a Szentháromság tér rekonstrukciós szerződését a Városházán. A megállapodás ráirányítja a figyelmet az óvárosi fejlesztésekre is.

 

Elfogadta Szabó Péter polgármester – rendelet alapján felhatalmazott, saját hatáskörben a 2021-es városi költségvetésének tervezetét, ezt közösségi oldalán jelentette be. Az adatok, számok olvashatók a Paks.hu portálon is és az önkormányzati televízióban is beszélt erről. A közzétett adatok szerint 2021-ben 11 milliárd forint fordítható beruházásokra, ez az összeg tartalmaz áthúzódó beruházásokat, ezek közé tartozik a teljes víziközmű-hálózat tervezése, ami közel 1.9 milliárd forint és több önkormányzattal együtt valósul meg.

A leírt változatban az is szerepel, hogy a PIP Np. Kft.-vel decemberben kötöttek a szerződést öt beruházási célra, ez is áthúzódik erre az évre, ezek a Szentháromság tér rekonstrukciójára, az ebtelep első ütemére, járműtelep létesítésélre az elektromos buszoknak, az oda vezető út építésére, valamint a Villany, a Hajnal utcák, illetve a főutca harmadik ütemű felújításának tervezésére.

Felsorolják, hogy az önkormányzati forrásból megtörténik a Kápolna utca-Zsíros köz, út- és közműfelújítás tervezése, a Jókai utcában a csapadékvíz-elvezetés tervezése és kivitelezése, a Hunyadi utcai csapadékvízelvezető-rendszer bővítésének tervezése.

A Bartók Béla utca ivóvíz nyomásfokozásának tervezése és kivitelezés szerepel a városi büdzsében, de megtalálható a Kölcsey út hosszabbításával összefüggő közműépítés, az új uszoda és élményfürdő építéséhez szükséges engedélyezési terv elkészítése és a dunakömlődi tagóvoda mögötti partfal rekonstrukciója. Ez utóbbihoz, támogatásért a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz pályázott az önkormányzat.

 

A paksi önkormányzat Deák Ferenc Egyesület frakciója közösségi oldalán nehezményezte, hogy Szabó Péter polgármester az idén is „kihagyta” a képviselőcsoport tagjait a költségvetés összeállításából. Erről levelet is küldött Heringes Anita frakcióvezető a város vezetőjének.

Azt állítják, … látszik, hogy a fejlesztésekből teljesen céltudatosan kihagyja (t.i. a polgármester) a város azon részeit, ahol minket bízott meg a lakosság az érdekeik képviseletével. - Erre a legszemléletesebb példa, hogy a lakótelepre – Paks város felére – az idén egyetlen a lakossági kérés alapján általunk megfogalmazott fejlesztési fillér sem jut… – fogalmaztak.

 

Hírügynökségünk emlékeztet rá, hogy a paksi lakótelep a legutóbbi években brutális összegű, jóval több mint másfél milliárd forintot meghaladó fejlesztésben részesült, elsősorban az Atompark újjáépítésével. Barnabás István, a frakció egyik meghatározó tagja, a hatos választókerület képviselője, 2021. január 12-én tartott sajtótájékoztatóján ismerte el, hogy választókerülete jelentős fejlődésen ment keresztül a központi költségvetésből.

A költségvetési pénzek elosztásakor szinte minden év elején vita bontakozik ki, hiszen minden képviselő a saját körzetét szeretné erősíteni. A gond azzal van, amikor óváros – lakótelep szembeállításával érvelnek vagy megosztanak: a város minden pontja a város egész lakosságáé. Elég csak arra hivatkozni, hogy a Csengey Központ ugyanúgy az óváros lakóié is, akárcsak a lakótelepen élőké.

 

Értesüléseink szerint 2021. január 12-én Szabó Péter polgármester levélben hívta fel a képviselők figyelmét arra, hogy terjesszék elő költségvetési-beruházási javaslataikat, január 20.-i határidővel, hogy személyesen is tudjanak konzultációt tartani. Heringes Anita a frakció nevében február 4-én beérkezett válasza azonban már elkésett, miután február 5-én már postázni kellett a költségvetést, ezért a PDF javaslatokat már nem tudták a büdzsébe beépíteni. Ettől függetlenül megvalósulhat a csoport területén található Hunyadi utcában a csapadékvíz elvezetés-bővítés munkája, vagy további példaként említhető a Kápolna-Zsíros köz fejlesztése is.

 

Az óvárosi fejlesztésekhez tartozik a ma délelőtt aláírt Szentháromság téri rekonstrukció szerződéskötése. A 180 napos határidőre tervezett felújítás 330 millió forintot jelent, kormányzati támogatásból. A hely, jelentős szereppel bíró gyűjtőút is egyben, javul a közlekedési infrastruktúra, az ivóvíz és csapadékvíz elvezetés, aszfaltburkolat készül, jobb lesz a köz- és az ikonikus szoborcsoport kivilágítása is. Az iskola előtti dombot elbontják, biztonságos parkolót kap az intézmény. (képünk.) +++

x

Paksi Atomerőmű