Összefoglaló, 2021. február 12.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

- Az ünnepnapokon is oltanak Pakson

- Használt sütőolaj begyűjtő rendszer épül ki Pakson

- Összefoglaló, 2021. március 31.

- Összefoglaló, 2021. március 30.

- Összefoglaló, 2021. március 29.

- Összefoglaló, 2021. március 26.

- Összefoglaló, 2021. március 25.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. február 12.

2021. február 12. 21:25:51  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

EGÉSZSÉGÜGY-JÁRVÁNY-GAZDASÁG-OKTATÁS 

 

Gazdasági, újraindítási akcióterv

(PAKS-PRESS) 2021. február 12. – Az egészségügyi védekezés mellett a kormány legfontosabb feladata a gazdaság újraindítása lesz tavasszal. A frakciószövetségi ülésen Orbán Viktor miniszterelnök átfogó képet adott a járványhelyzetről és az újraindításról szóló online konzultációról, emellett részleteiben áttekintették a gazdasági újraindítási akciótervet, amelyet a kormánypártok támogatásukról biztosítottak.

A lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentésétől évi 40 ezer lakás megépítését várják, a lakásfelújításokhoz nyújtott 6 millió forintos kedvezményes hitellel és az abban foglalt 3 millió forint vissza nem térítendő támogatással pedig a családtámogatási rendszer bővül.

A bértámogatási program több mint 100 ezer ember munkahelyét védi, a hitelmoratóriumot már 1,5 millió család vette igénybe és elindult az elmúlt fél évszázad legnagyobb orvos-béremelési programja - sorolta Kocsis Máté, aki kiemelte azt is: megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 éven aluli fiatalok pedig legkésőbb 2022-től szja-mentességet kapnak.

A frakcióvezető fontosnak nevezte a bajba jutott kisvállalkozások számára elérhető 10 millió forintos kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt. +++

 

Dunaújváros a magyarországi nukleáris technológiai gyakorlati képzés és fejlesztés hazai központjává válik

(PAKS-PRESS) 2021. február 12. – A Dunaújvárosi Egyetem a magyarországi nukleáris technológiai gyakorlati képzés és fejlesztés hazai központjává válik - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A közleményben azt írták: a nukleáris ipar gazdasági és technológiai kitörési pontot jelent Magyarországnak. Ugyanakkor az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázásához a szakemberképzési és kutatás-fejlesztési kapacitások megerősítésére, rendszerbe foglalására van szükség. E folyamat kulcsszereplője lehet a Dunaújvárosi Egyetem, amelynek jövőképéről, fejlesztéséről egyeztettek a kormány képviselői az intézmény vezetőivel pénteken, Dunaújvárosban.

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt követően kereste fel az intézményt, hogy az egyetem szenátusa januárban úgy döntött, a modellváltás lehetőségével élve kezdeményezik a szükséges intézkedések elindítását - áll a közleményben.

Süli János hangsúlyozta, hogy a Paks II. beruházás dinamizálja a régió gazdaságát, ennek egyik bizonyítéka az egyetem, amely eddigi funkcióit megtartva a jövőben kulcsszerepet kaphat a nukleáris ipar hazai fejlesztésében. A műszaki szakemberképzésnek és kutatás-fejlesztésnek olyan erőforrásközpontja jöhet létre Dunaújvárosban, amelyre a térség vállalatai és a magyar nemzetgazdaság tartósan építhet majd - fűzte hozzá. +++

 

Újabb áramfogyasztási rekord Magyarországon

A rendkívüli hideg miatt megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord. Eközben közel másfél éve Magyarországon a legolcsóbb a villamos energia.

A csütörtökön kezdődött markáns lehűlés miatt megdőlt Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja – számolt be az MTI a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása alapján. A hitelesített adatok szerint 2021. február 11-én, csütörtökön a 17 óra 45 perc és a 18 óra közötti időszakban az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot, ami történelmi rekordnak számít. Az előző csúcsot, 7105 megawattot 2019. december 5-én regisztrálta a rendszerirányító.

Az EU-tagállamok közül Magyarországon fizet a legkevesebbet a lakosság az áramért. 16 hónapja Magyarországon a legalacsonyabb az áram ára.  Az atomenergiát elutasító Bécsben a 2,1-szeresét, Németországban a budapesti ár 3,25-szörösét fizetik a lakossági fogyasztók. +++

 

Képünk: a Dunaújvárosi Egyetem bejárata. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.)

 

PAKS-PRESS 2021. február 12., péntek 21:25.

x

Paksi Atomerőmű