Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét
Legfrissebb

- Gulyás Gergely: 400 ezer az oltatlan idős ember

- Összefoglaló, 2021. szeptember 15.

- Paks II.: Tanulmányi ösztöndíjprogram

- Atomerőmű: közvélemény-kutatás

- Városháza - önkormányzat

- Összefoglaló, 2021. szeptember 8.

- Összefoglaló, 2021. szeptember 7.

- Mozgalmas a kora ősz a Paks II. projektben

- Parkolók a Szentháromság téren

- Összefoglaló, 2021. szeptember 6.

- Bálaszínház Pakson

- Összefoglaló, 2021. szeptember 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

2021. június 10. 17:18:58  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Foktő, 2021. június 10. csütörtök - A folyamatban lévő munkálatokból visszavonhatatlanul látszik, hogy 2024-re megépül a Kalocsa-Paks új Duna-híd, a hiánypótló beruházás hatalmas gazdasági lehetőségeket jelent majd a térségnek - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Tolna megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője az alapkőletételen, csütörtökön.

 

Ha jelen pillanatban mi Paksról át szeretnénk jönni közúton Kalocsára, mindkét irányba 70 kilométert kell kerülni, hogy hidat találjunk, 2014-ben kezdtünk el újra gondolkodni a Kalocsa-Paks Duna-híd építésében. Akkor sokan nem gondolták, hogy elérkezik ez a mai nap – fogalmazott Süli János.

 

Font Sándor, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője kiemelte: a Kalocsa és Paks közötti híd megépítésére nem csak gazdasági szempontból volt szükség, hanem azért is, mert jelentős lakossági igény volt rá.

 

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy ma felavatták a látogatóközpontot is, melynek szerepe, hogy növelje a projekt elfogadottságát és információkat adjon az érdeklődőknek az építkezésről. A központ havonta egy alkalommal, pénteki napokon lesz látogatható, előzetes bejelentkezés alapján, melyet a Duna Aszfalt social média felületein és telefonon lehet majd megtenni.

 

Az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken. A beruházásnak jelentős gazdaságélénkítő hatása várható a térségben. A híd alapkőletételi ünnepségén jelen volt Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Tolna megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Font Sándor, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

 

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks új Duna-híd, a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán. A beruházáshoz 22,5 kilométer új nyomvonalú útépítés is kapcsolódik.

 

Az 512. sz. főút 7-es km szelvénye után a Duna felett egy új, 2×1 sávos, a kétoldali hullámtéri résszel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd épül. A három rész különböző szerkezeti rendszerű, de egy egységet alkot.

Április elején megkezdődött a próbacölöpözés, jelenleg a hídépítési munkákat készítik elő a parton. (képünk.)

 

Az 512. számú főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti, 11,5 km hosszú, 2×1 sávos, új szakasza az 51. sz. főutat köti össze a 6. sz. főúttal és az M6 autópályával. Az út nyomvonala Pakstól délre, az 1520,4 fm km szelvényben keresztezi a Duna folyamot.

 

Körforgalom épül a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő 5124 út keresztezésénél, a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő 5112 út keresztezésénél, valamint a 6. sz. főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél. A projektszakaszon három híd épül: két vasbeton kerethíd az 512-es főúton és az új Duna-híd, Kalocsa és Paks között.

 

Az 512-es főutat keresztező, Paksot Gerjennel összekötő, 5124 jelű út 11 kilométer hosszon valósul meg. A tervezési szakasz eleje Gerjen belterületén kezdődik. A nyomvonal a kezdő csomópontot elhagyva a meglévő földút vonalvezetését követi, a 12. kilométer szelvény körül fordul rá az atomerőmű déli bejáró útjához vezető szakaszra, majd az erőmű védő övezetét elkerülve csatlakozik a déli bejáró útjába.

 

A beruházások része kerékpárút-szakaszok és az ingatlanok megközelítését szolgáló szervizutak, földutak megvalósítása. A befejezési határidő az 5124 összekötő utat illetően 2023. I. negyedév, míg 2024. II. negyedév a híd és az 512-es főút tekintetében.

 

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A híd és hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint. +++

x