Összefoglaló, 2021. július 21.
Legfrissebb

- Gulyás Gergely: 400 ezer az oltatlan idős ember

- Összefoglaló, 2021. szeptember 15.

- Paks II.: Tanulmányi ösztöndíjprogram

- Atomerőmű: közvélemény-kutatás

- Városháza - önkormányzat

- Összefoglaló, 2021. szeptember 8.

- Összefoglaló, 2021. szeptember 7.

- Mozgalmas a kora ősz a Paks II. projektben

- Parkolók a Szentháromság téren

- Összefoglaló, 2021. szeptember 6.

- Bálaszínház Pakson

- Összefoglaló, 2021. szeptember 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. július 21.

2021. július 21. 19:05:23  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség napi hírösszefoglalója

 

Kormány-gyermekvédelem-népszavazás

Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány

PAKS-PRESS 2021. július 21.– Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány öt kérdésben - jelentette be szerdán Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videóban. Elmondta: Brüsszel megtámadta Magyarországot az új gyermekvédelmi törvény miatt. A magyar törvények nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban, a televíziókban és a reklámokban, ezért az Európai Unió az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. Orbán Viktor szerint nem engedhetnek, ezért a kormány úgy döntött, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményeznek.

Ezek: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak…, kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek, … kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések…, kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be…, kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? +++

 

Alapjogokért Központ: a gyermekvédelmi népszavazás "megelőző csapás"

PAKS-PRESS 2021. július 21.– "Megelőző csapásnak" nevezte a kormány gyermekvédelemről szóló népszavazási kezdeményezését az Alapjogokért Központ igazgatója szerdán egy budapesti workshopon, mert szerinte az LMBTQ-propaganda Nyugaton már annyira elharapódzott, hogy a gyerekek jogait veszélyezteti. Szánthó Miklós üdvözölte a kezdeményezést és mindenkit arra buzdított, hogy szavazzon a "genderideológia ellen".

Szánthó Miklós szerint ez a vita - a "migráns-multikulti" vitához hasonlóan - világnézeti és szuverenitási vita. Kitért arra is, hogy Nyugaton a gender-propagandát be akarják vinni a közoktatásba, az óvodákban például "nőnek öltözött férfiak olvasnak meséket".

Nyugat-Európában már elesett a normalitás, a józan ész, de Magyarországon még fel lehet mutatni a "Stop, gender!" táblát - fogalmazott Szánthó Miklós. Úgy véli, a hazai pártpolitikában is vízválasztó lesz ez a népszavazás: eldől, ki áll a gyermekvédelem oldalán, és kik azok, aki "a gyermekek jogait is feláldozzák a gender-propagandáért". +++

 

Itthon

Avar sírokat tártak fel Pakson

PAKS-PRESS 2021. július 21.– Avarkori sírokat tártak fel egy, a paksi atomerőmű területén zajló beruházás helyszínén, a sírok feltehetően egy nagyobb temető részei voltak. A hétfőn kezdődött mentő feltáráson egy ötven négyzetméteres területen azonosítottak négy sírt, amelyek egyikéből egy gömbös végű, bronz fülbevaló került elő. Ebből egyértelművé vált, hogy 6-7. századi, avar sírokról van szó - mondta Szabó Antal, a Paksi Városi Múzeum ásatásvezető régésze az MTI-nek. 

A sírokban két kislány és két férfi csontvázát tárták fel - ismertette. Az egyik férfit lovával együtt temették el, amely a nomádok által kedvelt, a tarpánhoz hasonló, kistermetű ló volt. Az állatot - lovasához hasonlóan - nyugat-keleti irányban helyezték el a sírgödörben. A férfit kezében egy kerámia korsóval temették el, amelyben - feltételezhetően - valamilyen szeszes ital, talán kumisz lehetett. 

Fegyvert nem találtak nála, de a lóból ítélve harcos lehetett. Az állatot viszont teljes felszerelésben tették a sírba, a zablát, a kengyelt és a bőrnyereg nyomait is megtalálták. Feltételezik azt is, hogy a másik férfi, aki erős testalkatú, 180-190 centiméter magas lehetett, szintén harcos volt. A régész szerint a négy sír bizonyosan egy nagyobb avar temető része volt. A közelben vannak avar településnyomok, akár több település is lehetett egy húsz négyzetkilométeres területen.

2020-ban a mostani ásatástól három-négy kilométerre ugyanebből az időszakból hét sírt tártak fel, az is elképzelhető, hogy egy több kilométeren át húzódó temetőről van szó - tette hozzá.

A feltárás eredményét várhatóan ősszel időszaki kiállításon mutatja be a paksi múzeum. +++

 

Forgalmi rend változása a szombati óvárosi kulturális est rendezvénye miatt

PAKS-PRESS 2021. július 21.– Az Óvárosi Kulturális Estek program szervezői arról tájékoztatnak, hogy a Szent István téren áthaladó közúti forgalmat lezárják 2021. július 24-én, 17.00 órától. A lezárás feloldása éjfél körüli időben várható. Ennek értelmében a biztonsági személyzet részlegesen lezárja a Hegyhát utcától a Szent István térre az Erzsébet Nagy Szálló felé, és a Deák Ferenc utca és Szent István tér kereszteződésénél az Erzsébet Nagy Szálló felé tartó közlekedést. A Bajcsy Zsilinszky és a Sas utca a program ideje alatt zsákutca lesz. 

A változás az autóbusz-közlekedést is érinti, a Dunakömlőd felől érkező helyi járat a Kiss-Nádas vendéglőnél áll meg, majd az Erzsébet Nagy Szálloda mögötti parkot elhagyva fordul a 6-os útra és érkezik a Táncsics utcai autóbusz-pályaudvarra. Ugyancsak reggel 9 órától lezárják a parkolókat. Az itt hagyott autók 17 óra után nem hagyhatják el a területet. +++

 

Képünk: „Vigyázz ránk” tábla egy paksi iskola bejáratánál. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.)

 

PAKS-PRESS 2021. július 21, szerda 19:05. +++

x