Összefoglaló, 2021. július 23.
Legfrissebb

- Gulyás Gergely: 400 ezer az oltatlan idős ember

- Összefoglaló, 2021. szeptember 15.

- Paks II.: Tanulmányi ösztöndíjprogram

- Atomerőmű: közvélemény-kutatás

- Városháza - önkormányzat

- Összefoglaló, 2021. szeptember 8.

- Összefoglaló, 2021. szeptember 7.

- Mozgalmas a kora ősz a Paks II. projektben

- Parkolók a Szentháromság téren

- Összefoglaló, 2021. szeptember 6.

- Bálaszínház Pakson

- Összefoglaló, 2021. szeptember 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. július 23.

2021. július 23. 20:45:18  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség esti hírösszefoglalója

 

Tokió 2020 – Nyitóünnepség

PAKS-PRESS 2021. július 23.– Mohamed Aida hétszeres olimpikon, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívó és Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó vitte a nemzeti zászlót a magyar csapat élén, a XXXII. nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén a tokiói Olimpiai Stadionban 2021. július 23-án. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott olimpiát, a világ legnagyobb sporteseményét Naruhito, Japán 126. császára nyitotta meg.

Pupp Réka az ASE olimpikonja interjút adott az MTI-nek: „… Ha úgy tudok lejönni a szőnyegről tiszta lelkiismerettel, hogy mindent beleadtam, akkor elégedett leszek" - jelentette ki. Vasárnap magyar idő szerint hajnali 4-től megkezdődnek a női 52 kg-os súlycsoport küzdelmei Pupp Rékával. +++

 

Itthon

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat

PAKS-PRESS 2021. július 23.– Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a mintegy 102 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A ponthatárok hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon elérhetők. A diákok 20 órától a bevált gyakorlat szerint SMS-ben közvetlen értesítést kapnak arról, hogy az általuk megjelölt melyik képzésre kerültek be.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező az általa megjelölt melyik képzésre kerül be. Az idei felvételin is 500 pont a maximum: ebből kétszáz pont a középiskolai teljesítmény és az érettségi eredmények átlagára járhat, további kétszáz pont két olyan tantárgy érettségijére, amit az adott szakon meghatároztak. Végül maximum száz többletpont járhat az emelt érettségiért, nyelvvizsgáért, tanulmányi versenyeken elért eredményekért. +++

 

Vár a Megye

PAKS-PRESS 2021. július 23.– Sárszentlőrinc központjában, a Hős kertben megrendezett, Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napja című programban több mint negyven település közel hatszáz résztvevővel képviseltette magát, köztük Paks város is.

A TEOL potál idézi Süli János országgyűlési képviselő, tárca nélküli miniszter megnyitóját. Szavai szerint Sárszentlőrinc a megye egyik legunikálisabb helye, sok hírességet adott az országnak. Itt tanult két évig Petőfi, végezte iskoláit Lázár Ervin, itt anyakönyvezték a közeli pusztán született Illyés Gyulát, de élt itt igazságügyi miniszter, sebészprofesszor és több akadémikus is. Azért jöttünk ma ide, hogy ápoljuk ezeket az emlékeket – hangsúlyozta.

Süli János hozzátette: – Elevenítsük fel közös történelmi hagyományainkat, hogy a települések egyre közelebb kerüljenek egymáshoz – javasolta. Emlékeztetett: a Paksi Atomerőmű két új blokkjának építése kapcsán is jelezték, a beruházás mellett kiemelten foglalkoznak majd a térségfejlesztéssel, hogy az életminőség különbsége ne nőjön Paks és a környező helységek között. Erre már eddig is jelentős forrásokat sikerült a településeknek juttatni, ami tovább bővül majd a közép-dunamenti térségfejlesztési társulásnak köszönhetően – hangsúlyozta.

Három új értékkel bővült idén a tolnaikumok listája. Ezek egyike a patak fölötti dombon álló Ozorai vár, amely a felújítása óta teljes díszben áll. Megyei értékké minősítették a szekszárdi születésű Mészöly Miklós író munkásságát, akinek idén ünnepeljük születésének centenáriumát. Harmadikként a Rákóczi túróst választották a tolnaikumok közé, amely halhatatlanná tette a felsőleperdi születésű Rákóczi János nevét.

Kiemelkedő értékgyűjtő tevékenységéért Értékdíjat kapott idén a Tolna Megyei Értéktár Bizottságtól a Nagydorogi Települési Értéktár Bizottság, valamint a Hőgyészi Általános Iskola Tolnai Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézménye – írja a TEOL hu. +++

 

Lezárultak az avarkori régészeti munkálatok az atomerőmű területén

PAKS-PRESS 2021. július 23.– A sírokban két kislány és két férfi csontvázát tárták fel. A jelenlegi feltárási munkálatok az atomerőmű területén lezárultak. - A sírok teljes feltárását és dokumentálását követően a leleteket elcsomagolták, majd a két múzeum együttműködésének jegyében átmenetileg, az Atomenergetikai Múzeumban helyezték el – közölte az intézmény. +++

 

Képünk: Paksi „kosár”, Sárszentlőrinc központjában, a Hős kertben megrendezett, Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napján, 2021. július 23-án.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.)

 

PAKS-PRESS 2021. július 23., péntek 20:45. +++

x