Информационное агентство Paks-Press

Paks-Press News Agency

Paks-Press Hírügynökség

Az áramtermelésben és a fogyasztásban is dőltek meg rekordok tavaly  

Gazdaság-energia

PAKS-PRESS – Megdőlt a bruttó rendszerterhelés, valamint az éves bruttó áramfogyasztás csúcsa tavaly, és a napenergia-termelés is meghaladta a korábbi rekordokat – derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. honlapján közzétett összefoglalóból. A Mavir szerint az emelkedés egyértelmű oka, hogy nőtt az ipari, a háztartási, valamint kisebb üzleti fogyasztók száma és fogyasztása.

Az adatok szerint a 2021-es rekord fogyasztás 0,8 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett, tehát nem különösebben hideg napon következett be. A Mavir szerint az emelkedés egyértelmű oka, hogy nőtt az ipari, a háztartási, valamint kisebb üzleti fogyasztók száma és fogyasztása. Télen a viszonylag enyhe időjárás ellenére a díszkivilágítások, nyáron pedig a légkondicionáló berendezések többletfogyasztása okozhat kiugróan magas értékeket. A fogyasztói igények kielégítése ezúttal sem volt lehetséges import energia nélkül, aminek részaránya 27,18 százalék volt, mintegy 1,31 bázisponttal magasabb, mint az előző évben – jelezte a Mavir. (mti)

———————————————————————————————————————————–

 

Kiszli Vanda neve a kajak-kenu szövetség márványtábláján

PAKS-PRESS – Az örökös bajnokok márvány-táblájára írták fel Kiszli Vanda nevét. Az ASE sportolója a 2021-es maraton világbajnokságon, október elején megszerezte pályafutása ötödik – és hatodik – felnőtt vb-címét, ezzel ő lett a sportág 59. örökös bajnoka. Díjazták a sportág 2021-es legjobbjait, a maraton szakágban, a felnőtteknél Kiszli Vanda lett a legjobb. (Képünk a a Szövetség felvétele.) “Rendhagyó évek vannak mögöttünk, és az is rendhagyó, hogy idén csak januárban jutalmazzuk a legjobbakat. Abban viszont nem volt rendhagyó a tavalyi év, hogy ezúttal is remek, a 2021-ben nyolcvanadik születésnapját ünneplő szövetségünkhöz méltó eredmények születtek –  fogalmazott Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. 

 

Várost védő konzervatív egyesületet alapítottak Pakson

Várost védő konzervatív egyesületet alapítottak Pakson

(PAKS-PRESS) – Megalalkult a Paksi Konzervatív Egyesület, ezt Pálmai István, a szervezet elnöke jelentette be, 2022. január 19-én. A konzervatív gondolkodást nevében is felvállaló új civil összefogást tizenhárom paksi személy hívta életre, már hivatalosan is...

bővebben
Kiszli Vanda neve a kajak-kenu szövetség márványtábláján

Kiszli Vanda neve a kajak-kenu szövetség márványtábláján

Az örökös bajnokok márványtáblájára írták fel Kiszli Vanda nevét. Az ASE sportolója a 2021-es maraton világbajnokságon, október elején megszerezte pályafutása ötödik - és hatodik - felnőtt vb-címét, ezzel ő lett a sportág 59. örökös bajnoka. Díjazták a sportág 2021-es...

bővebben

Egy csésze kávé

Tárnok Maya dietetikussal

A vízben nem oldódó rost

A rostok emészthetetlen növényi részek, nem tartalmaznak kalóriát. Vannak vízben oldható (VOÉR) és vízben nem oldható rostok (VNOÉR). Ez nem azt jelenti, hogy az almában csak VNOÉR van, a zabban meg csak VOÉR. Mindkettőben megtalálható mindegyik.

Az oldhatatlan rostokról általában mondhatjuk, hogy a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, gabonák héjában és magjában található nagy százalékban. Jótékony hatásai: lassítják a szénhidrát felszívódását: keményítőbontást gátolja, lassítják a gyomor ürülését, a bél „seprűje”. Csökkenti a székrekedés és a bélbetegségek kialakulását. Napi 25-45 g rost fogyasztása optimális.

Ha ennél többet eszünk, puffadás és gázképződés fordulhat elő. Fontos, hogy rostdús étrend mellett bőven igyunk folyadékot, 2-2,5 litert, így elkerüljük a székrekedést. A VOÉR-ról majd a vasárnapi Facebook postban olvashattok.  

 

PAKS-PRESS

– Hírek,  információk 24 órában

Share via
Copy link
Powered by Social Snap