Az év első összefoglalója: A köztársasági elnök éjféli köszöntője, az év első újszülöttjei, Szilveszter Pakson, Szabó Péter polgármester köszönetet mondott minden szolgálatért és kitért a város múltéves  fejlődésére is,

Áder János: erősödjön meg bennünk a tenni akarás!

(PAKS-PRESS) Budapest, 2022. január 1., szombat – „Kívánom, hogy az újesztendőre ne csak megmaradjon, de meg is erősödjön bennünk a tenni akarás, hogy ne győzzön le minket a fásultság, a beletörődés” – mondta Áder János köztársasági elnök a Himnusz elhangzása után a közmédia több csatornáján közvetített újévi köszöntőjében.

Mint mondta, az esztendő kezdetéhez sokaknak hozzátartozik az újévvel induló tiszta lap, a kalendárium: „keressük az ünnepnapokat, rögzítjük a családi eseményeket, a fontos határidőket”. A valóság azonban olykor átírja a terveket – tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy 2021 sok mindenben hasonlított 2020-hoz, a járvány hullámainak megfelelően jobb és rosszabb időszakok váltották egymást. Az újévi naptárban még nem látható, hogy melyik az a hónap, az a hét, az a nap, amikor „végre felszabadulunk a járvány, nyomasztó, fenyegető terhe alól”, mindenki türelme, figyelme, kitartása kell ahhoz, hogy ez mielőbb megvalósuljon – szögezte le Áder János. A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

Újévi baba

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. január 1., szombat – Miskolcon, a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban éjfél után 4 perccel született kisfiú lett az első újszülött az országban 2022-ben. A fővárosban is kisfiú lett az év első újszülöttje, Benjámin természetes úton jött világra, édesanyja második gyermekeként.

Szilveszter Pakson

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. január 1., szombat – A Pakson  szilveszterezők az Atomtéren és a Csengey parkolóban várták az újesztendőt. A kisebbeknek kölyökszilvesztert tartottak, tűzzsonglőröket és látványos lézershow-t, és Zenevonat-koncertet tekinthetett meg a szilveszterező közönség az Atomtéren, 2021. december 31-én.

Szabó Péter: Köszönöm mindenki szolgálatát

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. január 1., szombat – Szabó Péter polgármester karácsonykor, a városi tulajdonú média, a Telepaks oldalán  megjelent számadásában köszönte meg a közösség szolgálatát.

Egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy növekedni nemcsak anyagiakban, infrastruktúrában kell és lehet, hanem azokban az emberi értékekben is, melyek egy közösség felelősségvállalásában öltenek leginkább testet. Úgy fogalmazott, hogy mi, itt Pakson is jelesre vizsgáztunk odafigyelésből, közösségeink szolgálatából, hiszen a járvány ezt az évünket is jelentősen átszőtte, meghatározta.

A polgármester kitért a város fejlődésére is, első között a gyermekek számára készült fejlesztéseket, beruházásokat idézte fel. Ezek között említette, a Dunakömlődön ovifocipályát, a megépült óvóda-támfalat és a római kort idéző játszóteret. A városban átadták a teljesen megújult Kápolna utcai bölcsődét.

Az egészségügy- és közlekedés is előbbre lépett 2021-ben. A Paksi Gyógyászati Központ egy modern és az eddiginél sokkal gyorsabb képalkotásra képes új röntgengépet vásárolt.

A közösségi közlekedés fejlődése látványos volt: rendszerbe állt a teljes buszpaletta, és az országban elsőként Pakson működik teljesen elektromos hajtású közlekedés, Ehhez kapcsolódóan megújult megújult az elektromosbusz-járműtelep útja. A buszok üzemeltetését segíti az is, hogy diagnosztikai és szervizberendezések kerültek az elektromos buszok garázsába.

Az úthálózat is fejlődött. Elkészült a Kishegyi út és a Vácika utca közötti útszakasz, új zebrákat alakítottunk ki a Táncsics utca – Táncsics köz kereszteződésében, folyik a Táncsics Mihály utcai út- és járdafelújítás, átadtuk a 300 millió forint kormányzati támogatásból felújított Szentháromság teret, és megtörtént a Tölgyfa utca, valamint a Tolnai út Kölesdi út és a Mentőállomás közötti szakaszának rekonstrukciója – fogalmazott Szabó Péter.  

PAKS-PRESS 2022. január 1., 10:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap