PAKS-PRESS – Várhatóan a következő héten, kedden testületi ülést tart a paksi önkormányzat, azt követően, hogy a Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a Paksi Atomerőmű területét, és Heringes Anita megválasztott polgármester a grémium összehívását kérte. Ismeretes, a különleges gazdasági övezet kijelölésével az erőmű évi hatmilliárdos iparűzési adója ezzel a várostól a vármegyéhez kerül.

A rendelet azt is meghatározza, hogy a különleges gazdasági övezet helyi adóinak 62,5 százalékát Tolna vármegye, 37,5 százalékát Bács-Kiskun vármegye kapja.

A pénz három százalékát az önkormányzatok saját magukra, 17 százalékát saját fejlesztéseikre költhetik, a maradékból a környező településeket kell fejleszteni. Megadják azt is, mi számít a beruházással „közvetlenebbül érintett településnek”, itt egy rendkívül hosszú lista van Tolna és Bács-Kiskun megyei településekről.

„Szomorú augusztusra ébredtünk” írta Heringes Anita a Paksi Deák Ferenc Egyesület közösségi oldalán, csütörtökön. Hozzátette, egy Lázár János építési és közlekedési miniszterrel történő egyeztetést kezdeményez.

Azt írta: „Most sok tárgyalás és szakmai munka következik! Amikor erre a feladatra jelentkeztünk, tudtuk, hogy nagy feladat lesz! A felelőssége minden képviselőnek most óriási! Veszünk egy nagy levegőt, és munkára fel!” – fogalmazott.

Szabó Péter hivatalban lévő polgármester közösségi oldalán válaszul azt írta: „Természetesen én is olvastam a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet (…) felvettem a kapcsolatot a Tolna vármegyei főispánnal, hogy értékeljük a helyzetet”.

Az újonnan megválasztott polgármestert is tájékoztatni fogom, illetve jövő hét elején – várhatóan kedden -, testületi ülést is tartunk ebben a témakörben – áll Szabó Péter bejegyzésében.

PAKS-PRESS 2024. augusztus 1., csütörtök 18:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap