PAKS-PRESS – Augusztus hatodikán este hat órára várják a város lakosságát arra a városházi demonstrációra, amellyel kifejezhető, hogy az atomerőmű iparűzési adójának elvétele súlyos veszteség a város költségvetéséből – erről Barnabás István, a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) most még ellenzéki képviselője beszélt Hajdú János volt polgármesterrel tartott tájékoztatóján, hétfőn.

Barnabás István, aki várhatóan meghatározó személyisége lesz az októberben hivatalbalépő új képviselő-testületnek, újságírók előtt elmondta: „a kormányrendelettel gyakorlatilag kifosztják a várost”. Ezért folyamatos nyomás-gyakorlást terveznek és egy tiltakozó petíciót is összeállítanak.

Az Alkotmánybírósághoz is fordulnak. A tiltakozó megmozduláson a pártzászlók mellőzését is kérik és nagyon sok résztvevőre számítanak.

A tervek szerint felszólalnak majd Nagy Balázs és Barnabás István a PDF képviseletében, továbbá vendégként dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere és Heringes Anita, Paks megválasztott polgármestere.

A demonstrációt megelőzően, várhatóan rendkívüli testületi ülést tartanak az önkormányzati választásokat megnyerő Paksi Deák Ferenc Egyesület javaslatára. A testületet Szabó Péter még hivatalban lévő polgármester délután 13 órára hívta össze. Barnabás István szavai szerint egy napirendi pontot terjesztenek elő, ez pedig a kialakult helyzetre való reagálást tartalmazza. A most még Fidesz-KDNP többségű testületnek azonnali hatályú javaslatot tesznek a kötelezetségvállalások befagyasztására, kifizetések csak a két frakció egyetértésével történhetnek, szigorítják a gépkocsihasználatot. A vészforgatókönyet várhatóan elfogadják. „A testületi ülésről előzetes tárgyalások a két frakció között nem voltak” – mondta el a továbbiakban.

„Maradhat pénz a kasszában, felelősségteljes gazdálkodással még tudunk boldogulni” – vélekedett Barnabás István. Hozzátette: a támogatások rendszerét újra kell gondolni, de „két szent tehén van az én szememben” ezek az egészségügy és a szociális segélyezés, „ezekhez nem szabad nyúlni” – fejtette ki.

Hajdú János, akit először 2002-ben választottak polgármesterré és 2014-ig állt a város élén polgármesterként most ismét azzal vállalt közéleti szerepet, hogy az újságírók némi meglepetésére a mikrofonok elé állt a kormányrendelet okán. Ismert, hogy Barnabás Istvánhoz jó barátság fűzi. Hajdú János 1988-ban társaival, közöttük Dávid Ibolyával, létrehozták az MDF Tolna Megyei Szervezetét. Paksi barátaival 1989-ben alakították meg az MDF Paksi Szervezetét, melynek hosszú időn át az elnöke, egy időre az MDF Országos Választmányának tagja volt.

Hajdú János újságírók előtt kijelentette: most „egyszerű” paksi polgárként szólal meg, „jog –és kötelesség megszólalni, amikor Paks érdekeiről van szó”. Felidézte, hogy Paks utóbbi több évtizedes történetében voltak jó és rossz fejezetek, az utóbbiról megemlítette az atomerőműves üzemzavart, amelynek helyreállítása több évet vett igénybe, a mostani kormányrendeletet is ilyennek látja.

„Kormánynak be kell látnia, hogy a városnak szüksége van pénzekre.„ – mondta. Itt nemcsak a város lakosságát láttuk el szolgáltatásokkal, hanem a környéket is – jegyezte meg. A mozgástér kicsi, mert a bevételek nem nagyon növelhetők, fogalmazott. Úgy vélekedett: „Paks nem azért váltotta le a vezetést, mert fideszes volt, hanem azért, mert alkalmatlan volt”.

„A pénzügyi megszorítások odavezethetnek, hogy az emberek elégedetlenek lesznek, és ráadásul lehetnek feszültségek, ha ide több ezer munkás érkezik, ez igy volt az első építkezés idején is.” Hozzátette: „a körülmények kihatnak a Paks I. üzemeltetésére is, mert a dolgozók komfortérzete csökkenhet”.

Arra kérdésre, hogy tapasztalt városvezetőként majd számíthatnak-e az új testületben a munkájára, tanácsaira, igennel válaszolt. A kötelező –és nem kötelező feladatok majdani rangsorolásáról azt mondta: a kötelezőt vállalni kell, a városüzemeltetést azonban már inkább lehet újragondolni: ide tartozik a közvilágítás, a parkosítás, buszjáratok ritkítása. Hajdú János toleranciát kért a várható intézkedések miatt.

Képünk: Barnabás István képviselő (j.) és Hajdú János korábbi polgármester tájékoztatója a Hivatal előtt 2024. augusztus 5-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. augusztus 5., hétfő. 12:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap