PAKS-PRESS – A Paks II. Zrt. és a fővállalkozó ASE JSC mellett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Ovit Zrt. szakemberei összehangolt munkával leemelték és helyükre szállították az új atomerőmű első Paksra érkezett nagyberendezését, az olvadékcsapdát.

  – Elérkeztünk a Paks II. egyik leglátványosabb eseményéhez, az erőmű biztonságát szavatoló zónaolvadék-csapda kiemeléséhez. Rendkívül megfeszített, iparági együttműködésen alapuló munka eredményeként kerültek a tárolási helyére az olvadékcsapda egyenként is hatalmas méretű darabjai – fogalmazott Kiss László Gábor programigazgató.

A Paks II. Zrt. és a fővállalkozó ASE JSC mellett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Ovit Zrt. több szervezeti egységének, munkatársainak hatékony, összehangolt, precíz munkája jóvoltából a tervezettnél gyorsabban végeztek a folyamattal: a nehézkikötői daru emelte ki a szállítóhajóból az elemeket egy speciális teherautóra, amely a betonüzemnél kijelölt ideiglenes tárolóhelyre szállította. 

A zónaolvadék-csapda végleges helye a reaktortartály alatt lesz, ahol biztonsági funkciót lát el.

A biztonságon volt a fókusz a szállítás és emelés során is, hangsúlyozta Kiss László Gábor programigazgató, hiszen a legnagyobb eleme, a tartály több mint 150 tonnát nyom, a több részletben érkező olvadótöltetek együttes súlya 218 tonna, a tartógyűrűé pedig, amelyet szintén alkatrészeire szedtek, megközelíti a 160 tonnát. A csapda része még egyebek mellett a karbantartó pódium, ami több, mint 76 tonna, valamint az olvadékterelő elem is ami 128,7 tonna össztömegű.

A gyártási folyamatot nemcsak a Paks II. Zrt. szakemberei, hanem az Országos Atomenergia Hivatal képviselői is nyomon követték, illetve a helyszínen ellenőrizték az elemek leemelését és helyükre szállítását is. A Paks II. Zrt. szakemberei a tárolási helyen végezték el a csomagolás és a bejövő áru ellenőrzést.

A zónaolvadék-csapda az első hosszú gyártási idejű berendezés, ami elkészült. A szakemberek számára ezért természetesen kihívást jelentett a menedzselése. Ilyen berendezés – ahogyan Bánki Attila (képünkön), a Paks II. Zrt. programelem-felelőse fogalmazott – nem készült és nem érkezett még Magyarországra. Mint elmondta, a gyártásán háromszázan dolgoztak, de a Paks II. Zrt.-nél is népes szakembergárda foglalkozott vele kezdve a tervezési és gyártási audittal, a gyártásengedélyezési dokumentációs csomag többszintű véleményezésen át, amiben a Műszaki Igazgatóságé volt a munka oroszlánrésze, a minőségügyi ellenőrzésig, amit a Program Minőségi Osztály munkatársai végeznek.

– Többször jártunk a helyszínen, s végeztünk a tervező, a fővállalkozó és a gyártómű szakembereivel közös ellenőrzéseket a minőségirányítási tervben szereplő ellenőrzési pontoknak megfelelően, illetve azokon felül is – mondta Bánki Attila. A munka volumenét jól jellemzi, hogy a gyártásengedélyezési dokumentációs csomag 2150 dokumentumot tartalmaz, ami több mint 15 ezer oldal. Az átadási dokumentációs csomag pedig majdnem 35 ezer oldalt tett ki.

A szakember arra is kitért, hogy már úton vannak Paksra az első betonöntéshez szükséges csővezetékek, illetve zajlik a zsompok gyártási előkészülete is. Ezek a tervek szerint szintén megérkeznek ebben az évben. Fotó: Paks II. Zrt. (x)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap