PAKS-PRESS – Paks önkormányzata testületi ülésén újragondolva a különleges gazdasági övezet pénzügyi következményei miatt elrendelt szigorításokat, a végrehajtási határidőt szeptember végére módosította. Mint az korábbról ismeretes, egy millió forint feletti kötelezettségeket nem kívánt vállalni az önkormányzat a költségvetési konszolídáció előtt.

Mint azonban kiderült, többnyire az általános tiltásból át kell térni az egyes tételekre, mert a kötelező feladatok ellátásában értelmetlen a korlátozás. Ilyen például a gyermekétkeztetés költségei is. A határozati javaslat szerint a paksi iskolai, a Benedek Elek, a Napsugár óvoda tagintézményeiben és a Gazdag Erzsi iskola gyermekétkeztetést ellátó beszerzési eljárások ajánlattevőivel a szerződések megköthetők.

A továbbiakban hasonló tétel a Paks város fejlesztése projekt folytatása, hangzott el a testületi ülésen. Ennek értelmében azok a szerződések is megköthetők, amelyek az áramfogyasztásra vonatkoznak. Ugyancsak mentességet kapott a helyi adók vizsgálatára szánt ötmilliós keret bizottsági felhasználása is.

Szabó Péter polgármester a megválaszott polgármestert, Heringes Anitát szeretné bevonni azokba a tárgyalásokba, amelyeket a civil szervezetekkel folytatnának a pénzek elvonásáról. Ezt nyilván minden szervezet szeretné elkerülni, jóllehet kevés esély maradt, mert az évközi kormányzati adóelvonás természetesen szigorítással jár.  A polgármester arra hivatkozik, hogy a kormányzati szereplőkkel való tárgyalások okán változhat a városi büdzsé tartalma akár még pozitív irányban is.

Heringes Anita megválasztott polgármester a következő héttől tárgyal Lázár János építésügyekért felelős miniszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel, ezektől a tárgyalásoktól végülis forrásokat remél az új városvezető, akit szeptember végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogad.

Képünk: az önkormányzat általános szigorításokat módosító testületi ülése, 2024. augusztus 29-én. Paks-Press Fotó: Ferenci Glória.  

PAKS-PRESS 2024. augusztus 29. csütörtök 12:40. +++    

Share via
Copy link
Powered by Social Snap