PAKS-PRESS – Paks önkormányzata testületi ülésén Kudorné Szanyi Katalin képviselő a körzet lakóinak panaszát tolmácsolva kérdést tett fel Szabó Péter polgármesternek. Arra kívánt választ kapni, hogy az önkormányzat milyen lépéseket tesz a Pollack Mihály utcai építkezés egyre terhessebbé váló por –és földszennyezésének megszűntetése vagy enyhítése érdekében. 

A Pollack Mihály utca északi részén épülő mintegy 500 lakásos társasház építése magánvállalkozás, ezért az önkormányzatnak közvetlen beavakozási lehetősége nincs. Szabó Péter polgármester a képviselői kérdésre adott válaszában kifejtette: a hivatal műszaki osztályának vezetője megbízást kapott arra, hogy a beruházóval tárgyaljon. Kudorné Szanyi Katalin képviselő arra tesz javaslatot, hogy a beruházó kompenzációkat adjon, hiszen a lakókat érő terhelés jelentős.

Mint azt már korábban megírtuk, a Pollack Mihály utca északi részén az alapozást készítő cég a munkagödrök ásásával erős porfelhőbe burkolja az itt található 38-40-42 számú négyemeletes lakóépületeket és a mellette álló 10 emeletes házat, az építkezés pora pedig tovább terjeng a területen.

A porszennyezéses ügyekben a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Környezet- és Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási főosztálya jogosult hatóságként eljárni. Akkor járnak el, ha közérdekű bejelentés érkezik hozzájuk, vagy ha a Polgármesteri Hivatalhoz érkezik panasz, akkor a Hivatal a Kormányhivatalt értesíti. Amennyiben a Kormányhivatal szakhatóságként jogszabálysértést állapít meg, akkor szankciót alkalmazhat vagy bírságolhat. A mértéket valószínűen szakértők bevonásával állapítják meg. 

Kudorné Szanyi Katalin szerint a lakók türelme fogytán van. A több kérés ellenére sem történnek védelmi intézkedések, valószínűsíthetően azért nem, mert az a beruházó előzetes költségvetésében nem szerepel és a lakások árát különkiadásként terhelné, amely nem felel meg az üzleti érdekeknek. Képünk: az építkezés helyszínén.

PAKS-PRESS 2024. augusztus 29. csütörtök 13:30. +++    

Share via
Copy link
Powered by Social Snap