PAKS-PRESS – A tematikus gasztronómiai programok mellett interaktív kiállítás, virtuális- és kiterjesztettvalóság-tartalmak, kvízek, játékok várták a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozott Atomenergetikai Múzeum programjában, szombaton.

A „Terítéken vagyunk” program kínálatában helyet kaptak olyan workshopok, mint kovászolás Appelshoffer Reginával, fermentálás Benke Dórával és mézeskalács-díszítés Fritz Erikával.

Az első látogatók villásreggelit vásárolhattak maguknak az Édes Cake Macaronozónál, majd a nap folyamán kerekasztal-beszélgetés következett Lukács Zsolt gasztrovloggerrel, Sitkei Balázs cukrászmesterrel, Matus Dórával, a Birsbirtok tulajdonosával, a Sár-Kert étteremből Szeip Ádámmal.

Az Atomenergetikai Múzeum vezetője szerint Múzeumok Őszi Fesztiválja központi gondolatához, a gasztronómiához kapcsolódó program szervezéséhez nagyon sok lehetőséget és segítségek kaptak a helyi vállalkozásoktól. – Céljaink között szerepelt a helyi értékek felmutatása is – fűzte hozzá Enyedi Bernadett.

Aláhúzta: az intézmény, amely most első alkalommal rendez ilyen városi programot, kiemelt hangsúlyt fektet a rendezvényen a gasztromnómia és a fizika kapcsolatára. – Ehhez nagyon jó kísérletek is kapcsolhatók, ilyenek lehetnek például a mikro, a pattogatott kukorica robbantása, a vöröskáposzta, amely színezhető. A gasztrofizikai bemutatókat Härtlein Károly Prima Primissima díjas mesteroktató hozta a közönség elé.

Enyedi Bernadett a Múzeum sorsát illetően azt mondta: ami most történik „ez, egy új, születéskörnyéki állapot”, mert mint az korábbról ismeretes, a Paks II. beruházás olyan szakaszba lépett, amikor a Múzeum nagy épülete már nem látogatható. A formálódó városi helyszínhez, a Gesztenyés úti épületegyütteshez alkalmazkodva próbálják kialakítani az új, múzeumi közösségi teret, „bár egyelőre még sok a bizonytalanság” – jegyezte meg a múzeum vezetője. Hozzátette: várhatóan itt kapnak majd helyet a már ismert múzeumpedagógiai programok. Az intézmény előtt áll még az „Erőművek Éjszakája”, a Tudomány Napja és más kitelepüléssel járó rendezvény is.

Az Atomenergetikai Múzeum programjában ott voltak még a Paksi Városi Múzeum és a Pákolitz István Városi Könyvtár helyi értékeket felsorakoztató együttműködői stábja, a programot színesítette Szabó Dávid gitár- és énekelőadása.

Képünk – Múzeumok Őszi Fesztiválja, Atomenergetikai Múzeum: Terítéken vagyunk

(PAKS-PRESS) Paks, 2024. szeptember 21., szombat – Az Atomenergetikai Múzeum „Terítéken vagyunk” című rendezvénye a Gesztenyés úton, 2024. szeptember 21-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. szeptember 21., szombat 16:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap