PAKS-PRESS – A kiadások és a bevételek oldalán módosított és ezzel egyensúlyba hozta a költségvetést a paksi képviselőtestület, a döntést még hivatalban lévő, ám betegséget jelentett és ezért távol maradt Szabó Péter polgármester nélkül hozta meg, szerdán.

Mint ismeretes, az intézkedésre azért volt szükség, mert az atomerőmű iparűzési adójának elvonása új helyzet elé állította a város vezetését.

Heringes Anita, Paks megválasztott polgármestre az ülés után újságírók előtt elmondta: nehéz, de szükséges döntés született, leállították valamennyi tervezést, amely az utolsó negyedévben megszületett volna.

A döntés következtében más elhatározások mellett leállították a strandberuházást, amely többek között a nagymedence felújítását is magában foglalta. Sajnálatos, hogy az előlegként már kifizetett 30 millió forintot így elveszíti a város. – A teljes összeget nem tudtuk volna kifizetni, azt sajnálom, hogy az elmúlt öt évben ez a beruházás nem valósult meg – mondta el.

Megszűnnek a Paks és az Atomerőmű sportegyesületek támogatása is. Heringes Anita felidézte, hogy még országgyűlési képviselőként a támogatások mellett érvelt, most ez egy fájó elhatározás, de „komolyan küzdeni fogok, hogy visszakapják” – fogalmazott.

A különleges gazdasági övezetről szóló kormánydöntés az év végéig hátralévő időszakban 1,4 MRD forint bevételkiesést jelent.    

Elmondta: az október negyedikére tervezett alakuló ülésre egy rendelet-tervezettel készül, amelyben javaslatot készítenek a kormány számára. „Egy fenntartható városra van szükség” – jelentette ki, „hiszek abban az ígéretben, hogy nem kívánják ellehetetleníteni a városunkat”. Heringes Anita a Paks-Press Hírügynökségnek azt mondta: a miniszterekkel az első találkozások megtörténtek és folytatódnak, a tárgyalásokat nyitott légkör jellemezte.  Hozzátette:

„mindent meg fogok tenni azért, hogy még ebben az évben születhessen egy olyan költségvetés-módosítás, amelyben újraindíthatjuk az összes tervezést, visszaadhatjuk sport-támogatásokat.”

A következő napirendi pontban a közlekedési cég hat autóbuszának beszerzését tárgyalták. A 4,6 MRD összegű projektben a buszokkal az atomerőmű dolgozóit szállítanák, a járművek 1,6 MRD, a kiszolgáló egységek a többi költséget jelentik. A projetet az unió támogatja, de Heringes Anita szerint a fenntartatósággal kapcsolatos későbbi kiadások megkérdőjelezhetők. Ezért a projekt irányítókkal tárgyalásokat kezdeményeznek, hogy pályázat átalakítható legyen. Azonban az tény, hogy eddig, az előkészítésre már 630 millió forintot a város lehívott és fennállhat egy visszafizetési költelezettség, ha a továbbiakban a lehetőséggel nem él az önkormányzat.

A testület hetven százalékos támogatási igényt nyújt be  az árvízkáros alapból, a nyolcmilliós költségből 5,6 millió forintot kérnek vissza, erről is határozatot hozott a testület. Heringes Anita köszönetet mondott a védekezésben résztvevő dolgozóknak.

PAKS-PRESS 2024. szeptember 25., szerda 17:10. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap