PAKS-PRESS – A különleges gazdasági övezet kormányzati megnyitása után a város működőképességének megtartása érdekében az önkormányzat nem vesz el forrásokat az egészségügytől és az oktatástól – mondta az ATV Start című hétfő reggeli műsorában Paks megválasztott polgármestere. Heringes Anitát Krug Emilia kérdezte.  

A minőséget ezeken a területeken megtartjuk, a többi támogatást újra kell tárgyalnunk, egy teljesen új költségvetést kell kialakítani, amenyiben nem lesz változás – fogalmazott Heringes Anita. Hozzátette: reményeim azonban vannak, mert miniszter urakkal előremutató tárgyalásokat folytattam. Október első hetében egy önkormányzati rendelet-tervezettel készülünk. Ebben javasoljuk, kérjük, hogy alkakítsák át a rendetelet, vagy találjanak forrásokat Paks számára, amelyekben a pénzeket visszakaphatjuk. A tárgyalások folyamán Heringes Anita azzal érvelt, hogy a város nemcsak önmagát, hanem a városkörnyéket is ellátja.

„Sok dolgozó az atomerőműbe a városkörnyékről jár be. Amennyiben nem lesz segítség, akkor a környező településeknek anyagilag hozzá kell majd járulniuk a megnyírbált költéségvetéshez. Miniszter urak, Szijjártó Péter és Lázár János – érzik ennek a súlyát” – húzta alá a holnapi naptól már tényleges pozícióba lépő polgármester.

Elmondta azt is, hogy fájó pont, hogy a sporttámogatásokat az év hátralévő részben már nem tudják folyósítani. Felidézte, hogy a paksi fociklub nagyon jó eredménykekkel büszkélkedhet, az atomerőmű sportolói fényes érmeket hoznak a világból.

  – Az egyesületek, ha nehezen is, de kihúzzák az év végéig, amikor az új költségvetésből ismét visszanyerhetik pénzüket – de mindez a kormányzati tárgyalások sikerén múlik – jegyezte meg Heringes Anita.  

Arról is szólt, hogy a kormányzati támogatások elmaradása esetén a strandot jövőre már nem tudják kinyitni, mert a javítások elmaradása esetén ezt a műszaki állapot nem teszi lehetővé. A több mint négy MRD forint uniós támogatás a közlekedési fejlesztésre nem biztos, hogy jó irány, mert a fenntarthatóság feltételei kétségesek. – Az irányító hatósággal a tárgyalások megkezdődtek – tájékoztatott.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy legalább öt, öt és fél MRD forintra lenne szüksége a városnak, hogy az korábbi egyensúly visszaálljon. Kitért arra is, hogy a Pollack utcában folyó építkezés szinte elodázhatatlanná teszi a közműhálózat fejlesztését. Súlyos pénzekről beszélük.

A műsorban a távozó Blazsek Balázs főjegyző 63 milliós pénzéről is szó esett. Heringes Anita úgy vélekedett, hogy „ennek a pénznek vissza kell jönnie, mert nem vagyok meggyőződve arről, hogy a főjegyző jól végezte a munkáját. Amikor kikértem az ide vonatkozó papírokat, a hivatalban lévő polgármester megtagadta ezek kiadását. Felülvizsgálat lesz, és az Állami Számvevőszék már megindította az eljárást, ennek a pénznek vissza kell jönnie Paks város költségvetésébe.”

 Képünk: Heringes Anita a képviselő testület szeptemberi ülésén. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 PAKS-PRESS 2024. szeptember 30., hétfő 08:35. +++

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap