PAKS – PRESS – Paks város díszpolgári kitüntetését Hajdú Jánosnak, Pro Urbe kitüntetését Pupp Noéminek és megosztással Balog Juditnak valamint Haraszti Zsoltnak ítélte Paks képviselőtestülete 2024. október 7-én.

A 2024. év költségvetéséről és a végrehajtás rendjéről szóló rendelet, valamint a közbeszerzési szabályzat és a szervezeti és működési szabályzat módosítását tárgyalták, felügyelő bizottsági tagokat választottak, és képviselőket delegáltak intézményi tanácsokba.

A testület első, hagyományos ülése után Heringes Anita polgármester a Paks-Pressnek elmondta: Pupp Noémit, az Atomerőmű SE kétszeres olimpiai bronzérmes kajakozóját Pro Urbe díjban, Balog Juditot és Haraszti Zsoltot, a Paksi FC ügyvezetőit Pro Urbe emlékéremben részesítette a testület. Döntött a testület „Paks Város Díszpolgára” címről is. Hajdú János illetve a Pro Urbe kitüntetetteknek a díjat az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából tartott megemlékezésen adják át.

Heringes Anita kiemelte, hogy a mai naptól a módosított költségvetéssel együtt a közbeszerzési szabályzat úgy rendelkezik: 15 millió forintig a polgármester dönthet, 15 és 30 millió forintig bizottság, 30 millió forint felett a képviselőtestület az illetékes. Aláhúzta: ez a döntési rendszer demokratikus, és nem egyszemélyes polgármesteri akarat. „Öt éven át is ezt képviseltük, és most ezt be is tartjuk” – fűzte hozzá.

Heringes Anita kitért a várostól elvett atomerőműves iparűzési adó ügyében tett és várható lépésekre. A testület támogatásával a polgármester hivatalosan is kezdeményezhet tárgyalásokat, egyeztetéseket.

– A térséget is ellátjuk, ezért egy programmal, javaslattal megyünk a kormányhoz – jelentette ki.  

Az új és egyben átformált önkormányzati bizottságok névsorát Heringes Anita polgármester terjesztette elő. A gazdasági, vagyongazdálkodási és városépítő bizottság elnöke Horváth Zoltán, tagjai Kudorné Szanyi Katalin, Mezősi Árpád és Leber Ferenc, külső tagjai pedig Hetzmann Albert, Hernádi Norbert és Kiss Péter lettek. Mezősi Árpádot választották a humánpolitikai bizottság elnökévé, tagjai: Molnár József, Benke Gábor, külső tagok pedig Kiss Mária és Spiegel György. A pénzügyi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság elnöki megbizatását Leber Ferenc kapta, tagjai: Horváth Zoltán, Molnár József, külső tag dr. Eigemann-Műhelyi János és Éberling Hermina.

Nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnoki megbízatást kapott Mezősi Árpád, a közbiztonsági tanácsnoknak Horváth Zoltánt választották.

Az új testület döntött arról is, hogy dr. Sárosi József lesz DC Dunakom Zrt. vezérigazgatója. – A poszt kiírására öt érvényes pályázat érkezett, a szóbeli meghallgatáson négyen vettek részt – hangzott el a testületi ülésen Horváth Zoltántól, az ebben az ügyben összehívott bizottság elnökétől.

Szél Benjamin a kömlődi választókerület egyéni nyertes képviselője később kaphat tisztséget illetve megbízatást, akkor, ha a kömlődi és a külső településrészi önkormányzatok megalakulnak.

A Fidesz – KDNP kisebbségi frakció „foghíjas” maradt, mert Szabó Péter volt polgármester nem vette fel a listás mandátumát. A frakciónak legkésőbb október végéig új képviselőt kell majd jelölnie.

Képünk: Külső bizottsági tagok eskütétele a képviselőtestület ülésén, Heringes Anita polgármester előtt, 2024. október 7-én. Balról-jobbra: Éberling Hermina, dr. Eigemann-Műhelyi János (pénzügy), Hetzmann Albert, Kiss Péter (gazdaság), Kiss Mária, Spiegel György (humánpolitika). Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 PAKS-PRESS 2024. október 7., hétfő 19:15. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap