PAKS-PRESS – Krickij Szergej elnök, Papp Olga elnök-helyettes és Papp Natália önkormányzati képviselő letették a hivatali esküt Feketéné dr. Féhr Nikolett referens előtt az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat alakuló ülésén a paksi Polgármesteri Hivatalban 2024. október 8-án. Ezzel megalakult és a törvényi előírásoknak eleget tettek a megválasztott képviselők.

Mint az alakuló ülésen elhangzott, az önkormányzat nem rendelkezik jelentős anyagi forrásokkal, tiszteldíjat nem vesznek fel. Nyilvános vagyonnyilatkozatot évente kell tenniük. Krickij Szergej elnök szavai szerint azzal, hogy első ízben most megalakult az ukrán önkormányzat, jelentős lépést tettek a már itt élő és majd ideérkező ukrán emberek érdekvédelmében, kulturájuk megőrzésében, hagyományaik ápolásában. Hozzátette: kiemelt szerephez jut a saját nyelven történő oktatás támogatása és a kulturális programok, rendezvények szervezése. Krickij Szergej aláhúzta:

a paksi ukrán kisebbségi önkormányzatot jellegzetesen politikamentes szervezetként működtetik, elsősorban kulturális érdeklődés mentén. A szervezet elérhetőségére közösségi oldalt nyitnak – fűzte hozzá. Az ukrán önkormányzat nem segélyező szervezet, de helyben lakhatással, munkavállalással kapcsolatos kérdésekre tudásuk és ismereteik szerint válaszolnak.  

Mivel a huzamosabb ideje tartó háborús helyzet tízerével hozza Magyaroszágra az ukrán menekülteket, számos szervezet alalkult segítségükre. Ilyenek például a nemzetiségi önkormányzatok – amelyek szintén nem segélyező intézmények -, és amelyekkel a paksiak is felveszik majd a kapcsolatot.

A Pakson élő ukránok pontos száma jelenleg nem ismert és ilyen adat a városi önkormányzat birtokában sincs. Ugyanakkor a személyes ismeretségek léteznek, a képviselőknek innen származó információi szerint a beilleszkedésünk többnyire zökkenőmentes volt.

Képünk: Krickij Szergej elnök beszél újságírók előtt az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat alauló ülésén, 2024. október 8-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. október 8., kedd 16:58. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap